Κραχ στην Υγεία: Στα 3 δισ. τα χρέη ΕΟΠΥΥ- νοσοκομείων

Σε τεντωμένο σκοινί “ακροβατούν” τα οικονομικά τόσο του ΕΟΠΥΥ όσο και των δημόσιων νοσοκομείων: στον πρώτο τα χρέη προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις- παρόχους έχουν αγγίξει τα 1,8 δισ. ευρώ, ενώ οι οφειλές του ΕΣΥ υπολογίζονται σε 1,2 δισ., με τις εκτιμήσεις για την πορεία της χρονιάς να μην είναι αισιόδοξες. 

Ακόμη και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, στην τελευταία συνέντευξη τύπου προς τους διαπιστευμένους συντάκτες, με αφορμή την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών, δεν έκρυψε τον έντονο προβληματισμό της για την οικονομική κατάσταση του Οργανισμού και των δημόσιων νοσοκομείων… πετώντας το μπαλάκι όμως στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης με τους θεσμούς, που επιστρέφουν στην Αθήνα, και στην εκταμίευση της επόμενης δόσης, ώστε στη συνέχεια να πληρωθούν προμηθευτές και πάροχοι. Την ίδια ώρα, και όσο οι επιχειρηματίες της περίθαλψης βρίσκονται “στο περίμενε”, το υπουργείο προσδοκά σε αύξηση της ροής των ασφαλιστικών εισφορών από τα ταμεία στον ΕΟΠΥΥ, η οποία εντούτοις λόγω της μεγάλης υστέρησης των ασφαλιστικών ταμείων δείχνει να αποτελεί μακρινό όνειρο.

Οι επιχειρηματίες αναφέρουν πως με την παρούσα κατάσταση των ταμείων του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων δεν θα βγει η χρονιά. Οι μεγαλύτερες οφειλές- ξεπερνούν το 1,3 δισ. ευρώ- αφορούν τις φαρμακευτικές εταιρείες που έχουν να πληρωθούν περισσότερο από ένα χρόνο. Παράλληλα οριακή περιγράφουν την κατάσταση και οι προμηθευτές του ΕΣΥ. Είναι ενδεικτικό πως οι ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις μόνο σε εταιρείες- προμηθευτές ιατροτεχνολογικών προϊόντων ξεπερνούν τα 600 εκατ., ενώ μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας διατηρούν χρέη ακόμη και από το 2014.

Τα χρέη των νοσοκομείων στα τέλη του 2014 ήταν 980 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 593 εκατ. αφορούσαν σε  ληξιπρόθεσμα. Η οικονομική δυσπραγία του ΕΣΥ επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο πέρσι, με τα χρέη στο τέλος της χρονιάς να ανέρχονται σε 1,277 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 919 εκατ. ήταν ληξιπρόθεσμα. 

Η προηγούμενη χρονιά μάλιστα ήταν από τις χειρότερες, καθώς μόνο οι φαρμακευτικές θα καταβάλουν ούτε λίγο ούτε πολύ 700 εκατ. ευρώ για επιστροφές claw back και rebate. Την ίδια ώρα οι υποβολές των διαγνωστικών κέντρων ήταν κατά 200 εκατ. ευρώ υψηλότερες σε σχέση με τον αρχικό προϋπολογισμό των 302 εκατ. ευρώ, ενώ για τις ιδιωτικές κλινικές υπολογίζεται πως οι υποβολές για τα νοσήλια κυμάνθηκαν στα 400 εκατ. ευρώ, έναντι του αρχικού κονδυλίου του ΕΟΠΥΥ των 235 εκατ. ευρώ. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο ΕΟΠΥΥ, όπως κοινοποιήθηκε στις επιχειρήσεις, αποφάσισε τελικά να μην αποδώσει το 10% που τους χρωστάει από το 2012 για κάθε μήνα, απόφαση που μεταφράζεται σε απώλειες δεκάδων εκατ. ευρώ, αλλά παράλληλα καταδεικνύει και την οικονομική στενότητα στα ταμεία του. 

www.capital.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *