Θεσμοί: Βγάλτε στο σφυρί και τα ακίνητα κάτω των 100.000 ευρώ

«Μέχρι στιγμής, το συγκεκριμένο εργαλείο δεν έχει “αγγίξει” όσους διαθέτουν ακίνητα χαμηλότερης αξίας», σχολιάζουν στον Ελεύθερο Τύπο ευρωπαϊκές πηγές,

Πιέσεις προς τις τράπεζες να βγάλουν στο «σφυρί» -ήδη από τους πρώτους μήνες του 2019- ακίνητα πρώτης κατοικίας, αξίας κάτω των 100.000 ευρώ, ασκούν οι θεσμοί.

Με πρόσχημα τους αναθεωρημένους στόχους, που προβλέπουν μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ακόμη και κάτω του 20% έως το τέλος του 2021, κλιμάκια του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), που είχαν κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών oμίλων, φέρεται να ζήτησαν τόσο την επιτάχυνση όσο και την επέκταση του μέτρου των πλειστηριασμών, προκειμένου να «πιάσει» ακόμη περισσότερους δανειολήπτες.

«Μέχρι στιγμής, το συγκεκριμένο εργαλείο δεν έχει “αγγίξει” όσους διαθέτουν ακίνητα χαμηλότερης αξίας», σχολιάζουν στον Ελεύθερο Τύπο ευρωπαϊκές πηγές, προσθέτοντας πως το γεγονός ότι αφορά στο μεγαλύτερο ποσοστό των «κόκκινων» οφειλετών μπλοκάρει την όποια προσπάθεια τακτοποίησης του στεγαστικού χαρτοφυλακίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες, δεδομένου ότι τα ιδρύματα έχουν δεσμευθεί για 16.000 πλειστηριασμούς έως το τέλος του 2018 και σχεδόν διπλάσιους τον αμέσως επόμενο χρόνο, αργά ή γρήγορα θα υποχρεωθούν να το πράξουν. «Το απόθεμα των “ακριβών” ακινήτων δεν είναι ανεξάντλητο», συμπληρώνουν με νόημα. Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι οκτώ στα 10 ακίνητα που έχουν βγει μέχρι σήμερα σε πλειστηριασμό «μπιντάρονται» από τις ίδιες τις τράπεζες, με μόλις το 15% με 20% αυτών να περνά εντέλει σε ιδιώτες επενδυτές.

Την ίδια στιγμή, οι ρυθμίσεις -ειδικά στο στεγαστικό χαρτοφυλάκιο- εμφανίζουν σημάδια… κόπωσης, παρά το γεγονός ότι σε αρκετές από αυτές προτείνεται «κούρεμα», που ενδέχεται να φτάσει ακόμη και το 40% με 45%. «Μόλις ένας στους δύο εμφανίζεται στο τηλέφωνο», ανέφερε από το βήμα του 10ου risk management and compliance forum της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ), που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Ελληνική Eνωση Τραπεζών (ΕΕΤ), ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής του Troubled Asset Group της Eurobank, Θεόδωρος Καλαντώνης, για να προσθέσει: «Είναι εντυπωσιακό πώς κάποιος, που έχει λάβει δάνειο και δη εξασφαλισμένο, απορρίπτει τις κλήσεις. Προφανώς έχει συνηθίσει να μην πληρώνει και, άρα, το οποιοδήποτε haircut είναι χειρότερο από το τίποτα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, τον τελευταίο χρόνο η τράπεζα έχει θέσει σε ισχύ νέα προγράμματα ρύθμισης για το σύνολο των χαρτοφυλακίων, που έχουν ως βάση τους το “κούρεμα” κεφαλαίου». «Στα στεγαστικά δάνεια η λύση του haircut προτείνεται στο 10% με 15% των περιπτώσεων, ποσοστό σημαντικά αυξημένο σε σχέση με πριν από κάποια χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας πως το θεσμικό πλαίσιο μπορεί να βάλει τέλος στην «κουλτούρα» αθέτησης πληρωμών, που… γεννήθηκε μέσα στην κρίση.

Ειδικότερα, σύσσωμες οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν εστιάσει σε ρυθμίσεις, που προβλέπουν μερική διαγραφή της οφειλής, ώστε το εναπομείναν ποσό να διαμορφώνεται σε ύψος που εκτιμάται ότι είναι δυνατό να εξυπηρετηθεί ομαλά από το δανειολήπτη και όχι στην επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του δανείου, ήτοι τη μετάθεση της συμβατικής ημερομηνίας καταβολής της τελευταίας δόσης. Παράλληλα, τα ιδρύματα έχουν ξεκινήσει να εφαρμόζουν σε ακόμη μεγαλύτερη κλίμακα τόσο το… ντόπιο Split Balance όσο και το ιρλανδικό μοντέλο. Υπενθυμίζεται ότι και τα δύο προβλέπουν «σπάσιμο» του δανείου σε δύο μέρη, στην… ελληνική περίπτωση, ωστόσο δεν υφίσταται «κούρεμα» του δεύτερου τμήματος, αλλά τακτοποίησή του σε μεταγενέστερο χρόνο, με ρευστοποίηση περιουσίας ή άλλου είδους διευθέτηση, η οποία συμφωνείται εξ αρχής από τα δύο μέρη.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Θεσμοί: Βγάλτε στο σφυρί και τα ακίνητα κάτω των 100.000 ευρώ

  • 25/11/2018, 00:51
    Permalink

    Οι τράπεζες ψάχνουν για μ@λάκες. Έχω τελεσίδικες αποφάσεις ανακοπών σε ΔΠ και τελεσίδικες αποφάσεις σε αγωγές κι εξακολουθούν τα χρέπια να προτείνουν ρυθμίσεις για οφειλές που δικαστικά έχουν κριθεί ως ανύπαρκτες. Μη συνεργάζεστε μαζί τους.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.