Κούρεμα έως 30% σε καταναλωτικά δάνεια

Αρχίζει το «κούρεμα» στα δάνεια, αρχής γενομένης από τα καταναλωτικά και τις πιστωτικές κάρτες.

Κούρεμα έως 30% σε καταναλωτικά δάνεια

Οι τράπεζες σύντομα θα ρίξουν στην αγορά προγράμματα, που θα προβλέπουν «κούρεμα» όχι μόνο στους τόκους αλλά και σε τμήμα του κεφαλαίου -από 20% έως 30%- προκειμένου να δώσουν «ανάσα» αφενός στους χιλιάδες υπερχρεωμένους και «κόκκινους» σήμερα πελάτες τους και αφετέρου στους ισολογισμούς τους, από τα βαρίδια των καθυστερούμενων οφειλών.

Δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες που χτυπήθηκαν οικονομικά από την κρίση θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στα νέα προγράμματα διαγραφής δανείων που βάζουν μπροστά οι τράπεζες και τα οποία δεν αφορούν μόνο τους πολίτες που διαβιούν στα όρια της φτώχειας.

Κοινή συνισταμένη των τραπεζών είναι η ανακούφιση των δανειοληπτών εκείνων που αντικειμενικά δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, καθώς το εισόδημά τους έχει υποστεί σημαντική μείωση τα τελευταία χρόνια.

• Η Τράπεζα Πειραιώς σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μετά το πρόγραμμα διαγραφής οφειλών για τους οικονομικά αδύναμους (που πληρούν τα κριτήρια του νόμου για την ανθρωπιστική κρίση), πρόκειται σύντομα να λανσάρει πρόγραμμα που θα διαγράφει τους τόκους από τις οφειλές καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών που βρίσκονται σε καθυστέρηση, ενώ θα «κουρεύει» και τμήμα του κεφαλαίου σε ποσοστό που ανάλογα με την περίπτωση θα φτάνει και μέχρι 30%.
Απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει αυτή η ρύθμιση είναι η συγκέντρωση των καταναλωτικών οφειλών (δάνειο, κάρτες) σε ένα νέο προϊόν με προσημείωση ακινήτου.

Χαμηλότερο επιτόκιο

Με τον τρόπο αυτό ο δανειολήπτης εξασφαλίζει χαμηλό επιτόκιο (στο 4% με 5,5%), μεγάλη διάρκεια αποπληρωμής, ενώ η τράπεζα έχει την εξασφάλιση της υποθήκης και ταυτόχρονα «σβήνει» από τα βιβλία της «κόκκινες» οφειλές.Για παράδειγμα, ένας δανειολήπτης που έχει συσσωρευμένες καταναλωτικές οφειλές -από δάνεια και πιστωτικές κάρτες- τις οποίες δεν έχει εξυπηρετήσει για διάστημα από 6 μήνες μέχρι έναν χρόνο, με τη διαγραφή των τόκων και το «κούρεμα» μπορεί να μειώσει το ποσό οφειλής κατά 40%.
• Η Εθνική Τράπεζα από την πλευρά της ετοιμάζεται να ανακοινώσει προγράμματα ευνοϊκών ρυθμίσεων, όχι μόνο για τους οικονομικά αδύναμους (με βάση τα κριτήρια του νόμου για την ανθρωπιστική κρίση), αλλά και τους υπόλοιπους πελάτες της που βρίσκονται σε αδυναμία πλήρους εξυπηρέτησης των οφειλών τους, λόγω της μείωσης των εισοδημάτων τους.
Σύμφωνα με στελέχη της, η τράπεζα ακολουθεί την πολιτική των εξατομικευμένων λύσεων και προσφέρει «αλά καρτ» ρυθμίσεις ανάλογα με το πρόβλημα του πελάτη.

«Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2014 ρυθμίστηκαν συνολικά 2 δισ. ευρώ στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων», σημειώνει υψηλόβαθμο στέλεχος και συμπληρώνει: «Τα προγράμματά μας προσαρμόζονται στο πρόβλημα του κάθε πελάτη και αφορούν την επιμήκυνση της διάρκειας, την καταβολή μόνο τόκων και τη συγκέντρωση οφειλών από άλλες τράπεζες».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ΕΤΕ προσφέρει πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών από καταναλωτικά δάνεια -χωρίς προσημείωση- το οποίο προβλέπει στη λήξη του, διαγραφή του 25% της οφειλής, με την προϋπόθεση όμως ότι το bonus της διαγραφής δίνεται σε εκείνους τους δανειοληπτες που ήταν συνεπείς στις μηνιαίες καταβολές των δόσεων του δανείου. Η Alpha Bank και η Eurobank κινούνται στην ίδια κατεύθυνση, διαγράφοντας τους τόκους δανείων σε καθυστέρηση, ενώ ρυθμίζουν τις οφειλές ανάλογα με το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κάθε πελάτης.
• Η Alpha Bank έχει πρόγραμμα για τα στεγαστικά, το «Προσαρμόζω τη Δόση μου», στο οποίο ο δανειολήπτης μπορεί να καθορίζει τη δόση του δανείου όπως του ταιριάζει και προσφέρει διάφορες εναλλακτικές διευκολύνσεις που μειώνουν τη δόση ακόμα και στο μισό.
• Η Eurobank «τρέχει» πιλοτικά πρόγραμμα για τα στεγαστικά, που απευθύνεται σε δανειολήπτες οι οποίοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις μηνιαίες δόσεις των ήδη ρυθμισμένων δανείων τους και προτείνει τη λύση διαχωρισμού της οφειλής σε δύο μέρη (split balance). Δηλαδή ένα τμήμα του δανείου αποπληρώνεται κανονικά, ενώ το δεύτερο κομμάτι «παγώνει» και τοποθετείται σε έναν άτοκο λογαριασμό για διάστημα έως και 4 χρόνια. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι οι τράπεζες επικοινωνούν με πελάτες που έχουν χρέη σε πιστωτικές κάρτες και προτείνουν τη διαγραφή σημαντικού τμήματος της οφειλής τους με την προϋπόθεση ότι θα καταβάλουν άμεσα το εναπομείναν κομμάτι.

Τα «κουρέματα» αυτά δεν αφορούν μόνο τους συσσωρευμένους τόκους υπερημερίας, αλλά ακόμη και κομμάτι του κεφαλαίου, προκειμένου να «διασώσουν» έστω και ένα τμήμα του δανείου και να μη χρειαστεί να πάρουν πρόσθετες προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις.

Επίσης σε πολλές περιπτώσεις εφαρμόζεται το «σπάσιμο» της οφειλής σε καλό και κακό δάνειο, με το πρώτο κομμάτι να εξυπηρετείται κανονικά και το δεύτερο να «παγώνει» επ’ αόριστον (ρύθμιση που προβλέπεται από τον Κώδικα δεοντολογίας τραπεζών – δανειοληπτών). Μάλιστα, σε αυτή την περίπτωση οι δανειολήπτες μπορούν να πακετάρουν τις συνολικές τους οφειλές σε καταναλωτικά και κάρτες και να τις ενσωματώσουν σε κάποιο στεγαστικό δάνειο, ώστε να έχουν σημαντικά χαμηλότερα επιτόκια.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι σήμερα τα νοικοκυριά έχουν «κόκκινες» οφειλές της τάξης των 40 δισ. ευρώ (τα 28 δισ. ευρώ είναι στεγαστικά σε καθυστέρηση πάνω από 90 μέρες και τα 12 δισ. ευρώ καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες).
Τα στεγαστικά σε καθυστέρηση έχουν υπόλοιπα από 70.000 μέχρι 120.000 ευρώ και συνήθως η εξόφλησή τους ξεπερνά τους 6 μήνες. Αφορούν δε, κατά προσέγγιση, περί τις 250.000 ακίνητα.
40 δισ. είναι τα δανεια των νοικοκυριών τα οποία έχουν «κοκκινίσει» -απ’ αυτά τα 12 δισ. είναι καταναλωτικά.
70.000 έως 120.000 είναι τα υπόλοιπα των στεγαστικών τα οποία δεν αποπληρώνονται πάνω από 6 μήνες.


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Κούρεμα έως 30% σε καταναλωτικά δάνεια

 • 15/06/2015, 02:50
  Permalink

  πολύ ωραία και συγκινητικά όλα αυτά, αλλά κάθε φορά που σκάει τέτοια είδηση και πάω στο γκισέ, μου ζητάνε εγγύηση κάποιο ακίνητο, τους λέω δεν έχω, μου απαντάνε δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για εσάς, ούτε και εγώ, λυπάμαι.

  Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

 1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
 2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
 3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
 4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
 5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.