Κινδυνολογία και από Παπαδήμο

Επικίνδυνοι χειρισμοί απειλούν να δυναμιτίσουν το πολιτικό κλίμα, καθώς κορυφαίοι θεσμικοί παράγοντες εμπλέκονται εμμέσως στην προεκλογική αντιπαράθεση, προσπαθώντας να επηρεάσουν τους ψηφοφόρους. Μετά τις προτροπές  του Β. Σόιμπλε και του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών προς τους Ελληνες ψηφοφόρους,  ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος προβαίνει σε προεκλογικού χαρακτήρα δηλώσεις -ως μη όφειλε, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος εξόδου από το ευρώ.

Η δημόσια διατύπωση αυτής της κινδυνολογικής άποψης από τον πρώην πρωθυπουργό σε μια τόσο ευαίσθητη περίοδο, εγείρει ερωτηματικά και προκαλεί ανησυχία. Δεν είναι μόνο η εσωτερική πολιτική σκηνή που αναστατώνεται και ο ενδεχόμενος πανικός στην αγορά και στους πολίτες. Κυριότερο, σε αυτή τη φάση, είναι η διαπραγματευτική θέση της χώρας ενόψει μάλιστα της σημερινής Συνόδου και των άτυπων διαπραγματεύσεων που θα ακολουθήσων για την τροποποίηση όρων του Μνημονίου – την οποία επαγγέλλονται πλεον όλα τα κόμματα.

Ενώ η χώρα βρίσκεται στην πλέον κρίσιμη καμπή, ο Λουκάς Παπαδήμος με μια δήλωσή του προκαλεί αναστάτωση και αποδυναμώνει τη θέση της  στο εξωτερικό, ενώ΄το έδαφος είχε προαιτημασθεί ώστε να υπάρξει χαλάρωση του εφαρμοζόμενου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής όπως ζητιούν άλλωστε όλα τα κόμματα.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν στείλει ξεκάθαρο μήνυμα που αποτελείται από δύο μέρη: Η Ελλάδα θα  μείνει στην Ευρωζώνη και πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κίνδυνος  να εγκαταλείψει η Ελλάδα το ευρώ είναι πραγματικός και εξαρτάται ουσιαστικά από το κατά πόσο ο ελληνικός λαός θα υποστηρίξει τη συνεχιζόμενη εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος, δηλώνει ο κ. Παπαδήμος.

“Συμμερίζομαι την άποψη ότι σε περίπτωση πτώχευσης της Ελλάδας με έξοδο από το ευρώ, οι επιπτώσεις για την Ευρωζώνη – το χρηματοοικονομικό σύστημα και την πραγματική οικονομία – θα είναι πολύ μεγάλες και τα επακόλουθα κόστη σημαντικά και εκτεταμένα, ενώ θα επηρεαστούν και οι οικονομίες εκτός της Ευρωζώνη”, προσθέτει.

Αναφέρεται επίσης στις εκτιμήσεις που έχουν γίνει και τοποθετούν το συνολικό κόστος μιας ελληνικής εξόδου από 500 δισ. ευρώ μέχρι και 1 τρισ. ευρώ.

Προειδοποιεί εξάλλου ότι ο χρόνος τελειώνει και χωρίς πρόσθετη βοήθεια η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να πληρώσει τις συντάξεις και του μισθού του δημόσιου τομέα, σύμφωνα με το πρακτορείο.

[sc:Πηγή id=”http://www.sofokleousin.gr/archives/100275.html?utm_source=Oempro&utm_medium=Email&utm_content=Subscriber%236548&utm_campaign=Goodmorning%2023.05″ ]

Ένα σχόλιο σχετικά με το “Κινδυνολογία και από Παπαδήμο”

  1. Θα ακουσουμε πολλες δηλωσεις απο δω και περα γιατι επηρεαζουν τις αγορες …
     
    http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=15459&subid=2&pubid=112868441
     
    Ενας απο τους σημαντικοτερους λογους που τσιριζουν οι Γερμανοι να παραμεινουμε στο μνημονιο ειναι γιατι μονο ετσι θα μπορουν να τα κονομανε με δηλωσεις και φημολογιες.
    Απο δω και περα, αυτο το προνομιο θα το εχουν κυριως οι Ελληνες ιθυνοντες.
    Η Γερμανια κονομησε τρις τα τελευταια 2 χρονια μ’ αυτη τη μπιζνα απο FOREX και διεθνη χρηματιστηρια.
    Αν ο Τσιπρας γινει πρωθυπουργος θα πρεπει να το εκμεταλευτει στο επακρο αυτο το οπλο των δηλωσεων και να γεμισει ξεκουραστα τα ταμεια του κρατους οπως εκανε και η Γερμανια προς συμφερον της μεχρι τωρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *