ΕΣΕΕ κατά του φόρου 1% επί του τζίρου των επιχειρήσεων

Επινόηση που βρίσκεται εκτός πραγματικότητας και αγνοεί πλήρως τα μηνύματα απόγνωσης που εκπέμπει, εδώ και καιρό, ο εμπορικός κόσμος χαρακτήρισε σήμερα Πέμπτη την επιβολή επιπρόσθετης φορολογικής επιβάρυνσης με συντελεστή 1% στο τζίρο που πραγματοποιεί σε ετήσια βάση κάθε επιχείρηση η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).
Η ΕΣΕΕ αναφέρει σε σημερινή της ανακοίνωση πως επιχειρείται η περαιτέρω αποψίλωση των εισοδημάτων  της πολυπαθούς μικρομεσαίας τάξης. Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, τα επιπλέον ποσά που αναμένεται να εισπραχθούν προέρχονται από πρόχειρες προβλέψεις που παραβλέπουν τις πολλαπλές παρενέργειες που θα προκαλέσουν.

Ειδικότερα, τονίζεται πως ο ελαττωμένος τζίρος των επιχειρήσεων, που με την σειρά του συνεπάγεται  μειωμένα καθαρά κέρδη, θα σημάνει αναθεώρηση προς τα κάτω των εσόδων που θα καρπώνονταν ο κρατικός μηχανισμός από τον φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων κατά περίπου 1,4 δις ευρώ ποσό το οποίο υπερβαίνει κατά πολύ τα  αναμενόμενα έσοδα που θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία από πιθανή επιβολή του συγκεκριμένου φορολογικού μέτρου.

«Ο οριζόντιος χαρακτήρας που διέπει το συγκεκριμένο φορολογικό μέτρο αλλά και το γεγονός πως δεν υπάρχει κάποια ειδική διάταξη που να προβλέπει το διαχωρισμό της επιβολής του «χαρατσιού»  στις ζημιογόνες από τις κερδοφόρες επιχειρήσεις, προσδίδει  στην εν λόγω «έμπνευση» μεροληπτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν πρεσβεύει την ιδεολογία της φορολογικής και κοινωνικής δικαιοσύνης αλλά και της δίκαιης αναδιανομής του πλούτου αλλά και του αμερόληπτου  επιμερισμού των φορολογικών βαρών», υπογραμμίζει η ΕΣΕΕ.

Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης δήλωσε σχετικά: «Τα σενάρια και οι προτάσεις επιπλέον φορολόγησης των επιχειρήσεων δεν φοβίζουν τους φοροφυγάδες, αλλά τρομοκρατούν τους συνεπείς, οι οποίοι και να ήθελαν, δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν, γιατί απλούστατα δεν έχουν να πληρώσουν. Ο κίνδυνος για αναγκαστική εσωτερική παύση πληρωμών είναι προ των πυλών και πολλές φορολογικές δηλώσεις και εκκαθαριστικά φέτος δεν θα εξοφληθούν.

Σε ένα φορολογικό σύστημα που σκοτώνει την αγορά, πνίγει την οικονομία και δημιουργεί καθημερινά περισσότερες ληξιπρόθεσμες οφειλές, κάποιοι θεωρητικοί, έρχονται με ευκολία να προτείνουν επιπλέον φόρους και νέα χαράτσια,  αγνοώντας παντελώς τις πραγματικές συνθήκες της αγοράς και αδιαφορώντας για τις όποιες επιπτώσεις. Οι «καθηγητές» των κομματικών προγραμμάτων, οι οικονομολόγοι της «ευρωδραχμής» αλλά και η «Εθνική Έκθεση-Ιερεμιάδα» ας σταθούν στις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας, ας αφουγκραστούν την καθημερινή αγωνία των ανθρώπων της αγοράς και ας σταματήσουν με τις ανέξοδες φορολογικές θεωρίες τους και τις οικονομικές ιστορίες «θρίλερ», να αδειάζουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς, να επιταχύνουν τα λουκέτα των επιχειρήσεων,  να αυξάνουν την ανεργία και να προκαλούν φόβο και τρόμο στην αγορά».

[sc:Πηγή id=”http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=460185″ ]

Ένα σχόλιο σχετικά με το “ΕΣΕΕ κατά του φόρου 1% επί του τζίρου των επιχειρήσεων”

  1. Δεν αφήνουν τις παπαριές λέω εγώ;

    Η σκέψη είναι απλή:

    Με λένε Σκορδοφούτσογλου ΑΕ και διαθέτω π.χ. αλυσίδα πολυκαταστημάτων στην Ελλάδα.

    Ιδρύω παράλληλα μια εταιρεία, την Αρχικλέφτης LTD, με έδρα π.χ. στην Κύπρο.

    Η Αρχικλέφτης LTD εισάγει από την Κίνα ποτήρια με 1 ευρώ το τεμάχιο και το πουλάει στη Σκορδοφούτσογλου ΑΕ με 3 ευρώ. Το κέρδος των 2 ευρώ φορολογείται από το κυπριακό κράτος με 10%.

    Η μαμά Σκορδοφούτσογλου ΑΕ πουλάει στα ράφια το ποτήρι με 3,05 ευρώ. Άρα, θεωρητικά έχει βγάλει ένα μηδαμινό κέρδος σε σχέση με το τζίρο, το οποίο θα φορολογήσει το ελληνικό κράτος και θα εισπράξει τρίχες.

    Με το 1% επί του τζίρου, ουσιαστικά το κράτος σου λέει το εξής: Κάνε όποια κομπίνα θέλεις για να φοροδιαφύγεις, εγώ το φόρο που μου αναλογεί, θα τον πάρω. 

    Η παραπάνω κομπίνα φοροδιαφυγής χρησιμοποιείται από το σύνολο των μεγάλων εταιριών που κάνουν πωλήσεις λιανικής σε ράφια σουπερμάρκετ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *