Εφιάλτης στο… δρόμο με τα «κόκκινα» δάνεια

Με… βραδυφλεγή βόμβα στην “καρδιά” της ελληνικής οικονομίας παρομοιάζουν τραπεζικά στελέχη και αναλυτές την κατάσταση που επικρατεί στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Η αντιμετώπιση του φαινομένου αποτελεί για πολλούς το μεγάλο στοίχημα του έτους τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τους πιστωτικούς ομίλους.

Οι τράπεζες υποστηρίζουν ότι ο ρυθμός επέκτασης των καθυστερήσεων επιβραδύνεται ωστόσο το επίπεδο στο οποίο διαμορφώνονται “απειλεί” όχι μόνο την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά και την ανάκαμψη της οικονομίας.

“Η αδυναμία των πολιτών να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους είναι δεδομένη, οι τράπεζες κάνουν ότι μπορούν αλλά αν δεν υπάρξει μείωση της ανεργίας δύσκολα θα αλλάξει το κλίμα”, σχολιάζει κορυφαίο στέλεχος συστημικής τράπεζας. Στο ίδιο μήκος κύματος, άλλο κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος προχωρά στην εκτίμηση ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2013 είναι πολύ πιθανό να δούμε “ενδυνάμωση” των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η εν λόγω εκτίμηση βασίζεται στο γεγονός ότι το 2013 θα είναι έτος εφαρμογής των πιο σκληρών μέτρων λιτότητας, αλλά και στο ότι ο ηθικός κίνδυνος γίνεται πιο αισθητός.

Που μπορούν να φτάσουν οι καθυστερήσεις και πόσο μπορούν να επηρεάσουν την ανάκαμψη; Διαβάστε στο Κεφάλαιο αυτό το Σάββατο αναλυτικό ρεπορτάζ για τα νούμερα των “κόκκινων” δανείων που “ζαλίζουν”.

www.capital.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *