Η κατάρα της ισότητας

Δεν είναι δυνατόν να  ψαλιδιστούν  οι συντάξεις και αυτό να γίνει κατά δίκαιο τρόπο. Η μείωση των συντάξεων  ως  μέτρο είναι άδικο από τη φύση του γιατί ανατρέπει τη ζωή της  πιο ευάλωτης κοινωνικής ομάδας, των   ηλικιωμένων. Ούτε να αντιδράσουν μπορούν, ούτε χρόνο να περιμένουν την ανάκαμψη έχουν, ούτε δυνατότητα να βρουν δουλειά για να βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής τους. Υπάρχουν συνταξιούχοι  που εργάστηκαν 35 και 40 χρόνια, πλήρωσαν τις εισφορές  τους  και τώρα θα υποστούν μια ακόμη μείωση στη σύνταξη τους, επειδή  κατά την έννοια της «κοινωνικής δικαιοσύνης»,  όπως την αντιλαμβάνεται  το πολιτικό σύστημα, παίρνουν σύνταξη πάνω από 1000 ή 1400 ευρώ.  Αυτοί οι άνθρωποι καλούνται σήμερα να επωμισθούν το ίδιο κόστος με όσους έκαναν χρήση (και γιατί να μην το κάνουν όταν τους το προσέφεραν;)  χαριστικών  διατάξεων που έγιναν για να εξυπηρετήσουν πελατειακές λογικές  και βγήκαν άνθρωποι στη σύνταξη με 15 και 20 χρόνια δουλειάς.

Ανάλογη είναι η αδικία που γίνεται στο Δημόσιο. Ανθρωποι που προγραμμάτισαν  τη ζωή τους, τα στεγαστικά τους, τα έξοδα των παιδιών τους καλούνται σήμερα να ζήσουν με το μισό μισθό. Καθολική μείωση μισθού χωρίς να εξετάζει  κανείς αν εργάζονται, αν έχουν προσόντα και εξειδικευμένες γνώσεις, ποιοι   κρατούν –και ποιοι όχι- τις δημόσιες υπηρεσίες όρθιες. Ολοι υφίστανται τις ίδιες περικοπές και  ο στόχος δεν είναι άλλος από το να  παραμείνουν όλοι  εργαζόμενοι στο Δημόσιο.

Σχεδόν 2,5  χρόνια τώρα με την Τρόικα και τα μνημόνια  έχουν καταρρεύσει τα πάντα, εκτός από  τον κανόνα εφόσον μπήκες στο Δημόσιο δεν σε κουνάει κανένας.  Οι πολιτικοί  προτιμούν να κόβουν συντάξεις και μισθούς παρά να διώξουν δημοσίους υπαλλήλους.  Τις τελευταίες δεκαετίες  το πολιτικό σύστημα  κατεδάφισε πλήρως  το σύστημα αξιών της κοινωνίας.  Επένδυσε  στην  κακώς εννούμενη αρχή της ισότητας. Εγιναν όλοι ίδιοι: Στο Στρατό, στα Πανεπιστήμια, στα νοσοκομεία, στις δημόσιες υπηρεσίες κλπ  Δεν γίνεται καμία διάκριση  των αξιών, των ικανών, των εργατικών. Ολοι ένας πολτός που τον διαχειρίζονται εύκολα μέσω των συνδικαλιστών οι πολιτικοί. Τώρα με την ίδια συνταγή και  μέθοδο πάμε ξανά να κόψουμε μισθούς και συντάξεις.

www.protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *