Κινδυνεύουν να ξαναγίνουν «κόκκινα» το 43,3% των δανείων που έχουν ρυθμιστεί

Τελευταία ενημέρωση περιεχομένου:

Ενώ οι διαπραγματεύσεις για το πλαίσιο διαχείρισης των “κόκκινων” δανείων βρίσκονται στην τελική ευθεία και εντός του προσεχούς διμήνου εκτιμάται ότι θα δοθούν οι πρώτες άδειες για τη σύσταση σχημάτων διαχείρισης, τα στοιχεία για τη εξέλιξη των ρυθμισμένων δανείων είναι ενδεικτικά για το μέχρι στιγμής αδιέξοδο της διαχείρισής τους και την ανάγκη να αναληφθεί δράση από εξειδικευμένες εταιρίες. Τα στοιχεία πιστοποιούν ότι το 43,3% των δανείων που έχουν ρυθμιστεί κινδυνεύουν να μετατραπούν σε μη εξυπηρετούμενα μέσα στον προσεχή ένα χρόνο από τη ρύθμισή τους, με το πρόβλημα να είναι εντονότερο στα καταναλωτικά δάνεια, όπου η σχετική επικινδυνότητα ξεπερνά το 60%.

Τα στοιχεία για την εξέλιξη των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων των τραπεζών και δη αυτών που έχουν μπει σε καθεστώς ρύθμισης είναι δραματικά. Και το εύρος του προβλήματος γίνεται ακόμη πιο εμφανές στην καταγραφή της εξέλιξης των μη εξυπηρετούμενων δανείων από το 2007, δηλαδή αμέσως πριν από το ξέσπασμα της κρίσης με την κατάρρευση της Lehman Brothers, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στα χρόνια αυτά επήλθε σταδιακή συρρίκνωση και όχι αύξηση των χορηγήσεων των τραπεζών.

Σύμφωνα με στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος, ισολογισμούς και εποπτικά στοιχεία των τραπεζών που αναλύονται σε σχετική έρευνα του κ. Νικ. Γεωργικόπουλου, Επισκέπτη Καθηγητή Χρηματοοικονομικών στο Stern School of Business του Πανεπιστημίου της Ν. Υόρκης, προκύπτει ότι σε συνολικό δείκτη καθυστερήσεων στο 35,7% στις 30/9/2015, ο δείκτης των καθυστερήσεων δανείων που έχουν ήδη ρυθμιστεί και τα οποία εκτιμάται ότι θα καταστούν ξανά μη εξυπηρετούμενα εντός των επόμενων δώδεκα μηνών διαμορφώνεται στο 43,3%. Τα επιμέρους ποσοστά εκτινάσσονται στο 62,8% για τα ρυθμισμένα καταναλωτικά δάνεια και διαμορφώνονται στο 41,8% για τα ρυθμισμένα στεγαστικά και στο 40,6% για τα ρυθμισμένα επιχειρηματικά δάνεια.

Τα δυσθεώρητα αυτά επίπεδα επικινδυνότητας να καταστούν εκ νέου μη εξυπηρετούμενα δάνεια που έχουν ήδη ρυθμιστεί βρίσκονταν σε μονοψήφια νούμερα προ της διεθνούς κρίσης, με την μεγάλη επιτάχυνσή τους να ξεκινά ουσιαστικά από το 2010 και μετά. Ειδικότερα:

Τα ρυθμισμένα καταναλωτικά δάνεια με υψηλό κίνδυνο να καταστούν μη εξυπηρετούμενα μέσα στο επόμενο έτος ανέρχονταν σε μόλις 5,9% τον Δεκέμβριο του 2007, ανέβηκαν στο 8,5% τον Δεκέμβριο του 2008 και στο 15,6% τον Δεκέμβριο του 2009. Έκτοτε τα ποσοστά τους εκτινάχθηκαν στο 26,6% (Δεκ. 2010), 38% (Δεκ. 2011), 50,9% (Δεκ. 2012), 55,8% (Δεκ. 2013), 58,1% (Δεκ. 2014) και 62,8% (Σεπτ. 2015).

Τα ρυθμισμένα στεγαστικά δάνεια με υψηλό κίνδυνο να καταστούν μη εξυπηρετούμενα μέσα στο επόμενο έτος ανέρχονταν σε μόλις 3,9% τον Δεκέμβριο του 2007, ανέβηκαν στο 5,5% τον Δεκέμβριο του 2008 και στο 9,1% τον Δεκέμβριο του 2009. Έκτοτε τα ποσοστά τους εκτινάχθηκαν στο 14,2% (Δεκ. 2010), 20,9% (Δεκ. 2011), 24,7% (Δεκ. 2012), 34,2% (Δεκ. 2013), 38,4% (Δεκ. 2014) και 41,8% (Σεπτ. 2015).

Τα ρυθμισμένα επιχειρηματικά δάνεια με υψηλό κίνδυνο να καταστούν μη εξυπηρετούμενα μέσα στο επόμενο έτος ανέρχονταν σε μόλις 5,2% τον Δεκέμβριο του 2007, μειώθηκαν στο 4,8% τον Δεκέμβριο του 2008 και ενισχύθηκαν στο 7,5% τον Δεκέμβριο του 2009. Έκτοτε τα ποσοστά τους εκτινάχθηκαν στο 10,5% (Δεκ. 2010), 17,1% (Δεκ. 2011), 27,3% (Δεκ. 2012), 36,9% (Δεκ. 2013), 38,9% (Δεκ. 2014) και 40,6% (Σεπτ. 2015).

www.capital.gr

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Κινδυνεύουν να ξαναγίνουν «κόκκινα» το 43,3% των δανείων που έχουν ρυθμιστεί

 • 12/12/2015, 17:01
  Permalink

  Είμαι κι εγώ στο 62%. Τέλος τα παρατάω και σκέφτομαι ουτε καν να μπω στο νόμο κατσέλη. Δεν ξέρω αν κινδυνεύει η προςημειωμένη μία και μοναδική μου σαραβαλο-ιδιοκτησία στην οποία δεν μένω γιατί νοικιάζω, αλλά και με τον κατσέλη έχω ακούσει ότι λίγοι δικαιώνονται και οι υπόλοιποι στο τέλος οφείλουν περισσότερα από πριν.
  Εκτός αυτού έχω ήσυχη συνειδηση εφόσον το δάνειο μου ουσιαστικά τους το εχω πληρώσει.Γιατί τα καθάρματα μας κάνουν να αισθανόμαστε και απατεώνες. Μέχρι εδώ.!

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

 1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
 2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
 3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
 4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
 5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.