Κυπριακή τράπεζα διεκδικεί 4 δισ. από την Ελλάδα για το PSI

Στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο (ICSID) της Νέας Υόρκης  προσέφυγε η κυπριακή πρώην Λαϊκή Τράπεζα (και πρώην Marfin Popular), διεκδικώντας αποζημιώσεις άνω των 4 δισ. ευρώ από το ελληνικό Δημόσιο, για τις ζημίες που υπέστη από το κούρεμα των ελληνικών κρατικών ομολόγων το 2012.

Λόγω των ζημιών αυτών  η τράπεζα ανακεφαλαιοποιήθηκε με κούρεμα καταθέσεων και εν συνεχεία οι δραστηριότητες της απορροφήθηκαν από την Τράπεζα Κύπρου.

Τώρα η πρώην Λαϊκή έχει μονον νομική υπόσταση και ανήκει στο κυπριακό κράτος. Αυτό είναι που προσδίδει και πολιτική-διπλωματική διάσταση στην προσφυγή της.  Κυπριακά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για «διαμάχη με πολιτικές προεκτάσεις σε διεθνές επίπεδο».

Στην προσφυγή αναφέρεται ότι η Λαϊκή/MPB κατείχε ελληνικά κρατικά ομόλογα 2,8 δισ. ευρώ και έχασε μεγάλο μέρος αυτών των κεφαλαίων, με  τη υποχρεωτική συμμετοχή στο κούρεμα (PSI).

Η κυπριακή τράπεζα επικαλείται διακρατική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου,  με την οποία οι δύο χώρες δεσμεύονται για αμοιβαία προστασία επενδύσεων.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση υποστηρίζεται ότι το ελληνικό κράτος δεν προστάτευσε τις επενδύσεις που έκανε σε ελληνικά ομόλογα η πρώην Λαϊκή Τράπεζα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *