Καταρρέουν οι βιομηχανίες της χώρας – 32% πτώση στην οικοδομή

Συνθλίβει η ύφεση τη βιομηχανία και την οικοδομική δραστηριότητα: η «συνταγή» που συμφώνησαν οι δανειστές με την κυβέρνηση πριν από ενάμιση χρόνο με το Μνημόνιο, βουλιάζει όλο και βαθύτερα την παραγωγική, αναπτυξιακή διαδικασία.

Την ώρα που διαφημίζονται επενδύσεις οι οποίες θα έρθουν, η εγχώρια βιομηχανική παραγωγή συρρικνώνεται, για δεύτερη, τρίτη χρονιά. Σε κάποιους κλάδους η πτώση της παραγωγής είναι τόσο μεγάλη που «μεταφράζεται» ουσιαστικά σε παύση της παραγωγικής διαδικασίας ή σε απόλυτη περιθωριοποίησή της, ενώ σε άλλους κλάδους ιδιαίτερα δυναμικούς και σημαντικούς η πτώση είναι ανησυχητική.

Η εγχώρια βιομηχανική παραγωγή, στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου, φέτος σε σχέση με πέρσι, μειώθηκε κατά 8,4% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010, ενώ και πέρσι σε σχέση με το 2009, είχε καταγραφεί μείωση 5,3%. Η παραγωγή μειώνεται κυρίως λόγω της μείωσης της καταναλωτικής ζήτησης.

Στον κλάδο των τροφίμων, καταγράφεται μείωση παραγωγής κατά 3,7%, ενώ είχε προηγηθεί και πέρσι σε σχέση με το 2009 μείωση 2,2%. Στον κλάδο ποτών, η μείωση της παραγωγής ήταν 7,6% φέτος και επίσης 7,5% πέρσι. Στην κλωστοϋφαντουργία, ο ετήσιος ρυθμός μείωσης της παραγωγής είναι 18,5% την τελευταία διετία, στα είδη ένδυσης πάνω από 22%, στα χημικά προϊόντα κατεγράφη φέτος μείωση 4,4%, στα έπιπλα 19,4%.

Η βιομηχανία αναζητά έτσι νέες αγορές για να επιβιώσει, με αποτέλεσμα την αύξηση των εξαγωγών, την ώρα που οι εισαγωγές υποχωρούν λόγω μείωσης της καταναλωτικής ζήτησης. Τα νέα στοιχεία για τις εμπορευματικές συναλλαγές της Ελλάδας επιβεβαίωσαν την τάση βελτίωσης του εμπορικού ισοζυγίου, αφού στο δωδεκάμηνο που έληξε τον περασμένο Αύγουστο, οι εξαγωγές παρουσιάζουν αύξηση 13,3% και οι εισαγωγές εμφανίζουν μείωση 13%.

Οικοδομή

Στο χώρο της οικοδομής, με βάση τα χθεσινά στατιστικά στοιχεία, συντελείται καθίζηση της δραστηριότητας, η οποία, με τη νέα πολιτική επίθεσης στην ακίνητη ιδιοκτησία που εγκαινίασε η κυβέρνηση, προσβλέποντας σε … επταπλασιασμό εσόδων από τους ιδιοκτήτες ακινήτων, δεν πρόκειται να ανακοπεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, στο δωδεκάμηνο που ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο (Ιούλιος 2010 έως Ιούνιος 2011), το μέγεθος της συνολικής οικοδομικής δραστηριότητας, ιδιωτικής και δημόσιας, παρουσίασε στο σύνολο της χώρας μείωση κατά 23,9 % στον αριθμό των οικοδομικών αδειών (40.963 οικοδομικές άδειες), κατά 32,4% στην επιφάνεια (7.993,6 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα) και κατά 32,4% στον όγκο (29.165,9 χιλιάδες κυβικά μέτρα, στο τελευταίο δωδεκάμηνο).

Η μείωση μάλιστα είναι επιχαχυνόμενη, καθώς η σύγκριση του πρώτου εξαμήνου φέτος με το πρώτο εξάμηνο του 2010 δείχνει ότι η συνολική οικοδομική δραστηριότητα μειώθηκε κατά 35,7% με βάση τον αριθμό των εκδοθεισών οικοδομικών αδειών, κατά 47,6 % με κριτήριο την επιφάνεια και κατά 45% με βάση τον όγκο.

Στη δυτική Ελλάδα, η μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας κινείται κοντά στο 50%, ενώ στην Κρήτη και το νότιο Αιγαίο κοντά στο 40%, όπως και σε πολλές άλλες περιφέρειες (Θεσσαλία, περιοχές της Μακεδονίας κ.α.).

Πηγή: e-typos.com

 

 


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.