Η Εθνική κουρεύει το Δημόσιο 71%!

Μετά τις κολοσσιαίες ζημίες που υπέστη από το dilution και τις χαμηλές τιμές των ΑΜΚ των τραπεζών, το Δημόσιο επωμίζεται άλλη μία τεράστια ζημιά στην τελευταία “πράξη” ανακεφαλαιοποίησης της Εθνικής: Για να δοθεί η προβλεπόμενη κεφαλαιακή ενίσχυση του ΤΧΣ στην τράπεζα, το κράτος υποχρεώνεται να μετατρέψει τις προνομιούχες μετοχές που κατέχει σε κοινές, με κούρεμα 71%(!) επί της ονομαστικής αξίας τους.  Αντίθετα, οι ιδιώτες κάτοχοι ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης θα υποστούν κούρεμα μόνο 25%. Με αυτούς τους όρους, το Δημόσιο χάνει 710 εκατ. ευρώ από το 1 δισ. που είχε δώσει στην Εθνική. Οι συντελεστές μετατροπής ορίζονται με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία εκδόθηκε χθές. Η δημοσιοποίηση της αναμένεται ότι θα προκαλέσει νέο κύκλο σφοδρών επικρίσεων κατά της κυβέρνησης και έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης.

Η μετατροπή των προνομιούχων μετοχών, ομολόγων της  τράπεζας και υβριδικών τίτλων σε κοινές μετοχές, προβλέπεται στους όρους ανακεφαλαιοποίησης και αποτελεί προϋπόθεση για να καλύψει το ΤΧΣ τις κεφαλαιακές ανάγκες του δυσμενούς σεναρίου. Η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου αφορά ουσιαστικά μόνον τους όρους μετατροπής – εν προκειμένω το ποσοστό του κουρέματος.

 Επισημαίνεται ότι το Δημόσιο είχε πάρει προνομιούχες μετοχές της Εθνικής (όπως και των άλλων τραπεζών) με το “πακέτο Αλογοσκούφη”, όταν παρενέβη για να στηρίξει το τραπεζικό σύστημα, στην πρώτη φάση της  παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Οι μετοχές αυτές ήταν τοκοφόρες (10%), αλλά το Δημόσιο ουδέποτε εισέπραξε τόκους, καθώς οι τράπεζες βρέθηκαν σε δύσκολη θέση. Η Alpha Bank και η Τρ. Πειραιώς εξαγόρασαν τις προνομιούχες μετοχές στην ονομαστική τους αξία, επιστρέφοντας τα κεφάλια που είχαν πάρει. Στο κρατικό χαρτοφυλάκιο παρέμειναν οι προνομιούχες της Εθνικής, της Eurobank και της Attica Bank.

Τραπεζικοί παράγοντες εκφράζουν την άποψη ότι το πρωτοφανούς ύψους κούρεμα που γίνεται στην Εθνική, αποτελεί πρόκριμα και για τις άλλες τράπεζες – άρα το Δημόσιο θα επωμισθεί κι άλλες ζημίες, χάνοντας συνολικά πάνω από 1 δισ. ευρώ.

Πάντως μέσω της μετατροπής το Δημόσιο θα αυξήσει το ποσοστό συμμετοχής του στην Εθνική Τράπεζα περίπου κατά 7%.

Οι ιδιώτες ομολογιούχοι

Κούρεμα μικρότερο θα υποστούν οι ιδιώτες που κατέχουν χρεόγραφα της Εθνικής και δεν αποδέχθηκαν την προσφορά της για μετατροπή σε μετοχές.

Τώρα οι τίτλοι τους- αξίας περίπου 330 εκατ. ευρώ – θα μετατραπούν υποχρεωτικά σε κοινές μετοχές.  Το κούρεμα θα είναι 70% για τους υβριδικούς τίτλους και τις προνομιούχες μετοχές Αμερικής.

Στα ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης  περιορίζεται σε 25%.

Αντίθετα, όχι μόνον δεν θα χάσουν από το κεφάλαιο τους αλλά θα πάρουν επιπλέον (σε μετοχές) και τους δεδουλευμένους τόκους,  οι κάτοχοι ομολογιών κύριας εξασφάλισης (senior bonds). οι αποίοι είναι ελάχιστοι (κατέχουν τίτλους συνολικής αξίας μόλις 750.000 ευρώ).

www.sofokleousin.gr


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Η Εθνική κουρεύει το Δημόσιο 71%!

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.