Κάτι πάει στραβά με τα «κόκκινα» δάνεια…

Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί «τρέχουν», αγοραπωλησίες «κόκκινων» δανείων γίνονται πια πολύ τακτικά, οι τράπεζες ισχυρίζονται ότι κάνουν περισσότερες και καλύτερες ρυθμίσεις δανείων. Όμως, κάτι συνεχίζει να πηγαίνει πολύ στραβά στην τιτάνια προσπάθεια εξυγίανσης των τραπεζικών χαρτοφυλακίων.

Γράφει ο: Νώντας Χαλδούπης

Αν διαβάσει κανείς προσεκτικά την τελευταία έκθεση της BankofAmerica/MerrillLynch για τις ελληνικές τράπεζες, δύσκολα θα διατηρήσει την αισιοδοξία του. Ένα από τα βασικά προβλήματα που διαπιστώνει ο αμερικανικός οίκος είναι ότι οι τράπεζες έχουν τεράστιες δυσκολίες να «ξεφορτωθούν» ακίνητα, μέσω ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ή μέσα από τις δικές τους πλατφόρμες εκποίησης ακινήτων.

Λόγω των αρχικά υψηλών τιμών, τα ποσοστά επιτυχίας των πλειστηριασμών είναι πολύ χαμηλά, φθάνοντας, στην καλύτερη περίπτωση (Τράπεζα Πειραιώς) στο 60%. Η «επιτυχία» στους πλειστηριασμούς, εξάλλου, είναι πολύ σχετική έννοια: σε ποσοστά που φθάνουν ακόμη και το 87%, τα ακίνητα που πωλούνται «επιτυχώς» αγοράζονται από τις ίδιες τις τράπεζες!

Οι πλειστηριασμοί, όπως λέει η BofA, διαψεύδοντας τις περί του αντιθέτου εκτιμήσεις ακόμη και από τον Γιάννη Στουρνάρα, δεν έχουν καταφέρει να «στριμώξουν» τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Στοιχεία της Eurobankδείχνουν ότι οι εφάπαξ εξοφλήσεις δανείων παραμένουν λίγο – πολύ σταθερές.

Τι γίνεται, όμως, με αυτά τα ακίνητα που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών ως ιδιόκτητα ακίνητα και όχι ως ενέχυρα δανείων; Ακόμη και αυτά τα ακίνητα, που πωλούνται χωρίς τις πιεστικές συνθήκες ενός πλειστηριασμού, οι τράπεζες τα διαθέτουν σε «χτυπημένες» τιμές. Σύμφωνα με την έκθεση, όσα ακίνητα έχει πουλήσει η Τρ. Πειραιώς από τη δική της πλατφόρμα τα πούλησε σε τιμές 11% χαμηλότερες από τις αγοραίες.

Αυτή η δυστοκία στην εκποίηση ακινήτων, σε συνδυασμό με τους φόβους που διατυπώνουν οι αναλυτές της BofA για νέα πτώση των τιμών των ακινήτων, γίνεται πολύ ανησυχητική, όταν κοιτάξει κανείς τα στοιχεία για τη μείωση των επιμέρους κατηγοριών προβληματικών δανείων.

Στα επιχειρηματικά δάνεια, οι τράπεζες κάτι έχουν καταφέρει. Από το γ’ τρίμηνο του 2017, ειδικά, η μείωση του αποθέματος προβληματικών δανείων αρχίζει να γίνεται αισθητή. Αντίθετα, η καμπύλη των στεγαστικών προβληματικών δανείων δεν είναι… καμπύλη: είναι μια σχεδόν ευθεία, οριζόντια γραμμή, που μαρτυρά την απόλυτη αποτυχία των τραπεζών να μειώσουν αυτή την κατηγορία «κόκκινων» δανείων.

Τα στεγαστικά δάνεια είναι η κατηγορία δανείων με τη σοβαρότερη κοινωνική αντανάκλαση. Αυτό, όμως, δεν δικαιολογεί την ακινησία των τραπεζών, ιδιαίτερα όταν η Ντανιέλ Νουί, επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ, έχει δείξει το δρόμο για τη γρήγορη μείωση των προβληματικών ανοιγμάτων αυτής της κατηγορίας: ρυθμίσεις ιρλανδικού τύπου, με εξυπηρέτηση ενός μέρους του δανείου και διαγραφή του υπολοίπου.

Η γενική εικόνα είναι ότι γίνονται πολύ λίγα, πολύ αργά και ότι χρειάζονται αρκετές διορθωτικές κινήσεις και τολμηρές πρωτοβουλίες για να εξυγιανθούν αποτελεσματικά τα τραπεζικά χαρτοφυλάκια. Χωρίς αυτή την εξυγίανση πιστωτική επέκταση ας μην περιμένουμε. Και χωρίς την πιστωτική επέκταση, η γρήγορη οικονομική ανάκαμψη θα παραμείνει στη σφαίρα του ονείρου…

Πηγή


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.