«Θα υποβαθμιστεί η Γερμανία αν βγει η Ελλάδα από το ευρώ»

Οικονομικό… ολοκαύτωμα θα προκαλέσει στην Ευρώπη ακόμα και η σοβαρή πιθανότητα επιστροφής της χώρας μας στη δραχμή, σύμφωνα με τον διευθυντή της Fitch Ratings, Πολ Ρόουκινς. Μιλώντας στη Realnews, o επικεφαλής των αναλυτών του οίκου για την Ελλάδα δηλώνει ότι οι ελληνικές εκλογές αποτελούν ορόσημο για το μέλλον του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος. Επισημαίνει ότι η Fitch είναι έτοιμη να προχωρήσει στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας όλων των ισχυρών χωρών της ευρωζώνης που έχουν αξιολόγηση ΑΑΑ, περιλαμβανομένης της Γερμανίας, αν τεθεί σοβαρά ζήτημα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Πριν από λίγες ημέρες ο γενικός διευθυντής της Fitch, Τζον Oλερτ, δήλωσε ότι θεωρεί μάλλον απίθανη την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, εξαιτίας των δεινών συνεπειών που θα είχε αυτή για τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης. Συμφωνείτε με αυτή την άποψη;

Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει μηχανισμός που θα μπορούσε να επιτρέψει την έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ. Και, βέβαια, πιστεύω πως οι χώρες-μέλη της ευρωζώνης δεν πρόκειται ποτέ να συμφωνήσουν στη δημιουργία ενός τέτοιου μηχανισμού. Ο λόγος είναι ότι καμία από τις χώρες που μοιράζονται το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα δεν θα επιθυμούσε την επιστροφή οποιασδήποτε χώρας στο εθνικό της νόμισμα, εξαιτίας των τεράστιων αρνητικών συνεπειών που θα είχε αυτό για τις υπόλοιπες. Το πιο κρίσιμο για την πορεία του ευρώ, όμως, είναι το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών. Αν φανεί ότι υπάρχει ενδεχόμενο επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή, εμείς θα υποβαθμίσουμε όλες τις χώρες της ευρωζώνης.

Εννοείτε ότι ακόμα και η Γερμανία αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο της υποβάθμισης σε περίπτωση που υπάρξει σοβαρή πιθανότητα επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή;

Βέβαια, αυτό είναι προφανές. Εάν το θέμα της ελληνικής εξόδου από το ευρώ τεθεί σοβαρά για πρώτη φορά, αυτό σημαίνει αυτόματα ότι η πιστοληπτική ικανότητα των χωρών που σήμερα αποτελούν τον πυρήνα του ΑΑΑ εντός της ευρωζώνης θα αναθεωρηθεί. Αυτό αφορά και τη Γερμανία. Μη σας προκαλεί έκπληξη. Η θέση μας για υποβάθμιση όλων των χωρών της ευρωζώνης σε περίπτωση ελληνικής εξόδου από το ευρώ είναι γνωστή από τις αρχές Μαΐου, όταν ολοκληρώσαμε μια σχετική έκθεση. Όπως σας είπα όμως, θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει στις ελληνικές εκλογές.
Δηλαδή, η «ημέρα της κρίσης» για ολόκληρη την ευρωζώνη είναι η 18η Ιουνίου, η επομένη των ελληνικών εκλογών.

Δεν θα έλεγα ακριβώς αυτή την ημερομηνία, διότι πιστεύω πως και πάλι το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών δεν θα είναι ξεκάθαρο, ώστε από την αμέσως επόμενη ημέρα να γνωρίζουμε ποια θα είναι η νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα. Νομίζω ότι θα πρέπει να περιμένουμε κάποιες μέρες, ίσως και λίγες εβδομάδες, ώστε να λάβουμε τις αποφάσεις μας ως οίκος αξιολόγησης.

Πιστεύετε ότι μια ελληνική έξοδος από την ευρωζώνη θα είχε ανάλογες συνέπειες ακόμα και για χώρες της Ε.Ε. που διατηρούν τα εθνικά τους νομίσματα, όπως η Βρετανία, η Σουηδία και η Δανία;

Αυτό είναι ένα τεράστιο θέμα. Σίγουρα οι υπόλοιπες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα επηρεαστούν, όμως δεν μπορούμε ακόμα να μιλήσουμε για την υποβάθμισή τους. Αν γίνει κάτι τέτοιο, θα είναι συνάρτηση πολλών πραγμάτων και είναι πολύ νωρίς ακόμα για να εκφράσουμε μια τέτοια θέση.

Ανεξάρτητα από τις συνέπειες για τις άλλες χώρες της Ευρώπης, κάποιοι πιστεύουν πως θα είναι αδύνατον για την Ελλάδα να επιστρέψει σε αναπτυξιακούς ρυθμούς, αν δεν επιστρέψει και στη δραχμή. Ποια είναι η γνώμη σας;

Πιστεύω πως η επιστροφή της χώρας σας σε τροχιά ανάπτυξης δεν εξαρτάται από το νόμισμα που θα έχει. Ανεξάρτητα αν είναι το ευρώ ή η δραχμή, αυτό που πρέπει να συμβεί στην Ελλάδα είναι η εφαρμογή κάποιων σημαντικών μεταρρυθμίσεων και αρκετών διαρθρωτικών αλλαγών. Πρέπει οπωσδήποτε να ληφθούν κάποια μέτρα, όπως η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και ο περιορισμός των κρατικών δαπανών, διαφορετικά δεν βλέπω τον τρόπο με τον οποίο η χώρα σας θα μπορέσει να ξεφύγει από την ύφεση.

Σε δυσμενή θέση η Ελλάδα

«Δεν μπορούμε να προβλέψουμε πότε θα επιστρέψετε στις αγορές»

Πιστεύετε ότι η στρατηγική της Ευρώπης για την έξοδο από την κρίση θα πρέπει να ξεφύγει από τη λιτότητα και να αποκτήσει περισσότερο αναπτυξιακό προσανατολισμό;

Σε όλες τις περιπτώσεις, αυτές οι στρατηγικές πρέπει να βρουν την ισορροπία μεταξύ λιτότητας και ανάπτυξης. Δεν μπορώ να προβλέψω τι θα κάνει η Ευρώπη αυτή την περίοδο, ξέρω όμως ότι η εξισορρόπηση της λιτότητας με την ανάπτυξη είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα.

Θα μπορούσατε να προβλέψετε τη χρονική περίοδο που η Ελλάδα θα έχει τη δυνατότητα να επιστρέψει στις διεθνείς αγορές; Κάποιοι μιλούν για το 2020 ή το 2030…

Είναι πολύ νωρίς για να προχωρήσουμε σε μια τέτοια πρόβλεψη. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε, όμως, ότι για να γίνει αυτό η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει το μνημόνιο και τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί με την Ε.Ε. και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ δυσμενή θέση και δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ανακάμψει από την εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων.

[sc:Πηγή id=”http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=151283&catID=2″ ]

Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.