Η ύφεση φοβίζει τη Γαλλία που ετοιμάζει έκτακτα μέτρα

Την πιθανότητα ύφεσης της οικονομίας της Γαλλίας ήδη από το δεύτερο τρίμηνο του έτους επισείει η κεντρική τράπεζα της χώρας η οποία προβλέπει αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης για την περίοδο Απριλίου – Ιουνίου.

Μετά τη στασιμότητα που σημειώθηκε τους πρώτους τρεις μήνες της χρονιάς (μηδενικός ρυθμός ανάπτυξης) η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης βρίσκεται πλέον στον προθάλαμο της οικονομικής επιβράδυνσης για πρώτη φορά μετά το 2009.

Αντίθετα με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις της κυβέρνησης του Φρανσουά Ολάντ, που κάνουν λόγο για οριακή ανάπτυξη του ΑΕΠ 0,2% το τρέχον τρίμηνο και 0,5% για το σύνολο του 2012, η Τράπεζα της Γαλλίας εκτιμά ότι το κλίμα επιδεινώνεται λόγω των φόβων που γεννά η επέκταση της κρίσης πέραν των τριών χωρών που τελούν υπό την κηδεμονία της τρόικας.

Αν όμως επιβεβαιωθούν οι αρνητικές προβλέψεις της τράπεζας η ύφεση θα συμπαρασύρει και τα δημοσιονομικά της χώρας απομακρύνοντας την κυβέρνηση από τους στόχους μείωσης των ελλειμμάτων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών το εμπορικό ισοζύγιο παρουσίασε ελαφρά επιδείνωση τον Μάρτιο με το έλλειμμα να αγγίζει τα 5,8 δισ. ευρώ. Ανησυχία προκαλεί και μία ακόμα «κληρονομιά» της προεδρίας Σαρκοζί. Τα ποσοστά της ανεργίας επιδεινώνονται σταθερά με το ποσοστό των ανέργων να αγγίζει πλέον το 10%, το υψηλότερο επίπεδο μετά το 1999.

Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι η απασχόληση θα αρχίσει να αυξάνεται και πάλι μετά την Άνοιξη του 2013.

Μόλις χθες ο υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων απαιτεί άμεσα «νέες προσπάθειες» από τους γάλλους φορολογουμένους. Ο γάλλος αξιωματούχος σημείωσε ότι χωρίς πρόσθετα μέτρα το δημοσιονομικό έλλειμμα θα αυξανόταν στο 5% τουτ ΑΕΠ αντί του στόχου 4,5%.

Άλλωστε το πρόγραμμα του Ολάντ προέβλεπε φορολογικά μέτρα ύψους 30 δισ. ευρώ στα οποία θα προστεθούν τώρα έκτακτα μέτρα για την εξοικονόμηση 10 δισ. ευρώ.

[sc:Πηγή id=”http://www.exipno.gr/index.php/news/diethni/34507-2012-06-08-12-30-33″ ]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *