Η Ελλάδα παίζει με την φωτιά

Τελευταία ενημέρωση την 16 Ιαν 2012 — 14:20

Κάθε εβδομάδα, κάθε μήνας που περνάει η κατάσταση αντί να βελτιώνεται επιδεινώνεται.
Από την μια πλευρά το PSI+  η συμμετοχή των ιδιωτών στην αναδιάταξη του ελληνικού χρέους μπορεί να προκαλέσει συστημικό σοκ στην Ελλάδα και την Ευρώπη καθώς όπως προειδοποιεί και η Moody’s το haircut στα ελληνικά ομόλογα θα σημάνει χρεοκοπία.

Ταυτόχρονα το μπαράζ υποβαθμίσεων από την Standard and Poor’s ευρωπαϊκών χωρών αποδεικνύει ότι η κρίση χρέους αγγίζει το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης.
Το ευρώ και η ευρωζώνη κινδυνεύουν και αυτό το κατέστησαν σαφές οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης.
Ωστόσο, βραχυπρόθεσμα, κλειδί των εξελίξεων, το κλειδί που ή θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας ή θα αποτελέσει την απαρχή της επίλυσης της κρίσης χρέους, θα είναι το PSI+.

Όσο και αν φαντάζει περίεργο μια συντεταγμένη χρεοκοπία εντός ευρώ θα βοηθούσε περισσότερο την Ελλάδα και θα έφερνε πιο κοντά την αλλαγή τάσης στην αγορά.
Το PSI+ είναι  αδιαμφισβήτητα  μια κίνηση τεράστιου ρίσκου, καθώς το haircut θα σηματοδοτήσει και την χρεοκοπία της Ελλάδος εντός ευρώ.
Το ζητούμενο είναι να απορροφηθούν οι όποιες δυνητικές παρενέργειες  από το PSI+ και να αποφευχθεί μια βίαιη χρεοκοπία της Ελλάδος.

Με βάση την λογική εξέλιξη των πραγμάτων, η εμπλοκή που υπήρξε στο PSI+ με τον ένα ή άλλο τρόπο θα ξεπεραστεί.
Δεν θα επανέρχονταν στις διαπραγματεύσεις οι εκπρόσωποι του IIF του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου, αν είχαν αποφασίσει να τινάξουν στον αέρα την όλη διαδικασία.
Ωστόσο, δεν χωράει καμία αμφιβολία ότι η Ελλάδα παίζει με την φωτιά, όπως και η Ευρώπη, καθώς καλούνται να διαχειριστούν μια κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει μη προβλέψιμες παρενέργειες σε όλο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Ταυτόχρονα, οι υποβαθμίσεις των χωρών της ευρωζώνης από την S&P έρχεται να επιβεβαιώσει μια νέα άκρως δυσμενή πραγματικότητα.
Οι επιπτώσεις της υποβάθμισης μπορεί να μην είναι άμεσα ορατές αλλά μπορεί να ξεδιπλωθούν προσεχώς.
Πέραν από την Ελλάδα, πέραν από την Ιρλανδία και την Πορτογαλία αλλά και τον κίνδυνο που διατρέχει η Ιταλία, γενικώς η Ευρώπη βρίσκεται σε κίνδυνο…

Τι σημαίνουν όλα αυτά με όρους αγοράς…

Πολλές φορές έχει τονιστεί ότι το ΧΑ δεν έχει τα ιστορικά του χαμηλά.
Οι 620 μονάδες αποτελούν ένα κρίσιμο βραχυχρόνιο στήριγμα για το χρηματιστήριο.
Αν διασπαστούν το ΧΑ θα υποχωρήσει έως τις 550 μονάδες που είναι ο βασικός μακροχρόνιος στόχος για την αγορά.
Σήμερα το ΧΑ καταγράφει απώλειες 1,4% στις 635 μονάδες.
Οι τράπεζες, δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες, δεν έχουν δει ακόμη τα ιστορικά τους χαμηλά.
Οι τράπεζες δυστυχώς καλούνται να πληρώσουν τα λάθη και την αποτυχία του ελληνικού κράτους άρα οι ζημίες που θα υποστούν θα συνεχίσουν να επιδρούν στις μετοχικές τους αξίες άκρως αρνητικά.
Τα ιστορικά τους χαμηλά οι τράπεζες δεν τα έχουν δει ακόμη, αυτό θα συμβεί προσεχώς….
Σήμερα λόγω PSI+ και των υποβαθμίσεων από την S&P, οι τραπεζικές μετοχές δέχονται σημαντικές πιέσεις.

