Η ΕΚΤ δίνει νέο φιλί ζωής στις τράπεζες

Φιλί της ζωής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα περιμένει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα έχει ζητήσει από την διοίκηση της Ευρωπαϊκης Τράπεζας να προχωρήσει στο «ξεμπλοκάρισμα» του πακέτου των εγγυήσεων ύψους 30 δισ. ευρώ. Αν αυτό γίνει δεκτό οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν κάνουν χρήση των εγγυήσεων με στόχο την άντληση ρευστότητας από το ευρωσύστημα.

Τον Ιούνιο η διοίκηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είχε μπλοκάρει το πακέτο εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου, το οποίο παραμένει παγωμένο καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί νέα προγράμματα χρηματοδότησης (funding plans) από τις τράπεζες για το πως θα απεξαρτηθούν από τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκης Κεντρικής Τράπεζας. Κάτι τέτοιο, υποστηρίζει η τρόικα, δεν μπορεί να γίνει υπό τις παρούσες συνθήκες, δηλαδή με το PSI να μην έχει οριστικοποιηθεί.

Υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων που έχουν προκύψει όσον αφορά την εφαρμογή αλλά και την επάρκεια της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου σε συνδυασμό με την μετάδοση – με ταχείς ρυθμούς – της κρίσης χρέους που πλήττει την ευρωζώνη στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, η ΕΚΤ αναμένεται να ανάψει άμεσα το πράσινο φως για αξιοποίηση του πακέτου σωτηρίας από τις ελληνικές τράπεζες ακόμα και μέσα στην εβδομάδα.

 

"Έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί οι τιμές των ελληνικών ομολόγων οι εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου ύψους 30 δισ. ευρώ θα αντιστοιχούν, όταν οι τίτλοι κατατεθούν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε 15 δισ. ευρώ, κουρεμένοι κατά 50%", τονίζει στο euro2day υψηλόβαθμο στέλεχος ελληνικής τράπεζας.

Η ενεργοποίηση του πακέτου έρχεται στην πιο κρίσιμη καμπή για την πορεία και κατ’ επέκταση τη βιωσιμότητα των ελληνικών τραπεζών και, σύμφωνα με τους τραπεζίτες, "θωρακίζει" το σύστημα έως ότου ληφθούν οι αποφάσεις για το ελληνικό χρέος, δηλαδή μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου και λίγο αργότερα, δηλαδή για όσο χρόνο χρειασθεί προκειμένου οι επικείμενες αποφάσεις υλοποιηθούν.

Στο μεταξύ οι ελληνικές τράπεζες προχωρούν η μία μετά την άλλη σε "σιωπηρά" τεστ "κουρέματος" ύψους έως και 50-55% στα χαρτοφυλάκια ομολόγων με στόχο να αποτιμήσουν, έστω και πρόχειρα, την πιθανή ζημία.

www.euro2day.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *