Ζητούν διεύρυνση κριτηρίων για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Την ανάγκη διεύρυνσης των κριτηρίων για ένταξη στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά τονίζουν η Ένωση Καταναλωτών – Η Ποιότητα της Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ) και το ΝΕΟ ΙΝΚΑ, λαμβάνοντας υπόψη το συνεχώς αυξανόμενο αριθμό όσων καταφεύγουν καθημερινά στις καταναλωτικές ενώσεις για βοήθεια και συμβουλευτική καθοδήγηση με στόχο τη ρύθμιση των χρεών τους…

«Εν μέσω της τρέχουσας δυσμενούς περιόδου, που διανύει η χώρα, ολοένα και περισσότερα άτομα, που ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως οι άποροι, οι μακροχρόνια άνεργοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι πολύτεκνοι και ΑμΕΑ, καθώς και μεγάλος αριθμός δημοσίων υπαλλήλων και ελεύθερων επαγγελματιών, που το εισόδημά τους έχει μειωθεί σημαντικά, προσφεύγουν στο ΝΕΟ ΙΝΚΑ για τη ρύθμιση των χρεών τους», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η νομικός σύμβουλος του ΝΕΟ ΙΝΚΑ, Σήλια Τσέκερη.
«Το πρώτο τρίμηνο του 2013, ο αριθμός αυτών αυξήθηκε σε ποσοστό 60%, σε σύγκριση με τον αριθμό των ατόμων, που προσέφυγαν στο ΝΕΟ ΙΝΚΑ, καθ΄ όλη τη διάρκεια του 2012», αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Τσέκερη.

Ανάγκη διεύρυνσης κριτηρίων
Πρώτη προτεραιότητα, όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο νομικός σύμβουλος της ΕΚΠΟΙΖΩ, Βίκτωρ Τσιαφούτης, θα πρέπει να αποτελέσει το άνοιγμα στους μικροεπιχειρηματίες και εμπόρους, οι οποίοι σήμερα δεν υπάγονται στις διατάξεις του νόμου.
Από την πλευρά της, η κ. Τσέκερη υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να υπάρχει δυνατότητα υπαγωγής στο νόμο για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και στους εμπόρους και τους μικροεπιχειρηματίες τουλάχιστον για τις οφειλές τους από στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, καθώς και τις οφειλές από πιστωτικές κάρτες. Όπως διευκρίνισε, σύμφωνα με το νόμο, όπως ισχύει σήμερα, στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν μόνο φυσικά πρόσωπα, που δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα και έχουν περιέλθει σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής ληξιπρόθεσμων χρηματικών οφειλών τους.

Όσον αφορά τις έκτακτες ρυθμίσεις, που έχουν ανακοινωθεί, ο κ. Τσιαφούτης αναφέρει ότι είναι εμφανές ότι δεν απευθύνονται παρά σε ένα απειροελάχιστο ποσοστό δανειοληπτών, το οποίο πρέπει να πληροί όλες τις προϋποθέσεις σωρευτικά.
«Η ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη από ουσιαστικές και όχι φωτογραφικές ρυθμίσεις, κυρίως σε ό,τι σχετίζεται με το ύψος και το είδος των υπαγόμενων δανείων και τα εισοδηματικά κριτήρια», δηλώνει ο κ. Τσιαφούτης, τονίζοντας ότι είναι αναγκαίο στις ρυθμίσεις να υπάγονται και τα ληξιπρόθεσμα στεγαστικά δάνεια, χωρίς όριο υπολοίπου, καθώς και τα προϊόντα καταναλωτικής πίστης, το εισοδηματικό όριο να αυξηθεί από τις 25.000 ευρώ, που αναμένεται να είναι και, τέλος, να υπαχθούν στις ρυθμίσεις και οι επιτηδευματίες.

Η προσφυγή στο Ειρηνοδικείο
Σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις με την τράπεζα δεν έχουν αποτέλεσμα, το επόμενο βήμα για τους δανειολήπτες αποτελεί η υποβολή αίτησης στο Ειρηνοδικείο, με στόχο το δικαστικό διακανονισμό των οφειλών.
Όπως αναφέρει ο κ. Τσιαφούτης, σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης στο Ειρηνοδικείο, ο οφειλέτης έχει τη δυνατότητα να απευθυνθεί στο δεύτερο βαθμό δικαιοδοσίας, ασκώντας το δικαίωμα για έφεση στο Μονομελές Πρωτοδικείο, στην περίπτωση που η απόρριψη έγινε για λόγους ουσίας ή να επανέλθει με νέα διορθωμένη αίτηση, αν η πρώτη απορρίφθηκε για τυπικούς λόγους.
Ο κ. Τσιαφούτης πρόσθεσε ότι, σε κάθε περίπτωση, ισχύει η αναστολή των πλειστηριασμών, για όλο το 2013, καθώς και ότι δίνεται η δυνατότητα προστασίας της ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη, μέχρι την εκδίκαση της έφεσης.

Μελλοντικές ενέργειες
Με αφορμή την ολοκλήρωση της κοινής δράσης των δύο καταναλωτικών οργανώσεων ΝΕΟ ΙΝΚΑ και ΕΚΠΟΙΖΩ, με τίτλο «Δωρεάν δικαστική συνδρομή υπερχρεωμένων καταναλωτών για την εφαρμογή του Ν. 3869/2010», η κ. Τσέκερη επισημαίνει ότι, λόγω περιορισμών του προϋπολογισμού, το πρόγραμμα, που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ, αρχικά υλοποιήθηκε σε πιλοτικό στάδιο και αφορούσε περιορισμένο αριθμό καταναλωτών, που διαμένουν εντός Αττικής.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτό το γεγονός, η κ. Τσέκερη υπογραμμίζει ότι είναι επιτακτική η ανάγκη στήριξης της Πολιτείας για την εξεύρεση των κονδυλίων εκείνων, που θα επιτρέψουν τη συνέχιση και την επέκταση του προγράμματος, το οποίο αφορά και ενδιαφέρει όλο και μεγαλύτερο αριθμό οφειλετών, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας τόσο εντός Αττικής όσο και στην ευρύτερη ελληνική επικράτεια.

Από την πλευρά της ΕΚΠΟΙΖΩ, ο κ. Τσιαφούτης δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι προτίθεται να συνεχίσει τον αγώνα της για την προάσπιση των συμφερόντων των υπερχρεωμένων καταναλωτών.
Στο επίκεντρο των κινητοποιήσεων, όπως υπογραμμίζει, θα βρεθεί ο αγώνας τόσο για τη βελτίωση του νομικού πλαισίου προστασίας των υπερχρεωμένων δανειοληπτών (λήψη σοβαρών μέτρων ανακούφισης και βελτίωση του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά) όσο και για την αναστολή πλειστηριασμών και για τα επόμενα έτη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *