Minilink

Κίνδυνος «ατυχήματος» στο ευρώ


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Ανησυχητικές διαστάσεις προσλαμβάνει η ευρωπαϊκή κρίση μερικά 24ωρα μετά τη διάσωση των ισπανικών τραπεζών. Τα spreads και οι αποδόσεις των ισπανικών ομολόγων εκτοξεύονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, ενώ την ίδια ώρα η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών ανοίγει θέμα προσφυγής της Ιταλίας στο Μηχανισμό Στήριξης, προκαλώντας στην αντίδραση του Μάριο Μόντι. Παράλληλα η Κύπρος διαψεύδει τα περί επικείμενου αιτήματος διάσωσης.

Το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί στις αγορές όμως δεν αφήνει ιδιαίτερα περιθώρια. Η Κριστίν Λαγκάρντ και Τζ. Σόρος προειδοποίησαν ότι ο χρόνος για τη διάσωση της Ευρωζώνης εξαντλείται και ότι πλέον απομένει κάτι λιγότερο από 90 μέρες. Η στρατηγική της Γερμανίας για την αντιμετώπιση των επιμέρους εστιών και όχι του βασικού μετώπου έχει οδηγήσει σε διόγκωση του προβλήματος.

Η καθοριστική παρέμβαση του Μπαράκ Ομπάμα και οι διαρκείς εκκλήσεις κορυφαίων οικονομικών, πολιτικών, επιχειρηματικών και χρηματιστηριακών παραγόντων για άμεση λύση στο πρόβλημα δεν φαίνεται να εισακούγονται στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο. Οι αγορές ανιχνεύοντας το θολό πολιτικό τοπίο και τη συμπεριφορά της Γερμανίας απέναντι στο πρόβλημα και την Ευρώπη εντείνουν τους προβληματισμούς.

Ενώ αρχικά οι μεγάλες τράπεζες και επενδυτικοί οίκοι προσπαθούσαν να διαμορφώσουν σενάρια για τη διαχείριση μιας ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ οι κεντρικές τράπεζες σε ολόκληρο τον κόσμο συζητούν πλέον για μαζική αποχώρηση χωρών ή ακόμα και της Γερμανίας από το ευρώ. Αν η κατάσταση επιδεινωθεί ο υπόλοιπος πλανήτης θα αρχίσει να κατασκευάζει τοίχος και αντιπυρικές ζώνες για να προστατευτεί από ενδεχόμενη κατάρρευση του ευρώ.

Οι πολιτικοί εκβιασμοί της Γερμανίας όχι μόνο δεν αποφέρουν καρπούς αλλά εντείνουν την ύφεση στο Νότο, αποσταθεροποιούν την ευρωπαϊκή οικονομία και απομακρύνουν την προοπτική συνολικής ανάπτυξης της Ευρωζώνης.

Πρόκειται βέβαια περί ακραίων σεναρίων, τα οποία όμως αποτελούν τον πραγματικό μοχλό πίεσης για την επιτάχυνση της εξελίξεων στην Ευρωζώνη.

Αναλυτής της Citi επισημαίνει ότι οι επενδυτές βλέπουν τώρα δυο σενάρια: Διάλυση της Ευρωζώνης ή Δημοσιονομική Ενωση. Οι περίπλοκες ισορροπίες της Ευρωζώνης και οι ραγδαίες πολιτικές ανακατατάξεις όμως καθυστερούν και μεταβάλλουν προγραμματισμένες εξελίξεις.

Χαρακτηριστική είναι η παρέμβαση του Βρετανού υπουργού Οικονομικών, Οζμπορν, ο οποίος εκτιμά ότι ενδεχομένως η Ελλάδα να χρειαστεί να θυσιαστεί ως Ιφιγένεια για να πειστούν οι Γερμανοί να σώσουν το ευρώ.

Προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα και τις αγορές καταβάλει ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Κονστάντσιο, ο οποίος υποστηρίζει ότι η ΕΚΤ δεν κάνει σενάρια για την αποχώρηση της Ελλάδας καθώς μια τέτοια εξέλιξη είναι μη-αποτιμήσημη.

[sc:Πηγή id=”http://www.sofokleousin.gr/archives/102088.html?utm_source=Oempro&utm_medium=Email&utm_content=Subscriber%236548&utm_campaign=Goodmorning%2013.06″ ]

Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.