«Κόκκινα δάνεια»: Ακόμη πιο επικίνδυνα;

Τα ευρωπαϊκά όργανα συζητούν, αυτό το χρονικό διάστημα, την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να διευκολύνει τις εταιρείες είσπραξης χρεών να λειτουργούν, σε οποιοδήποτε κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα, για την προστασία των καταναλωτών.

Αυτή η πρόταση θα έχει, ως αποτέλεσμα, οι καταναλωτές, που δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, θα βρεθούν, σε ακόμα πιο βαθιά νερά. Οι εταιρείες είσπραξης θα μπορούν να λειτουργούν, διασυνοριακά, χάρη σε ένα «ευρωπαϊκό διαβατήριο», αλλά θα εποπτεύονται, από την εθνική αρχή της χώρας, που είναι εγκατεστημένα τα κεντρικά τους γραφεία. Φυσικά, είναι εντελώς απίθανο, η εποπτική αρχή μια άλλης χώρα να παρακολουθεί πως συμπεριφέρεται η εταιρεία είσπραξης χρεών, στην Ελλάδα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε την πρότασή της τον Μάρτιο του 2018, για να βοηθήσει τις τράπεζες να ξεφορτωθούν τα μεγάλα ποσά των «κακών» χρεών, που έχουν καταγραφτεί, στους ισολογισμούς τους. Το επιχείρημα είναι τα μεγάλα αυτά ποσά εμποδίζουν τις τράπεζες να αναπτυχθούν και τις εμποδίζουν να δανείσουν την πραγματική οικονομία, γεγονός που καθυστερεί την οικονομική ανάπτυξη.

Ο κ. Νικόλαος Τσεμπερλίδης, Πρόεδρος ΚΕ.Π.ΚΑ. – Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών, δήλωσε:

«Το να θέτει κανείς τους ευάλωτους καταναλωτές, σε μεγαλύτερο κίνδυνο των εταιρειών, που δρουν ως «κοράκια», και των εισπρακτικών εταιρειών δεν αποτελεί συνταγή, για να επιτύχουμε την οικονομική ανάπτυξη. Αποτελεί συνταγή οικονομικής καταστροφής. Η διευκόλυνση των εισπρακτικών εταιρειών να λειτουργούν, σε οποιοδήποτε κράτος-μέλος της Ε.Ε., χωρίς να εποπτεύονται, από τις αρχές του κράτους-μέλους, όπου λειτουργούν, δεν έχει καμία λογική. Είναι απίθανο μια ξένη εποπτική αρχή να ενδιαφερθεί πως η εισπρακτική εταιρεία, που έχει βάση π.χ. την Πολωνία, ή τη Ρουμανία, ή τη Γερμανία, συμπεριφέρεται, στους υπερχρεωμένους καταναλωτές της Ελλάδα. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και οι εθνικές κυβερνήσεις, που πρέπει να υιοθετήσουν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πρέπει να αναγνωρίσουν ότι οι απελπισμένοι οφειλέτες δεν πρέπει να εκτεθούν, σε εταιρείες, που επενδύουν σε χρέη, που προσπαθούν να καταγράψουν μεγάλα κέρδη, σε βάρος αυτών των καταναλωτών και οι οποίες λειτουργούν έξω από τη χώρα των καταναλωτών. Πρέπει να υπάρχουν πολύ αυστηροί Ευρωπαϊκοί κανόνες, με τους οποίους να συμμορφώνονται αυτές οι εταιρείες, όταν συναλλάσσονται με τους καταναλωτές. Δυστυχώς η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κινείται, προς την αντίθετη κατεύθυνση».

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. πιστεύει ότι η βοήθεια στις τράπεζες, να ξεφορτωθούν τα χρέη τους, σε βάρος των ευάλωτων καταναλωτών είναι επικίνδυνη, γιατί όχι μόνο δε θα δώσει ώθηση, στην οικονομική ανάπτυξη, αλλά θα αυξήσει τη φτώχεια και θα οδηγήσει, σε κοινωνικό αποκλεισμό. Πιο βιώσιμες λύσεις μπορούν να βρεθούν, για τα «κόκκινα δάνεια», χωρίς να διακυβεύονται τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των καταναλωτών. Για παράδειγμα, αντί οι τράπεζες να πωλούν τα χρέη, σε επενδυτές, με τεράστιες εκπτώσεις (ακόμα και 90% και 97%), οι οφειλέτες θα έπρεπε, αρχικά, να έχουν το δικαίωμα να αγοράσουν το χρέος τους, σε «χαμηλή» τιμή.

Πηγή


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.