Η ΕΚΤ “τυπώνει χρήμα” για τράπεζες

Εγκαταλείποντας ένα από τα βασικά “δόγματα” της νομισματικής πολιτικής της, η ΕΚΤ καταφεύγει σε μη συμβατικά εργαλεία για να στηρίξει τις πάσχουσες ευρωπαϊκές τράπεζες: Αποφασίζει να αγοράσει (και) πρωτογενώς καλυμμένες ομολογίες τραπεζών, προκειμένου να να τους χορηγήσει ρευστότητα. η κίνηση ΑΥΤΉ ισοδυναμεί με εκτύπωση/κυκλοφορία νέου χρήματος – κάτι που αποτελούσε “ταμπού” για την ΕΚΤ από συστάσεως της.

Η απόφαση προκαλεί έκπληξη και ερωτηματικά, καθώς μάλιστα γίνεται λίγες μέρες πριν ο Τρισέ παραδώσει τα ηνία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στον διάδοχο του Μάριο Ντράγκι. Από Διεθνείς αναλυτές την θεωρούν πάντως σκόπιμη, αλλά μάλλον χρονικά καθυστερημένη και “μεσοβέζικη” λύση στην προσπάθειααντιμετώπισης των μεγάλων προβλημάτων του τραπεζικού τομέα. Οπως επισημαίνουν, είναι μάλλον “άτολμη” ισχνή σε σχέση με αυτά που κάνουν εδώ και χρόνια οι κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ, του Ηνωμένυ Βασιλείου και της Ιαπωνίας.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε χθες ότι αποφάσισε να αγοράσει καλυμμένα ομόλογα 40 δισ. ευρώ από τη δευτερογενή ή και από την πρωτογενή αγορά. Αυτό σημαίνει ότι τράπεζες που έχουν χρεόγραφα από υποβαθμισμένα δάνεια τα οποία δεν μπορούν να κινήσουν στην αγορά, θα έχουν τη δυνατότητα να να “σπρώξουν” στην ΕΚΤ, εξασφαλίζοντας ανάλογη ρευστότητα.

Η απόφαση αυτή, έρχεται οπωσδήποτε σε αντίφαση με την σημαδιακή κίνηση να μείνουν σταθερά τα επιτόκια στο 1,5%. Αφού δηλαδή ο Τρισέ πήρε μία απόφαση που στήριζε τα «γεράκια» και εγκλώβιζε τον διάδοχό του Μάριο Ντράγκι στην πολιτική τους, πραγματοποίησε εν συνεχεία το πρώτο άνοιγμα σε μη συμβατικά εργαλεία – προς την αντίθετη ακριβώς κατεύθυνση.

Μέχρι στιγμής δεν εκδηλώθηκαν αντιδράσεις, γεγονός που δημιουργεί την εντύπωση πως όλα ήταν σχεδιασμένα και ΄πολλοί είχαν ανημερωθεί για την επικείμενη κίνηση της ΕΚΤ. Εικασίες προκαλεί και το γεγονός ότι το ευρώ έχανε σχεδόν ένα σεντς την ώρα που η ΕΚΤ άφηνε τα επιτόκια σταθερά, ενώ ανέκαμπτε όταν ανακοινώθηκε το μέτρο με το παράθυρο δανεισμού 40 δισ.

Οι αγορές πειμένουν τώρα να δουν πώς θα αντιδράσουν τα “γεράκια” της ΕΚΤ, βλέποντας ότι η πολιτική τους προκαλεί τελικά ακόμα και πτώση του νομίσματος ενώ η χαλάρωση το ανεβάζει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες η Κεντρικής Τράπεζα της Αγγλίας, αύξησε το πρόγραμμα για εκτύπωση χρήματος κατά 75 δις στερλίνες…

www.sofokleousin.gr


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.