Η απειλή της Dexia επανέρχεται

Η δις ‘σωσμένη’ Dexia μπορεί να πέθανε ως επένδυση αλλά ζει ως απειλή για τον προϋπολογισμό των δημοσίων αρχών που της παρέχουν εγγυήσεις. Η βελγογαλλική τράπεζα, που κατά τη διάρκεια της κρίσης της Ευρωζώνης έγινε η πρώτη τράπεζα που χρειάστηκε διάσωση, αναδεικνύεται ως το κατεξοχήν παράδειγμα για το πώς η ‘μόλυνση’ περνά από τις κλυδωνιζόμενες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας στις πιο σταθερές χώρες του ευρωπαϊκού πυρήνα.

Ο γαλλογερμανικός όμιλος της Dexia στάθηκε στις μέρες της δόξας του ένας από τους μεγαλύτερους δανειστές τοπικών αρχών ανά τον κόσμο. Η Dexia υπήρξε μεγάλος παίκτης στην Ιταλία και την Ισπανία δια των θυγατρικών της καθώς και σε πολλές αμερικανικές Πολιτείες όπου είχε κτίσει μια ολόκληρη αυτοκρατορία.

Με την έλευση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, ωστόσο, άρχισε η κατάρρευση. Η Dexia υπέστη αρχικά μεγάλες ζημιές κατά την κρίση των αμερικανικών στεγαστικών δανείων του 2007-2008 καθώς είχε επενδύσει σε τιτλοποιημένα προϊόντα στεγαστικών δανείων χαμηλής εξασφάλισης. Ήρθε ξανά αντιμέτωπη με μεγάλες ζημιές το 2011 εξαιτίας του ελληνικού PSI, καθώς ήταν η ευρωπαϊκή τράπεζα με την υψηλότερη έκθεση στο ελληνικό χρέος μετά τις ελληνικές. Και πλέον απειλείται για τρίτη φορά από την κρίση στην Ισπανία και την Ιταλία, καθώς έχει υψηλή έκθεση σε ιταλικό και ισπανικό κρατικό χρέος της τάξης των 20 δις ευρώ – προς μεγάλη ανησυχία των κρατικών αρχών Βελγίου και Γαλλίας που παρέχουν εγγυήσεις για τη χρηματοδότησή της.

Όπως είναι γνωστό, λόγω του συστημικού μεγέθους της η Dexia είχε θεωρηθεί πολύ σημαντικός παίκτης για να αφεθεί να καταρρεύσει κι έτσι μέσα σε 2 χρόνια διασώθηκε δύο φορές με κρατικά κεφάλαια – τελευταία φορά τον Οκτώβριο 2011. Φαίνεται όμως ότι θα χρειαστεί να ‘σωθεί’ και τρίτη… Διότι αν και πλέον η Dexia έχει ήδη πουλήσει ή εκκαθαρίσει τις περισσότερες από τις δραστηριότητές της, σε περίπτωση επιδείνωσης της κρίσης στην Ιταλία και την Ισπανία, ενδέχεται να υποστεί περαιτέρω ζημιές – που λόγω των κρατικών εγγυήσεων της γαλλικής και βελγικής κυβέρνησης θα περάσουν και θα επιβαρύνουν το βελγικό και γαλλικό δημόσιο. Ήδη ανώτατοι Βέλγοι αξιωματούχοι αναγνωρίζουν πως είναι πολύ πιθανό η Dexia να χρειαστεί και τρίτη κεφαλαιακή ένεση από τα χρήματα των φορολογουμένων που θα πλήξει τα δημόσια οικονομικά της Γαλλίας και του Βελγίου.

Στο επίκεντρο της συζήτησης περί την Dexia που έχει ξαναρχίσει αυτές τις μέρες στο Βέλγιο βρίσκεται το βιβλίο για την κατάρρευση της τράπεζας με τίτλο ‘Time Bomb’που έγραψε το πρώην ανώτερο στέλεχός της Μπέρναρντ Άρντεν. Ο Άρντεν εκτιμά στο βιβλίο του ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες της Dexia μπορεί να στοιχίσουν στο γαλλικό προϋπολογισμό 75 δις ευρώ και να αυξήσουν το δημόσιο χρέος του Βελγίου κατά 150 δις ευρώ, νούμερο που αντιπροσωπεύει μιάμιση φορά το ετήσιο ΑΕΠ του. Στην περίπτωση αυτή, λέει ο Άρντεν, «τα επιτόκια δανεισμού του Βελγίου θα πάρουν την ανηφόρα και η χώρα ενδέχεται να μπει σε αρνητικό σπιράλ. Τότε ένα ελληνικό σενάριο για το Βέλγιο δεν θα ήταν πλέον αδιανόητο».

Ο συγγραφέας βεβαίως παραδέχεται ότι αυτό είναι το χειρότερο σενάριο. Αλλά ακόμα και στα καλύτερο σενάριο, η περαιτέρω κρατική στήριξη της Dexia μοιάζει αναπόφευκτη, με τις κεφαλαιακές ανάγκες της τράπεζας να κυμαίνονται περί τα 2 δις ευρώ κάθε χρόνο – ένα ποσό που δεν οδηγεί μεν το Βέλγιο σε χρεοκοπία αλλά αποτελεί σοβαρό πονοκέφαλο για τον δημόσιο προϋπολογισμό. Τις εκτιμήσεις αυτές επιβεβαίωσε και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Βελγίου Λικ Κοέν που δήλωσε πως η Dexia θα χρειαστεί νέα κεφάλαια κάποια στιγμή στο μέλλον.

Το Βέλγιο έχει ήδη καταβάλει 4 δις ευρώ και έχει κρατικοποιήσει τον βελγικό κλάδο λιανικής τραπεζικής της Dexia, η Γαλλία εξετάζει την κρατικοποίηση του κλάδου χορήγησης δανείων προς τις δημόσιες αρχές της Γαλλίας ενώ και τα δύο κράτη μαζί με το Λουξεμβούργο έχουν εγγυηθεί άνω των 55 δις ευρώ χρηματοδότησης προς την Dexia.

Για να έχουμε μια τάξη μεγέθους, να πούμε πως η Dexia θα χρειαστεί στο σύνολο κεφαλαιακές ενέσεις περί τα 90 δις ευρώ – ένα ποσό τεράστιο για μία μόνο τράπεζα και πολύ κοντινό στα 100 δις ευρώ που θα στοιχίσει η διάσωση του συνόλου των ισπανικών τραπεζών. Πέρυσι η Dexia έγραψε ζημιές 11 δις ευρώ και τα ίδια κεφάλαια της εξανεμίστηκαν με αποτέλεσμα να μην έχει κανένα περαιτέρω περιθώριο να απορροφήσει μελλοντικές ζημιές.

Τα τρία κράτη έχουν ήδη δεσμευτεί στη Dexia μέσω εγγυήσεων για την κάλυψη της χρηματοδότησής της με το Βέλγιο να δίνει το 60.5% τη Γαλλία το 36.5% και το Λουξεμβούργο το 3%.

[sc:Πηγή id=”http://www.banksnews.gr/portal/home-page/124-top-story/7233—-dexia–” ]

Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.