Η ΕΚΤ αίρει τον αποκλεισμό των ελληνικών τραπεζών

Ανοίγει και πάλι η στρόφιγγα για την φθηνότερη χρηματοδότησή τους

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανοίγει και πάλι τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης για τις ελληνικές τράπεζες, δημιουργώντας τις συνθήκες για σταδιακή ενίσχυση της ρευστότητας στην ελληνική αγορά, καθώς πριν από λίγο ανακοίνωσε ότι, μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Standard & Poor’s, θα δέχεται και πάλι ως ενέχυρο ομόλογα εγγυημένα από το Ελληνικό Δημόσιο στις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης.

Η εξέλιξη αυτή πρακτικά σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες αποκτούν και πάλι πρόσβαση στον φθηνότερο δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εγκαταλείποντας έτσι τον ακριβότερο μηχανισμό ρευστότητας ELA, που λειτουργούσε στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Υπολογίζεται ότι το επιτόκιο δανεισμού για τις τράπεζες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι χαμηλότερο κατά περίπου 2% σε σχέση με εκείνο του μηχανισμού ΕLA.

Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται ότι ανοίγει το δρόμο στις τράπεζες να αυξήσουν τις χορηγήσεις τους σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Στο μεταξύ η αναβάθμιση προκάλεσε κλίμα ευφορίας και στη δευτερογενή αγορά ομολόγων με αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου να υποχωρεί στη δευτερογενή αγορά στο 11,75% και το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου στο 10,32%.

www.newsbeast.gr

Ένα σχόλιο σχετικά με το “Η ΕΚΤ αίρει τον αποκλεισμό των ελληνικών τραπεζών”

  1. ….και η βάρκα γέρνει .
    Ευχαριστώ , δεν θα πάρω .

    Με τους μισούς καί πλέον Έλληνες στον ρουφιάνο τους Τειρεσία ,
    μας κάνουνε και πλάκα . Προφανώς και δεν αφορά σε εμένα .
    Θα απλώσουν ακόμα περισσότερο τα δάνεια-θηλιές με προσημειώσεις ακινήτων .Και αν στερέψουν τα

    ακίνητα , παίζουν και νεφράκια .
    Δεν τους έχουν δαγκώσει όλους φαίνεται.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *