Και ενήμερα δάνεια θα βγουν προς πώληση

Τα “πράσινα” και όχι τα “κόκκινα” δάνεια, όσο παράδοξο και αν είναι αυτό, απειλούν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τη σταθερότητα ή ακόμα και τη “σύνθεση” του κυβερνητικού σχήματος.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του “Κ”, με την επιστροφή των “θεσμών” μετά τις 2 Απριλίου θα πρέπει πάση θυσία να βρεθεί “λύση” στα δύο βασικά κεφάλαια που επιμένουν τόσο το ΔΝΤ όσο και η ΕΚΤ:

Την πώληση πέραν των “κόκκινων” δανείων και των αποκαλούμενων “πράσινων”, δηλαδή των ενήμερων δανείων είτε αυτά αφορούν τον επιχειρηματικό τομέα είτε αφορούν τα νοικοκυριά.

Την πώληση και των στεγαστικών δανείων που αφορούν σε πρώτη κατοικία,είτε είναι στεγαστικά δάνεια νοικοκυριών, είτε μικρομεσαίων που έχουν υποθηκεύσει την πρώτη κατοικία σε επιχειρηματικό δάνειο.

Και οι δύο φάκελοι έμειναν ανοικτοί παρά το γεγονός ότι κάποιες ιδέες για “λύσεις” υπάρχουν.

Όπως παραδέχονται, όμως, κυβερνητικά στελέχη με τα οποία μίλησε το “Κ” ο τρόπος διαχείρισης της διαπραγμάτευσης από το αρμόδιο υπουργείο δεν έχει ή πολύ περισσότερο δεν φαίνεται να μπορεί να δώσει ορατά αποτελέσματα.

Ενήμερα δάνεια

Όσο αφορά το πρώτο “μέτωπο” που αφορά την πώληση από τις τράπεζες ενήμερων δανείων η κυβέρνηση εμφανίζεται απολύτως αρνητική μέχρι σήμερα. Αντίθετα, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ εμφανίζονται ανυποχώρητοι στην απαίτησή τους για ενσωμάτωση των ενήμερων δανείων στο πακέτο πωλήσεων δανείων.

Όπως διευκρίνισαν στο “Κ” αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη, η πώληση ενήμερων δανείων υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν θα έπρεπε να προβληματίζει την κυβέρνηση καθώς στη διεθνή και την ευρωπαϊκή τραπεζική πρόκειται για προϊόντα που πωλούνται ή τιτλοποιούνται έτσι κι αλλιώς. Άλλωστε η ενσωμάτωση των ενήμερων δανείων στα πακέτα των προς πώληση “κόκκινων” δανείων έχει στόχο να επιτρέπει την καλύτερη τιτλοποίησή τους από τις εταιρείες διαχείρισης οι οποίες σύμφωνα με την ήδη υπάρχουσα συμφωνία με τους “θεσμούς” θα πρέπει να διατηρούν την έδρα τους στην Ελλάδα.

Πού βρίσκεται η αιτία ανησυχίας και άρνησης του αρμόδιου υπουργείου;

Η απάντηση, όπως διευκρινίζεται αρμοδίως, είναι ότι υπάρχει ανησυχία πωςσημαντικό κομμάτι “ενήμερων” δανείων έχοντας προέλθει απόαναδιαρθρώσεις ή αναδιευθετήσεις παλαιότερων δανείων μπορεί να εξελιχθεί αρνητικά και να αποδειχθεί άμεσα ότι τα δάνεια αυτά δεν μπορούν να συνεχίσουν να εξυπηρετούνται. Και να εξελιχθούν άμεσα σε μια νέα γενιά “κόκκινων” δανείων…

Πρώτη κατοικία

Το δεύτερο μέτωπο έχει να κάνει με τα δάνεια που συνδέονται με εγγύηση πρώτης κατοικίας. Τόσο αυτά που αφορούν σε στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας νοικοκυριών, όσο και εκείνα που αφορούν επιχειρηματικά δάνεια μικρομεσαίων που έχουν υποθήκη στην πρώτη κατοικία, το πρόβλημα είναι πρώτα απ’ όλα πολιτικό. Και όπως εκτιμάται “μπορεί να οδηγήσει σε πολιτική αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης…”. Χαρακτηριστικό της έντασης που υπάρχει σε σχέση με αυτό το ζήτημα είναι ότι στο επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου έχουν εξετασθεί ακόμα και σενάρια αλλαγής στη σύνθεση των κυβερνητικών εταίρων! (Μη διασταυρωμένες πληροφορίες του “Κ”, που όμως προέρχονται από υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, συνδέουν το ενδεχόμενο αυτό με συμμετοχή στον κυβερνητικό συνασπισμό του ΠΑΣΟΚ και της Ένωσης Κεντρώων.)

Παρά τη μέχρι στιγμής μη συμφωνία στο θέμα αυτό, παράγοντες που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις, υποστηρίζουν ότι στην επόμενη φάση διαπραγμάτευσης είναι δυνατή η υπέρβαση της αντίθεσης με την υιοθέτησημεταβατικών συστημάτων ενσωμάτωσης στο σύστημα πωλήσεων και των στεγαστικών πρώτης κατοικίας, αλλά και λόγω της υποχρέωσης των διαχειριστών “κόκκινων” δανείων να έχουν έδρα την Ελλάδα και να υπόκεινται στην εγχώρια νομοθεσία.       

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όπως είχε προειδοποιήσει το “Κ” πριν από την έλευση των “θεσμών” η υπόθεση της διευθέτησης των “κόκκινων” δανείων αποτελεί τον καταλύτη (σ.σ. ίσως και περισσότερο από το ασφαλιστικό) για την έκβαση της αξιολόγησης λόγω της αντίληψης του ΔΝΤ ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν έχει γίνει με επαρκή τρόπο… 

Αναδημοσίευση από το “Κεφάλαιο” που κυκλοφορεί.


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Και ενήμερα δάνεια θα βγουν προς πώληση

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.