Προσοχή στα σχόλια που προσφέρουν δάνεια -  Απάτη με παροχή δανείων

Πρόσφατα σχόλια

 • Nemesis on Forum: Γενική συζήτηση 12Αν "...αυτός που θα αγοράσει το 50% εννοείτε ότι θα αναλάβει και το υπόλοιπο εξόφλησης του δανείου..." η Τράπεζα θα δεχθεί την πώληση. . Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι…
 • no more on Forum: Γενική συζήτηση 12το σπίτι είναι με στεγαστικό, στην ίδια τράπεζα που είναι το στεγαστικό έχω αφήσει απλήρωτες κάρτες εγώ, χρέη από κάρτες και δάνεια έχω μόνο εγώ και όχι η γυναίκα μου,…
 • Nemesis on Forum: Γενική συζήτηση 12Φίλε no more, 1. Αν το σπίτι είναι σε υποθήκη λόγω δανείου (υποθέτω στεγαστικό) τότε πρέπει να δεχτεί την πώληση η Τράπεζα όπου η υποθήκη και το χρέος μεταφέρεται στον…
 • no more on Forum: Γενική συζήτηση 12κάτι ακόμα, όταν λένε ότι μπορούν να καλούν μια φορά ανά 2η μέρα, εννοούν εργάσιμη μέρα;; δηλαδή άμα σε καλέσουν παρασκευή μπορούν να ξανακαλ΄σεουν δευτέρα;; ή θα πρέπε…
 • no more on Forum: Γενική συζήτηση 12καλησπέρα, ζήτησα και πήρα το αρχείο κλήσεων από εισπρακτική εταιρία, λείπουν πολλές κλήσεις γιατί κάνω και εγώ ηχογραφήσεις αλλά έχω μέσα στο αρχείο τους 2 κλήσεις απα…
 • tleon on Forum: Γενική συζήτηση 12Δηλαδή την πάτησε ο φίλος μου...
Minilink

Η διαφθορά καλά κρατεί στην Ελλάδα – Ποίοι συνεχίζουν να τα «παίρνουν» – Οι υπάλληλοι που έπεσαν στα «μαλακά»

Την ετήσια έκθεσή του παρουσίασε σήμερα ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, κ. Λέανδρος Ρακιντζής, στην οποία περιλαμβάνονται απίστευτα περιστατικά κακοδιαχείρισης, διαφθοράς και διασπάθισης δημοσίου χρήματος στο Δημόσιο. Τα πρωτεία στην διαφθορά κατέχουν οι Δήμοι, οι εφορίες, οι πολεοδομίες, τα νοσοκομεία και τα ασφαλιστικά ταμεία, σύμφωνα με την έκθεση για το 2011.

Ο κ. Λέανδρος Ρακιντζής εξέτασε 1.403 υποθέσεις και παρέπεμψε στον εισαγγελέα τις 393.  Αναφερόμενος στην έκθεσή του, ο κ. Ρακιντζής επέμεινε ιδιαίτερα στην αλλαγή του πειθαρχικού δικαίου, που του αφαιρεί τη δυνατότητα να ασκεί ενστάσεις κατά αποφάσεων πειθαρχικών συμβουλίων, καθώς όπως τόνισε, με αυτό τον τρόπο αυξάνεται η ατιμωρησία.

Στο γραφείο του επιθεωρητή κοινοποιήθηκαν χιλιάδες πρωτοβάθμιες πειθαρχικές αποφάσεις μονομελών και συλλογικών πειθαρχικών οργάνων. Όπως τόνισε, η οικονομική κρίση οδήγησε σε λιγότερα φαινόμενα διαφθοράς, τα οποία, όμως, ενδέχεται να επιδεινωθούν, αφού η δυνατότητα υποβολής ένστασης στις πειθαρχικές αποφάσεις των οργάνων ελέγχου του δημοσίου από τον Γενικό Επιθεωρητή, έχει πλέον περιοριστεί από τον Ν. 4057/2012.

Τα περισσότερα περιστατικά διαφθοράς σχετίζονται με παραβάσεις καθήκοντος, συναλλαγές δημόσιων λειτουργών κάτω από το τραπέζι και ελλιπή ή αδικαιολόγητα «πόθεν έσχες».

Ενδεικτικά, αναφέρονται περιπτώσεις που κατά το 2011 κατόπιν παραγγελίας του ΓΕΔΔ τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα αποφάσισαν τη λήψη διοικητικών μέτρων:

• Υπάλληλοι ΔΟΥ τέθηκαν σε αργία για την πράξη της παράβασης καθήκοντος και της αναξιοπρεπούς διαγωγής εντός ή εκτός υπηρεσίας.

• Ιατρός ΙΚΑ τέθηκε σε τέθηκε σε αναστολή άσκησης των καθηκόντων του και στη συνέχεια σε αργία για την πράξη της παθητικής δωροδοκίας.

• Υπάλληλος Περιφερειακής Ενότητας τέθηκε σε αργία για την πράξη της αδικαιολόγητης αποχής από την εκτέλεση των καθηκόντων του.

• Εκπαιδευτικός τέθηκε σε αργία για την πράξη της αποπλάνησης ανηλίκου.

• Δημοτικός Σύμβουλος και Αντιδήμαρχος τέθηκε σε αργία για την πράξη της απιστίας.

• Ιατρός νοσοκομείου, τέθηκε σε αναστολή άσκησης των καθηκόντων του και στη συνέχεια σε αργία για την πράξη της δωροληψίας.

• Υπάλληλοι ΣΔΟΕ τέθηκαν σε αργία για την πράξη της παθητικής δωροδοκίας κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση.

• Αστυνομικοί υπάλληλοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα για την πράξη της παράβασης καθήκοντος και της πλαστογραφίας.

Υπάλληλοι που έπεσαν στα «μαλακά»

Ο κ. Ρακιντζής κατέθεσε ενστάσεις κατά μίας σειράς αποφάσεων πειθαρχικών συμβουλίων, τα οποία έριξαν στα «μαλακά» υπόλογους υπαλλήλους. Στην έκθεσή του σταχυολογούνται αρκετές περιπτώσεις, όπως οι εξής:

– Υπάλληλος της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, ο οποίος είχε μεταταχθεί από την υπό εκκαθάριση Ολυμπιακή Αεροπορία αρνήθηκε να αναλάβει υπηρεσιακά αντικείμενα, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να διεκπεραιώσει ότι του ανατεθεί, καθώς είχε υποβάλει συγκεκριμένο αίτημα προς τη Διοίκηση προκειμένου να μετακινηθεί σε Διεθνη Αερολιμένα, το οποίο δεν είχε γίνει αποδεκτό και εκ του λόγου αυτού δεν προτίθετο να εργαστεί στο Τμήμα, στο οποίο τοποθετήθηκε. Η διοίκηση της ΥΠΑ τον απήλλαξε από τα πειθαρχικά παραπτώματα της άρνησης εκτέλεσης του υπηρεσιακού του καθήκοντος και της αδικαιολόγητης αποχής από την εκτέλεση των καθηκόντων του.

– Ιατρός γενικού νοσοκομείου της Αθήνας προχωρούσε σε εισαγωγές ασθενών σαν δήθεν έκτακτα και επείγοντα περιστατικά κατά τη διάρκεια των Γενικών Εφημεριών, οι οποίες αποδείχθηκε ότι ήταν προγραμματισμένες εκ των προτέρων και κάθε άλλο παρά επείγουσες. Επίσης, παρείχε σε ασθενείς, που είχαν εισαχθεί για επείγουσα κατάσταση, άδεια εξόδου από το νοσοκομείο ακόμη και για 6 ημέρες, ενώ πλαστογραφούσε εργαστηριακές εξετάσεις. Ακόμη, στους φακέλους πολλών ασθενών δεν υπήρχαν προεγχειρητικές εργαστηριακές εξετάσεις στο όνομά τους, ανευρέθηκαν εξετάσεις σε όνομα άλλων ασθενών, το οποίο χειρόγραφα είχε αντικατασταθεί με το όνομα του πραγματικού ασθενούς. Επίσης, ανευρέθηκαν πολλοί φάκελοι χωρίς ιστορικό του ασθενούς ή χωρίς εξετάσεις, με αποτέλεσμα ουδείς να γνωρίζει κάτι για την πάθησή του, για το εάν και πότε εγχειρίστηκε, πότε βγήκε από το νοσοκομείο και σε τι είδους επέμβαση, εξετάσεις ή θεραπεία υποβλήθηκε. Ο συγκεκριμένος ιατρός, είχε παραπεμφθεί στο πειθαρχικό συμβούλιο της 1η ΥΠΕ Αττικής γα τα πειθαρχικά παραπτώματα της παράβασης καθήκοντος, της ψευδούς βεβαίωσης και της πλαστογραφίας μετά χρήσεως, όμως το συμβούλιο επέβαλε έγγραφη επίπληξης για το πειθαρχικό παράπτωμα της παράβασης καθήκοντος.

– Υπάλληλος του ΕΟΤ, που προήδρευε επιτροπής διενέργειας πρόχειρων διαγωνισμών έκανε «μαϊμού» αποσφραγίσεις οικονομικών προσφορών, οι οποίες, όμως, παραδίδονταν ανοικτές! Η υπάλληλος απηλλάγη από το πειθαρχικό συμβούλιο για το παράπτωμα της αμέλειας και της ατελούς εκπλήρωσης του καθήκοντος.

– Υπάλληλος του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ έδινε πλαστές αποδείξεις πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών και προέβαινε σε χορηγήσεις βεβαιώσεων μη οφειλής σε επιχειρήσεις που χρωστούσαν ασφαλιστικές εισφορές στο δημόσιο, οι οποίες, όμως, ανήκαν στο πελατολόγιο λογιστικού γραφείου, ιδιοκτησίας της μητέρας της υπαλλήλου. Η υπάλληλος είχε γνώση του πελατολογίου του λογιστικού γραφείου, είχε τοποθετηθεί στο αντικείμενο του ελέγχου κοινών επιχειρήσεων και διεκπεραίωνε υποθέσεις του λογιστικού γραφείου της μητέρας του. Το Α΄ υπηρεσιακό συμβούλιο του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ την απήλλαξε για από το πειθαρχικό παράπτωμα της αμέλειας και της ατελούς εκπλήρωσης του καθήκοντος.

– Προϊσταμένη του Τμήματος Εσόδων ΔΟΥ εξέδωσε Αποδεικτικό Φορολογικής Ενημερότητας στον μνηστήρα της, παρόλο που εμφανιζόταν να μην έχει υποβάλλει ποτέ δήλωση ΦΠΑ ούτε δήλωση φορολογίας εισοδήματος, έχοντας, μάλιστα, ληξιπρόθεσμες οφειλές 178.863 ευρώ. Επίσης, εξέδωσε φορολογική ενημερότητα και για τον αδελφό της, ο οποίος δεν είχε δηλώσει ΦΠΑ από το 2000, δεν είχε κάνει φορολογική δήλωση από το 2004 και είχε οφειλές στην εφορία. Και όμως το Υπηρεσιακό Συμβούλιο του Υπουργείου Οικονομικών της επέβαλε προσωρινή παύση τριών μηνών.

– Υπάλληλος του ΕΟΤ στο εξωτερικό δεν απέδιδε τους λογαριασμούς του, διενεργούσε δαπάνες χωρίς εγκρίσεις της υπηρεσίας, αλλά και καθ’ υπέρβαση του προϋπολογισμού, δεν συγκέντρωνε δικαιολογητικά, διέθετε τα εμβάσματα που του αποστέλλονταν από την Κεντρική Υπηρεσία για άλλο σκοπό από αυτόν για τον οποίο του είχαν αποσταλεί, τοποθετούσε χρήματα στο προσωπικό του λογαριασμό στο εξωτερικό και όχι στο λογαριασμό του ΕΟΤ, τα οποία στη συνέχεια έστελνε σε άλλο σε άλλο πρόσωπο που δεν είχε εργασιακή σχέση με τον ΕΟΤ. Ο υπάλληλος είχε μεταφέρει από το λογαριασμό του ΕΟΤ στον προσωπικό του λογαριασμό χρήματα που του είχε εμβάσει η Υπηρεσία για δαπάνες της λειτουργίας του Γραφείου και τα χρήματα αυτά τα έστελνε στον προσωπικό λογαριασμό του επιτόπιου προσωπικού στην Ασιατική πόλη και εκπρόσωπο εταιρείας. Ο εγκαλούμενος υπέγραφε συμβάσεις καθ’ υπέρβαση της αρμοδιότητάς του και σε ορισμένες περιπτώσεις «προσλάμβανε» προσωπικό επιπλέον του εγκριθέντος από την Κεντρική Υπηρεσία, καταβάλλοντας μάλιστα και αμοιβή. Επιπρόσθετα αγνοούσε τις οδηγίες και τις εγκυκλίους που είχαν κοινοποιηθεί στα γραφεία του οργανισμού. Το πειθαρχικό συμβούλιο του ΕΟΤ του επέβαλε πρόστιμο των αποδοχών δύο μηνών.

Διεφθαρμένες Εφορίες και παράνομες επιστροφές ΦΠΑ

O ΓΕΔΔ, με έγγραφό του προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών και τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Επιθεώρησης επισήμανε ότι από τις εκθέσεις και τα πορίσματα που υποβάλλονται στο Γραφείο του, έχει διαπιστωθεί ότι το δημόσιο έχει υποστεί μεγάλη θετική ζημία από τις παράνομες επιστροφές ΦΠΑ, λόγω μη διενέργειας τακτικού ελέγχου, καθώς και μη άμεσης απάντησης και παρακολούθησης των ΔΑΠ μεταξύ των εμπλεκόμενων ΔΟΥ.

Έχει επίσης διαπιστωθεί και καταγραφεί ότι οι ελεγκτικές ενέργειες των υπαλλήλων, που χειρίστηκαν τις υποθέσεις επιστροφών ΦΠΑ, τις περισσότερες φορές ήταν 86 πλημμελείς, καθόσον περιορίζονταν μόνο σε τυπικές και όχι σε ουσιώδεις ελεγκτικές επαληθεύσεις, μ το αιτιολογικό τι θα ακολουθούσε τακτικός έλεγχος.

www.thebest.gr


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

1 comment to Η διαφθορά καλά κρατεί στην Ελλάδα – Ποίοι συνεχίζουν να τα «παίρνουν» – Οι υπάλληλοι που έπεσαν στα «μαλακά»

 • ipnos-29

  Αυτή η θλιβερή κατάσταση /διαπίστωση / έρευνα δεν είναι κάτι νέο, συμβαίνει χρόνια και το ίδιο το κράτος το συντηρεί γιατί εξυπηρετεί τους ανώτερους Τσοχατζόπουλους του τόπου να υποθηκεύουν το μέλλον μας με δάνεια και να  εισπράττουν μίζες. Στάχτη στα μάτια του λαού, όσο το κράτος δεν νομοθετεί έντιμα τόσο οι έλεγχοι θα διαπιστώνουν ανάλογα περιστατικά… 
   

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>