Η κυβέρνηση προωθεί συστημική λύση-«σκούπα» για τα «κόκκινα» δάνεια

Σημαντικές εξελίξεις και στις τράπεζες φέρνει η πολιτική αλλαγή καθώς η σταθερότητα του κλάδου αποτελεί τη βασική προτεραιότητα του νέου οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, ταυτόχρονα με τη δεδομένη δέσμευση για φορολογική ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Στο εξής η προσπάθεια να «ξεφορτωθούν» οι τράπεζες τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα είναι… ομαδική, με στόχο να σταλεί μήνυμα ενότητας προς την Ευρώπη και τις αγορές αλλά και για να μη χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος, όπως συνέβη με τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του liberal.gr, ο πρωθυπουργός υποστηρίζει την εφαρμογή μιας συστημικής-κεντρικής λύσης μέσω της οποίας τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) θα μεταφερθούν σε μία κεντρική εταιρεία διαχείρισης με σκοπό να ελαφρύνουν άμεσα οι τραπεζικοί ισολογισμοί και να απελευθερωθούν τα αναγκαία, για την ανάπτυξη και την χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων, κεφάλαια. Πρόκειται για μία συνδυαστική πρόταση συστημικού χαρακτήρα που θα αντιμετωπίζει… ακαριαία το πρόβλημα, αξιοποιώντας τα θετικά στοιχεία των σχεδίων που έχουν κατατεθεί από ΤΧΣ και ΤτE.

Το σχέδιο βρίσκεται εδώ και αρκετό καιρό σε επεξεργασία ενώ μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα γίνουν οι απαραίτητες επαφές σε Φρανκφούρτη και Βρυξέλλες, με τον αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Ζαββό να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο.

Χθες, ο επικεφαλής του SSM, Αντρέα Ενρία βρέθηκε στην Αθήνα όπου είχε συναντήσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Γιάννη Στουρνάρα και τις τραπεζικές διοικήσεις. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, ο Ιταλός επισήμανε την πρόοδο που έχει σημειωθεί και έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις προθέσεις της κυβέρνησης. Αρμοδίως ωστόσο τονίζεται πως οι τριετείς στόχοι που έχουν συμφωνήσει οι τράπεζες με την ΕΚΤ, ενώ ικανοποιούν την κεφαλαιακή ισχύ των τραπεζών, δεν επιτυγχάνουν την σύγκλιση με την υπόλοιπη Ευρωζώνη, όπου κατά μέσο όρο το ποσοστό των «κόκκινων» δανείων διαμορφώνεται στο 3,8%.

Επομένως, οι τράπεζες χρειάζονται ένα πιο δραστικό σχέδιο που θα ελαφρύνει τους ισολογισμούς κατά περίπου 65 δις. ευρώ το ταχύτερο δυνατό και όχι κατά 54 δις. ευρώ έως το τέλος του 2021. «Εργαστείτε σκληρά για την επίτευξη των στόχων και αν το επιτρέψει η ανάπτυξη προσπαθήστε να τους ξεπεράσετε», ήταν το μήνυμα του Επόπτη.

 

Προς αυτή την κατεύθυνση, υπουργείο Οικονομικών, Τράπεζα της Ελλάδος και τραπεζικές διοικήσεις θα σχηματίσουν κοινό μέτωπο για να εκπλήξουν την Ευρώπη και να λάβουν γρήγορα το «πράσινο φως» από ΕΚΤ και Κομισιόν, παρουσιάζοντας ένα πλάνο που θα οδηγήσει στη μείωση του ποσοστού των προβληματικών δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό σε ακόμα και μέσα στο 2020.

Ο Κ. Μητσοτάκης εκτιμά ότι μία δραστική λύση που θα ανακουφίσει άμεσα τους ισολογισμούς και θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς τις προσπάθειες των τραπεζών, θα τους επιτρέψει να χρηματοδοτήσουν την επιτάχυνση της ανάπτυξης. Επομένως είναι η ιδανική λύση και πρέπει να είναι κοινής αποδοχής. Η επίτευξη μονοψήφιων ποσοστών NPEs θα ωφελήσει την οικονομία στο σύνολό της, ενώ αναλυτές σημειώνουν ότι μόνο έτσι μπορούν να δεχθούν τεράστια ώθηση οι τραπεζικές μετοχές καθώς μία τέτοια εξέλιξη θα ενίσχυε σημαντικά τις προοπτικές κερδοφορίας των πιστωτικών ομίλων.

Ο Γιάννης Στουρνάρας, από την πλευρά του, δηλώνει σε κάθε ευκαιρία ότι η ενίσχυση της εμπιστοσύνης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την επιτυχή αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων, ενώ η λύση που έχει προτείνει η ΤτΕ είναι συστημική. Στον αντίποδα, η λύση του ΤΧΣ είναι μεν δοκιμασμένη στην Ιταλία αλλά αφορά ένα μέρος των NPEs.

Το κακό της υπόθεσης είναι ότι τόσο η Κομισιόν όσο και η ΕΚΤ βρίσκονται σε φάση αναδιάταξης και αλλαγών προσώπων σε θέσεις-κλειδιά, γεγονός που αναμένεται να μεταθέσει τις τελικές αποφάσεις για το τέλος του 2019. Και αυτό γιατί η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και η Κριστίν Λαγκάρντ αναλαμβάνουν τα νέα τους καθήκοντα την 1η Νοεμβρίου.

Πηγή


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.