Δεν παρατηρούνται ακρότητες, αλλά ρευστοποιήσεις, οδηγώντας χαμηλότερα τις τράπεζες έως 6%.
Η Εθνική στα 1,45 ευρώ -3,9% με αποτίμηση 1,38 δισ. ευρώ
Η Alpha στα 0,4490 ευρώ -3,65% με αποτίμηση 239 εκατ ευρώ
Η Eurobank στα 0,3120 ευρώ -3,7% με αποτίμηση 172 εκατ
Η Πειραιώς στα 0,2370 ευρώ -4,4% με αποτίμηση 270 εκατ
Η Κύπρου στα 0,5350 ευρώ -3,25% με αποτίμηση 481 εκατ
Η Marfin στα 0,26 ευρώ -1,9% με αποτίμηση 418 εκατ
Το ΤΤ στα 0,3660 ευρώ -3,6% με αποτίμηση 104 εκατ
Από τις μη τραπεζικές μετοχές του εικοσάρη ο Τιτάνας  στο +0,35%, ο ΟΤΕ -0,3%, η ΜΙΓ -3,2%, η ΔΕΗ -2,4%, η ΕΕΕΚ -1,15%.

Ψυχραιμία για την ώρα στις αγορές ομολόγων

Μπορεί οι υποβαθμίσεις να ήταν ιστορικών διαστάσεων των χωρών της ευρωζώνης από την S&P, μπορεί να υπάρχουν εμπόδια στο PSI+ αλλά οι αγορές ομολόγων αντιδρούν  ψύχραιμα.
Τα CDS κινούνται σταθεροποιητικά όπως και οι αποδόσεις των ομολόγων. Αντιθέτως το ευρώ στα 1,2670 δολάρια με χαμηλό ημέρας 1,2625 δολάρια που είναι  χαμηλό 17 μηνών.
Τα CDS στην Ελλάδα 71 μ.β. στην Πορτογαλία 1110 μ.β. στην Ιρλανδία 695 μ.β. στην Ισπανία 417 μ.β. στην Ιταλία 525 μ.β. στην Γαλλία 221 μ.β. και στην Γερμανία 106 μ.β.
Οι αποδόσεις των ομολόγων σταθεροποιητικά. Στην Ιταλία 6,70%, στην Ισπανία 5,205, στην Γαλλία 3,07%, στην Πορτογαλία 12,37% και στην Ιρλανδία 7,66%.

www.bankingnews.gr

Ένα σχόλιο σχετικά με το “Η Ελλάδα παίζει με την φωτιά”

  1. Η φωτιά παίζει με την Ελλάδα και με την ΕΕ, καλό ε; όταν μιλάω και λέω ότι έχει γίνει διαχωρισμός χώρας πολιτών  απάντηση δεν παίρνω, γιατί δεν μπορούν να το αντιληφθούν. το οφθαλμοφανές η χώρα δεν έχει πτωχεύσει διότι τις πληρωμές των δανείων της έχει αναλάβει το ΔΝΤ & ΕΕ,
    Οι πολίτες της χώρας που είναι χρεωμένοι καλούνται να πληρώσουν τα χρέη τους ή από τις οικονομίες τους ή από τη δουλειά τους και επειδή δεν έχουν ούτε το ένα ούτε το άλλο καθημερινά οδηγούνται στην εξαθλίωση εξάντληση κ.τ.λ. 
    Οι πολιτικοί της χώρας δεν μας χρειάζονται τους πολλούς θέλουν μόνο ότι μας ανήκει περιουσιακά στοιχεία αυτά θέλει. να εκποιήσει και να εξοφλήσει κάποιο μέρος του χρέους. Στο χέρι μας είναι να πούμε πότε θα πιάσουμε πάτο, για να αρχίσει η άνοδος. 
     

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.