Προσοχή στα σχόλια που προσφέρουν δάνεια -  Απάτη με παροχή δανείων

Πρόσφατα σχόλια

Minilink

Ευκολίες πληρωμής της εφορίας με πιστωτικές και φοροδάνεια

Λύση στο μεγάλο γρίφο της πληρωμής των φετινών φορολογικών υποχρεώσεων αναζητά το υπουργείο Οικονομικών, πιέζοντας εμμέσως τις τράπεζες να διαθέσουν και φέτος προγράμματα διευκόλυνσης των φορολογουμένων.

Καθώς οι καταληκτικές ημερομηνίες για τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος πλησιάζουν και το «χαράτσι» θα είναι το υψηλότερο των τελευταίων ετών, το υπουργείο Οικονομικών φοβάται ότι τα έσοδα θα είναι κατά πολύ χαμηλότερα του αναμενόμενου. Γι’ αυτό και πιέζει τις τράπεζες ώστε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να διευκολύνουν τους φορολογούμενους, είτε με ευκολίες πληρωμής είτε ακόμη και με φοροδάνεια, σε σαφώς περιορισμένο ποσοστό βέβαια σε σχέση με το παρελθόν. Αντίστοιχα, για τους φορολογούμενους, οι τραπεζικές διευκολύνεις μπορούν να αποτελέσουν «βάλσαμο», καθώς σε άλλη περίπτωση δεν θα ήταν εφικτό να ανταποκριθούν έγκαιρα στις υποχρεώσεις τους.

Αναλυτικότερα ήδη από τα προηγούμενα χρόνια οι τράπεζες κάνουν μια σειρά από διευκολύνσεις σε όσους θέλουν να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους προς την εφορία χρησιμοποιώντας την πιστωτική τους κάρτα και αναμένεται να ακολουθήσουν την ίδια τακτική και φέτος.

Για παράδειγμα, υπήρχε τράπεζα που επέτρεπε στους πελάτες της να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας μέσω κάρτας με τρεις άτοκες δόσεις. Αντίστοιχα, άλλη τράπεζα επιτρέπει την πληρωμή του φόρου εισοδήματος σε έξη άτοκες δόσεις.

Στην περίπτωση αυτή όμως, ο φορολογούμενος βγαίνει κερδισμένος μόνο αν στη συνέχεια πληρώσει «στην ώρα τους» τις δόσεις της κάρτας, γιατί αλλιώς επιβαρύνεται με επιτόκια που φτάνουν ακόμη και το 20%

Εναλλακτικά, και για σαφώς πιο περιορισμένο κοινό δανειοληπτών, επιστρέφουν ξανά τα «φοροδάνεια», καθώς ειδικά φέτος το «χαράτσι» προς την εφορία θα είναι ιδιαίτερα δυσβάσταχτο. Το «πακέτο» των φόρων, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την έκτακτη εισφορά αλλά και το «χαράτσι» της ΔΕΗ είναι ιδιαίτερα δυσβάσταχτο. Έτσι, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες νοικοκυριών και επιχειρήσεων και εν όψει της κατάθεσης των φορολογικών δηλώσεων οι τράπεζες επαναφέρουν τα ειδικά δάνεια για εκείνους που έχουν οφειλές προς την εφορία.

Τα φοροδάνεια λοιπόν απευθύνονται σε φορολογούμενους και έχουν ως σκοπό να διευκολύνουν την αποπληρωμή οφειλών από φόρους, πρόστιμα και άλλες υποχρεώσεις.

Τα δάνεια αυτού του τύπου δεν είναι κάτι καινούργιο, καθώς έκαναν για πρώτη φορά την εμφάνιση τους πριν από μία δεκαετία, επιτρέποντας στους φορολογούμενους να έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, ώστε να καλύψουν άμεσα τα χρέη τους προς την τράπεζα.

Τώρα, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλή, καθώς πολλοί είναι πλέον εκείνοι που δεν έχουν τα μετρητά για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς την εφορία. Είτε πρόκειται για ιδιώτες είτε για ελεύθερους επαγγελματίες ή επιχειρήσεις, οι πάσης φύσεως μπορούν να απευθυνθούν στις περισσότερες τράπεζες, οι οποίες διαθέτουν τα σχετικά προϊόντα. Μάλιστα, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, τα δάνεια αυτού του τύπου γνώρισαν σημαντική άνοδο τους τελευταίους μήνες του 2010. Και αυτό γιατί πολλοί χρειάστηκαν ρευστότητα λόγω της ανάγκης για πληρωμή του φόρου εισοδήματος, ενώ την ίδια στιγμή αρκετοί στράφηκαν στις τράπεζες προκειμένου να χρηματοδοτήσουν την αποπληρωμή της περαίωσης.

Σε απόλυτες τιμές, κατά μέσο όρο ο φορολογούμενος-δανειολήπτης επιβαρύνεται με ονομαστικό επιτόκιο της τάξης του 9%, όταν για ένα συνηθισμένο καταναλωτικό δάνειο ο πελάτης της τράπεζας θα πρέπει να πληρώσει επιτόκιο της τάξης του 12% με 13%. Παράλληλα, στην περίπτωση που ο δανειολήπτης είναι διατεθειμένος να προσημειώσει κάποιο περιουσιακό του στοιχείο, το επιτόκιο μειώνεται ακόμη περισσότερο, ξεκινώντας από το 5,7%.

Ως προς το ύψος του δανείου, στην περίπτωση που δεν υπάρχουν εξασφαλίσεις, φτάνει μέχρι τα 40.000 ευρώ, ενώ αν προσημειωθούν περιουσιακά στοιχεία μπορεί να αυξηθεί.

Αντίστοιχα, η διάρκεια ξεκινά από τον ένα χρόνο και μπορεί να ξεπεράσει τα 10 ανάλογα με την επιθυμία του δανειολήπτη.

[sc:Πηγή id=”http://www.exipno.gr/index.php/news/xrisima-nea/33957-2012-05-30-07-59-43″ ]

Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

1 comment to Ευκολίες πληρωμής της εφορίας με πιστωτικές και φοροδάνεια

  • begar

    Ωραία πράματα! Δεν φτάνει που μας ξεζουμίζει η εφορία, να βγάλουν και οι τράπεζες το κέρδος τους!

    Άγαμοι Θύται και …… Νταλάρας!

     

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>