Η εφορία θέλει να κατασχέσει το μισθό μου – Τι να κάνω;

Αν θέλει η εφορία να βάλει χέρι στον μισθό μας προκειμένου να πάρει πίσω τα χρήματα που της χρωστάμε, μπορεί να το κάνει. Βέβαια, δεν μπορεί να κατασχέσει το σύνολο του μισθού αλλά μόνο το τμήμα πάνω από τα 1000 ευρώ. Η «απειλή» έρχεται και πάλι το προσκήνιο (όπως κάθε φορά που αδειάζουν τα δημόσια ταμεία άλλωστε). Το ερώτημα είναι: θα κατασχέσει μαζικά μισθούς αυτή τη φορά; Αν θέλετε να μην περιμένετε την απάντηση, το μόνο που σας μένει είναι να κάνετε ρύθμιση.

 

Αν θέλετε να υπαχθείτε στη ρύθμιση, θα πρέπει να απευθυνθείτε στο τμήμα δικαστικού της εφορίας στην οποία ανήκετε. Με βάση το συνολικό ποσό της οφειλής αλλά και το ποσό που χρωστάτε, θα σας κανονίσουν τον αριθμό των δόσεων. Για να υπαχθείτε, θα πρέπει να πληρώσετε επιτόπου:

  1. Την πρώτη δόση και
  2. Το παράβολο το ύψος του οποίου εξαρτάται από το ποσό της οφειλής.

 

Με την γενική ρύθμιση οφειλών που «τρέχει» αυτή τη στιγμή, μην περιμένετε ότι θα υπάρξει μείωση προσαυξήσεων. Μόνο με τον αριθμό των δόσεων μπορεί να γίνει κάτι καλύτερο αν και η εφορία, μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος Taxisχρησιμοποιεί πλέον συγκεκριμένα κριτήρια:

 

Ι Οικονομική αδυναμία: 1 μέχρι 5 δόσεις

II. Διασφάλιση οφειλής: μέχρι 4 δόσεις

III. Προέλευση οφειλής: μέχρι 5 δόσεις

IV. Συμπεριφορά οφειλέτη: μέχρι 4 δόσεις

V. Αιτία για την οποία ζητείται η διευκόλυνση: μέχρι 4 δόσεις

VI. Κρίση (αιτιολόγηση) προϊστάμενου: 1 μέχρι 4 δόσεις

 

 Πλεονεκτήματα της ρύθμισης

 

1. Δυνατότατα λήψης αποδεικτικό ενημερότητας χρεών προς το Δημόσιο. Σε περίπτωση που υφίστανται τακτοποιημένες οφειλές και ζητείται αποδεικτικό ενημερότητας για είσπραξη χρημάτων ή μεταβίβαση ακινήτου με τίμημα, αυτό εκδίδεται με τον όρο της παρακράτησης, μέρους ή του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Εάν δεν πληρούνται οι όροι έκδοσης του αποδεικτικού, αντί αυτού εκδίδεται βεβαίωση οφειλής για το σύνολο των οφειλών.

2. Αναστολή αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.

Για να ανασταλεί η διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης, όπως έκδοση προγράμματος πλειστηριασμού κινητών και ακινήτων, θα πρέπει ο οφειλέτης να είναι συνεπής σε διευκόλυνση τμηματικής καταβολής της οφειλής του ή σε ισχύουσα νομοθετική ρύθμιση.

3. Αναστέλλει την ποινική δίωξη του φορολογουμένου που ισχύει για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ

 

Πότε θα χάσετε τη ρύθμιση.

Σύμφωνα με τον φοροτεχνικό Απόστολο Αλωνιάτη, απώλεια της ρύθμισης και των ευεργετημάτων της επέρχεται :

1.Όταν ο οφειλέτης δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα 3 συνεχείς μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης

2.Όταν καθυστερήσει την καταβολή της προτελευταίας ή της τελευταίας δόσης της ρύθμισης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 3 μηνών.

 

Σε περίπτωση απώλειας της πρώτης διευκόλυνσης η τυχόν αιτούμενη δεύτερη διευκόλυνση, περιορίζεται στον αριθμό των δόσεων που προκύπτουν με βάση το άθροισμα των συντελεστών αξιολόγησης των κριτηρίων (μέχρι 26 και με πρώτη δόση τουλάχιστον το 15% της οφειλής για την οποία ζητείται η διευκόλυνση).

 

Τέλος, στα πλαίσια τυχόν τρίτης διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής, χορηγείται ο εναπομείνας αριθμός των δόσεων, που δεν έχουν καταβληθεί στα πλαίσια της χορηγηθείσας δεύτερης διευκόλυνσης, με πρώτη δόση τουλάχιστον το 20% της οφειλής και ταυτόχρονη κατάθεση εγγυητικής επιστολής αορίστου διάρκειας, με την οποία θα διασφαλίζεται η πληρωμή των δόσεων αυτής.

 

Οι ποινικές κυρώσεις που επισύρουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Εκτός από τις διοικητικές ποινές και τον κίνδυνο κατασχέσεων, οι οφειλέτες αντιμετωπίζουν πλέον και ποινικές κυρώσεις:

  • Για χρέη από 5.000-10.000 ευρώ, φυλάκιση έως 1 έτος
  • Χρέη πάνω από 10.000 -50.000 ευρώ, φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών
  • Χρέη πάνω από 50.000-150.000 ευρώ, φυλάκιση τουλάχιστον 1 έτους
  • Χρέη πάνω από 150.000 ευρώ, φυλάκιση τουλάχιστον 3 ετών

www.fpress.gr

Ένα σχόλιο σχετικά με το “Η εφορία θέλει να κατασχέσει το μισθό μου – Τι να κάνω;”

  1. Αν θέλουν ας προχωρήσουν σε κατασχέσεις κατοικιών για λίγα ευρώ ,αφού ως γνωστόν η πρώτη κατοικία δεν προστατεύεται όταν κάποιος χρωστά στην εφορία. Ας βάλει και τους ανέργους για χρέη στην εφορία στη φυλακή. Θα σας το πω απλά κύριοι της κυβέρνησης “ΦΤΙΑΞΑΤΕ ΣΤΑ ΠΟΛΥ ΓΡΗΓΟΡΑ ΚΑΣΤΑ ΛΟΥΜΠΕΝ Η ΟΠΟΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΣΑΣ ΚΑΤΑΠΙΕΙ. ΑΝΕΜΟΥΣ ΣΠΕΙΡΑΤΕ …….. ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΞΕΤΕ????  ΣΙΓΟΥΡΑ ΟΧΙ ΕΥΡΩ. ΚΑΤΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ , Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΜΟΡΦΗ ΒΙΑΣ ΕΙΝΑΙ Η    Π-Ε-Ι-Ν-Α  ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΠΛΟΧΕΡΑ ΚΕΡΝΑΕΙ Η ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. Ευχαριστώ για την φιλοξενία. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *