Η μεγάλη γκάφα(;) των Ελλήνων τραπεζιτών!

Δεν χρειάζεται να έχει διατελέσει κανείς μαθητής και πολύ περισσότερο συνάδελφος, όπως με υπερηφάνεια μπορεί να δηλώσει ο γράφων κατά τρόπον τινά (λέκτορας), με τον νομπελίστα καθηγητή των οικονομικών Harry Markowitz και «πατέρα» της σύγχρονης θεωρίας χαρτοφυλακίου (modern portfolio theory) για να γνωρίζει κάτι βασικό:

Κοινώς, να μη βάζει όλα τα αβγά του σε ένα καλάθι, γιατί μπορεί να πέσει και να του σπάσουν.

Η διαφοροποίηση χαρτοφυλακίου, είτε αφορά επενδύσεις σε χρηματιστήρια είτε άλλες αγορές, είναι επίκαιρη.

Διδάσκεται σε όλους τους πρωτοετείς φοιτητές που παίρνουν το μάθημα Finance 101 (χρηματοοικονομικά) στα αμερικανικά πανεπιστήμια και πιστεύουμε και στα πανεπιστήμια των υπόλοιπων χωρών της Δύσης.

Kι όμως, οι Έλληνες τραπεζίτες έκαναν το λάθος να αγνοήσουν αυτόν τον απλό κανόνα στην επενδυτική πολιτική που εφάρμοσαν στην αγορά ομολόγων, φουλάροντας τα χαρτοφυλάκια των πιστωτικών ιδρυμάτων με ελληνικά κρατικά ομόλογα.

Το αποτέλεσμα είναι αυτό που βλέπουμε.

Οι μέτοχοι των τραπεζών έχουν υποστεί σοβαρό πλήγμα, χάνοντας μεγάλο μέρος της περιουσίας τους από την κάθετη πτώση των μετοχών και, ακόμη χειρότερα, κινδυνεύουν να τα χάσουν όλα αν τα πιστωτικά ιδρύματα κρατικοποιηθούν.

Κι όμως, όλα αυτά θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν οι υπεύθυνοι εφάρμοζαν την αρχή της διαφοροποίησης του χαρτοφυλακίου ομολόγων και ενεργούσαν με κριτήριο τη μεγιστοποίηση της αξίας των μετοχών τους.

Αν το έκαναν, οι τράπεζες σήμερα θα είχαν πολύ λιγότερα ελληνικά ομόλογα από αυτά που έχουν σήμερα και πρέπει να «κουρέψουν» και οι συμμετέχοντες στις αγορές δεν θα πίεζαν τόσο πολύ τις μετοχές τους.

Άλλωστε, δεν υπήρχε λόγος να έχουν τόσο πολλά ελληνικά ομόλογα από τη στιγμή που η Ελλάδα ήταν μέλος της ευρωζώνης και δεν υπήρχε συναλλαγματικός κίνδυνος από τις τοποθετήσεις στα κρατικά ομόλογα της Γερμανίας, της Γαλλίας κ.ά. με βάση κάποιο κριτήριο.

Ακόμη κι αν επέλεγαν να έχουν μεγαλύτερη έκθεση σε ελληνικά ομόλογα από αυτήν που δικαιολογούσε το μοντέλο, σίγουρα δεν θα έφθανε κοντά στα σημερινά ποσοστά επί του συνολικού χαρτοφυλακίου ομολόγων και επομένως θα κατέγραφαν πολύ λιγότερες ζημίες.

Φυσικά, κάποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι το μεγάλο ποσοστό ελληνικών ομολόγων στο χαρτοφυλάκιό τους οφείλεται στην επιθυμία τους να βοηθήσουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας σε μια δύσκολη στιγμή.

Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι η συγκεκριμένη επιθυμία έπαιξε ρόλο στις επενδυτικές επιλογές τους.

Αυτό όμως δεν αναιρεί το γεγονός ότι οι επιλογές τους έχουν κοστίσει πολύ ακριβά στους μετόχους των τραπεζών, για τα συμφέροντα των οποίων θα έπρεπε να ενδιαφέρονται πρωτίστως.

Επιπλέον, οι ελληνικές τράπεζες είχαν σημαντική έκθεση σε ελληνικά ομόλογα και πριν ενσκήψει η κρίση του 2009 – 2010.

Επομένως, κάποιος θα μπορούσε να υποθέσει ότι αγνόησαν την αρχή της διάχυσης του ρίσκου γιατί πίστευαν ότι θα έβγαζαν μεγαλύτερα κέρδη για τους μετόχους τους και φυσικά και για τις ίδιες υπό τη μορφή μπόνους.

Προφανώς, έκαναν λάθος.

Φυσικά, όλα αυτά θα μπορούσαν και έπρεπε να είχαν αποφευχθεί αν η κυβέρνηση Παπανδρέου – Παπακωνσταντίνου δεν έδινε ρεσιτάλ κακοδιαχείρισης της κρίσης και λάμβανε τα απαραίτητα μέτρα νωρίς, όταν η προκάτοχός της είχε φροντίσει να παραδώσει πιο νοικοκυρεμένα δημόσια οικονομικά.

Όμως, οι υψηλόβαθμοι τραπεζίτες γνώριζαν πολύ καλά την ποιότητα των Ελλήνων πολιτικών με τους οποίους «τακιμιάζονταν» συχνά.

Επομένως, θα έπρεπε αφενός να είναι έτοιμοι για όλα και αφετέρου να έχουν προειδοποιήσει ιδιωτικώς (εμπράκτως) και δημοσίως για το πού οδηγούνταν η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας εγκαίρως.

Όμως, δεν έκαναν ούτε το ένα ούτε το άλλο.

Κοντολογίς, οι πολιτικοί και η κρατική μηχανή φέρουν τη μεγαλύτερη ευθύνη για το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων.

Όμως, μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τις επιπτώσεις που έχει το «κούρεμα» στους μετόχους των τραπεζών φέρουν οι τραπεζίτες γιατί τους εμπιστεύτηκαν.

www.exipno.gr


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.