Κούρεμα προστίμων και μεγάλες εκπτώσεις στη νέα ρύθμιση των 100 δόσεων

Τελευταία ενημέρωση την 18 Φεβ 2015 — 10:15

Το μεσημέρι αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις με τη νέα ρύθμιση χρεών
 

Την κατάργηση των προσαυξήσεων 10%, 20% ή 30%, μηνιαία δόση και κάτω από 50 ευρώ και το τέλος της προσωποκράτησης για χρέη έως 50.000 ευρώ προβλέπει μεταξύ άλλων η νέα νομοθετική ρύθμισηγια την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε έως και 100 δόσεις.

Με το νομοσχέδιο αυτό θα δοθεί μία τελευταία ευκαιρία σε 3.500.000 οφειλέτες να ρυθμίσουν τα υπέρογκα χρέη τους χωρίς περιορισμούς και αστερίσκους σε έως 100 δόσεις.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Βήματος», καταργείται η προσαύξηση 10%, 20% ή 30% που επιβαρύνει την αρχική οφειλή αν καθυστερήσει κάποιος να πληρώσει 2 μήνες, 1 χρόνο ή 2 έτη αντίστοιχα. Πλέον όλα τα ληξιπρόθεσμα χρέη θα επιβαρύνονται μόνο με ετήσιο επιτόκιο 8,75% και όχι με επιπλέον προσαυξήσεις.

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεκαπλασιάζεται το ποσό πάνω από το οποίο θα γίνεται προσωποκράτηση για χρέη προς το Δημόσιο. Σήμερα για οφειλή άνω των 5.000 ευρώ το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να προχωρήσει σε προσωποκράτηση, ενώ με τις αλλαγές που προωθούνται το όριο αυτό εξετάζεται να ανέβει στις 50.000 ευρώ.

Οι βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα εξής:

– Αλλαγή της υφιστάμενης νομοθεσία για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία με νέους ευνοϊκούς όρους. Συγκεκριμένα θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση και οφειλέτες με χρέη άνω του 1 εκατ. ευρώ (αφορά μεγάλες επιχειρήσεις και επαγγελματίες), ενώ όσοι οφείλουν ποσά πάνω από 15.000 ευρώ θα έχουν τη δυνατότητα να τα εξοφλήσουν έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις. Σήμερα για τη συγκεκριμένη κατηγορία οφειλετών ισχύει ανώτατος αριθμός δόσεων 72.

Παράλληλα, θα μπορεί κάποιος να καταβάλει μηνιαία δόση και κάτω από 50 ευρώ που είναι το σημερινό ελάχιστο όριο καθώς το ποσό που θα μπορεί να καταβάλλει ο οφειλέτης κάθε μήνα θα εξαρτάται από το μηνιαίο εισόδημά του.

Στη νέα ρύθμιση θα μπορούν να υπαχθούν χρέη που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα έως 31 Δεκεμβρίου 2014, ενώ το ετήσιο σύνολο των καταβολών δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 20% του ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη (βάσει του προηγούμενου οικονομικού έτους). Το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 30% αν η ρύθμιση αφορά και ασφαλιστικές εισφορές.

Τα ποσά που υπάγονται στη ρύθμιση θα προσαυξάνονται με 0,5% μηνιαίως, χωρίς οποιαδήποτε άλλη προσαύξηση, επιβάρυνση ή ποινή, ενώ σε περίπτωση αποδεδειγμένου μηδενικού εισοδήματος κατά τους τελευταίους 12 μήνες, θα αναστέλλεται το σύνολο των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης που μπορούν να ληφθούν κατά του οφειλέτη για περίοδο 12 μηνών.

– Απαγόρευση διενέργειας φορολογικού ελέγχου στην κατοικία του φορολογουμένου χωρίς την παρουσία εισαγγελέα
Ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

– Το ΣΔΟΕ θα πραγματοποιεί και πάλι προληπτικούς φορολογικούς και τελωνειακούς ελέγχους.

–  Δημιουργείται υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου στα τελωνεία για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της αναποτελεσματικότητας με στόχο την πάταξη του λαθρεμπορίου στα πετρελαιοειδή και τα καπνικά προϊόντα.

Στις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης η αναπληρώτρια  Υπουργός  Οικονομικών  κυρία Νάντια  Βαλαβάνη,  ο Αναπληρωτής  Υπουργός Οικονομικών κύριος Δημήτρης Μάρδας και ο Αναπληρωτής Υπουργός  Κοινωνικών Ασφαλίσεων κύριος Δημήτρης Στρατούλης θα δώσουν συνέντευξη τύπου με θέμα:  “Νέες ρυθμίσεις, τα Ασφαλιστικά Ταμεία και συναφή θέματα”. Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος θα κατατεθεί στη Βουλή το πρώτο από τα φορολογικά νομοσχέδια που έρθουν το επόμενο διάστημα προς ψήφιση και θα αφορά κυρίως στη νέα ρύθμιση χρεών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

voria.gr

2 σχόλια σχετικά με το “Κούρεμα προστίμων και μεγάλες εκπτώσεις στη νέα ρύθμιση των 100 δόσεων”

  1. ** Ολα καλά – όλα ωραία… αλλά…

    για εξηγήστε μου του εξής – ας πούμε ότι κάποιος χρωστά 20000 στον ΟΑΕΔ και οι τρέχοντες εισφορές μειωθούν ανά μήνα από 450ευρώ στα 300ευρώ (με το κόλπο που λένε ότι θα μπορείς να πέσεις 4 κατηγορίες)… δηλ… χοντρά χοντρά 20000/100=200€ + 300€ = 500€ !!!

    500€ ποιός μπορεί να πληρώσει ; κανείς που να έχει πρόβλημα… και ευτυχώς λές υπάρχει και η παράγραφος που λέει “…δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 20% του ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη (βάσει του προηγούμενου οικονομικού έτους). Το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 30% αν η ρύθμιση αφορά και ασφαλιστικές εισφορές…” .…δηλαδή θα είναι πάνω από 100δόσεις ???? – κάποιος που δηλώνει εισόδημα 0€ — δεν θα πληρώσει τίποτα;;; ή έστω τεκμαρτά βγαίνει εισόδημα …ας πούμε 7000€*0.30 (30%) =…2100 / 12 … περίπου 200€ / μήνα (αν εννοεί αυτό ο ποιητής τότε εντάξει) … αλλά πως θα βγούν οι εκατό δόσεις ;;;

Απάντηση