ΙΣΠΑΝΙΑ: Η ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΠΑΙΡΝΕΙ ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ

Σε όλο και πιο δεινή θέση βρίσκονται οι τράπεζες της Ισπανίας καθώς η οικονομική κρίση πλήττει μια σχεδόν καταρρέουσα αγορά κατοικίας. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ισπανίας τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα… της χώρας κατέχουν στεγαστικά δάνεια συνολικής αξίας 308 δισ. ευρώ. Oμως από αυτά τα μισά θεωρούνται «προβληματικά» καθώς οι οφειλέτες δυσκολεύονται ή αδυνατούν πλήρως να αποπληρώσουν τις οφειλές τους.
Ταυτόχρονα η κάθετη πτώση που παρουσιάζει η αγορά κατοικίας (η οποία «έσκασε» το 2008 μετά από χρόνια υπερβολικής μεγέθυνσης) μετατρέπεται σε «ωρολογιακή βόμβα». Οι τράπεζες έχουν συσσωρεύσει από κατασχέσεις ακίνητα αξίας άνω των 30 δισ. ευρώ τα οποία δεν μπορούν να πουλήσουν για να αντλήσουν ρευστότητα. Οι κατασχέσεις ακινήτων φτάνουν τις 200.000 αλλά τα επόμενα χρόνια αναμένεται να ξεπεράσουν τις 600.000.
Οι προβλέψεις έναντι ζημιών αγγίζουν πλέον το «απαγορευτικό» επίπεδο των 105 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα τα στοιχεία του εθνικού ινστιτούτου στατιστικής καταγράφουν καθίζηση και στις αγοραπωλησίες ακινήτων οι οποίες υποχώρησαν κατά 28% τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.
Την κατάσταση επιδεινώνει και η πορεία της χορήγησης δανείων που παρουσίασε κάμψη 2,64% τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο οποίος θεωρείται ως ο κατεξοχήν μήνας ανόδου της πιστωτικής αγοράς.
«Το ποσοστό υποχώρησης έχει αρχίσει να παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις» σημειώνει σε έκθεσή της η πορτογαλική τράπεζα με ισχυρή παρουσία στην Ισπανία Espirito Santo.
Τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας στη Μαδρίτη δείχνουν ότι τα «κακά δάνεια» αυξήθηκαν για έκτο συνεχόμενο μήνα (μέχρι το Σεπτέμβριο). Ενδεικτικά τον Σεπτέμβριο και τον Αύγουστο τα καθυστερούμενα άνω των τριών μηνών δάνεια ξεπέρασαν το 7% από το 5% που κυμαίνονταν τους αντίστοιχους μήνες το 2010.
Η αγορά κατοικίας και η στεγαστική πίστη της Ισπανίας θυμίζουν έντονα «μέρες 2007» στις ΗΠΑ όπου η θύελλα στη στεγαστικής αγοράς παρέσυρε στη δίνη της ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα.
«Στη χώρα υπάρχουν πλέον ένα εκατομμύριο καινούργιες κατοικίες τις οποίες όμως δεν πρόκειται να απορροφήσει πλήρως η αγορά την επόμενη πενταετία» εκτιμά ο αναλυτής της Τάουρους Ιμπέρικα μιλώντας στο αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg.
Ασφαλώς η κατάσταση δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη σε μια χώρα με το 22% του ενεργού πληθυσμού στην ανεργία, με το σύνολο των φορολογουμένων να πλήττονται από τα σκληρά μέτρα λιτότητας και την οικονομία να λιμνάζει στη στασιμότητα «φλερτάροντας» με την ύφεση.
Ο υποψήφιος για την πρωθυπουργία και ηγέτης του κεντροδεξιού Λαϊκού κόμματος (με σημαντικό δημοσκοπιικό προβάδισμα έναντι του σοσιαλιστή αντιπάλου του) Μαριάνο Ραχόι έχει υποσχεθεί να θέσει ως προτεραιότητα της οικονομικής του πολιτικής «την αναδιάρθρωση και το ξεκαθάρισμα» του τραπεζικού συστήματος ως μοχλού ανάπτυξης της οικονομίας.
Αναλυτές της αγοράς εκτιμούν ότι ο κλάδος οδεύει ολοταχώς προς «συγκεντροποίηση».
«Προβλέπω ότι η Ισπανία θα έχει σύντομα μόλις τέσσερις μεγάλους τραπεζικούς ομίλους»δήλωσε στο Bloomberg ο αναλυτής της Mac Group με έδρα τη Μαδρίτη Πάμπλο Κάντος.
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *