Κόκκινα δάνεια: Μπόνους για τους συνεπείς

Δραστικές κινήσεις για το ξεκαθάρισμα των δανειακών χαρτοφυλακίων τους, το οποίο θα αποτελέσει τον επόμενο στόχο μετά την ανακεφαλαιοποίηση, ετοιμάζουν οι τράπεζες.

Καθώς η αντιμετώπιση του όγκου των επισφαλειών που ξεπερνά ήδη τα 100 δις. ευρώ αναφέρεται από τις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές ως βασική αιτία που επιτάσσει τη νέα ανακεφαλαιοποίηση και μάλιστα διαμορφώνει το ύψος της, οι κινήσεις που θα ακολουθήσουν προσεχώς από τις τράπεζες στο μέτωπο της προσπάθειας για την ανάκτηση ληξιπρόθεσμων δανείων, αναμένονται “θεαματικές”.

Η αρχή θα γίνει με τα δάνεια προς ιδιώτες και δη με τα καταναλωτικά όπου οι επισφάλειες των τραπεζών αγγίζουν το 51,3%. Στο μέτωπο αυτό, οι τράπεζες θα “κυνηγήσουν” την εισπραξιμότητα ακόμα και δανείων που έχουν ήδη καταγγελθεί, δηλαδή παραμένουν απλήρωτα από ένα χρόνο και πάνω. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, στα δάνεια αυτά οι τράπεζες πρόκειται να προχωρήσουν άμεσα σε χάρισμα των τόκων που έχουν “γράψει” μετά την καταγγελία του δανείου και σε υπόσχεση διαγραφής της συνολικής οφειλής στο μισό, εφόσον ο δανειολήπτης αποδειχτεί συνεπής στην αποπληρωμή του ρυθμισμένου δανείου του.

Στην παρούσα φάση ενημερώνονται αναλυτικά τα καταστήματα των τραπεζών για όλες τις “προσφορές” που θα γίνουν προς δανειολήπτες μη εξυπηρετούμενων δανείων και σύντομα θα ξεκινήσει “γενικό προσκλητήριο” οφειλετών από κάθε τράπεζα. Στόχος των νέων ρυθμίσεων θα είναι να ενισχυθεί η έννοια του συνεργάσιμου και συνεπούς δανειολήπτη με την παροχή ισχυρών κινήτρων για την αποπληρωμή οφειλών.

Ειδικά για τα καταναλωτικά δάνεια που έχουν καταγγελθεί και για τα οποία, όπως προαναφέρθηκε, σχεδιάζεται να χαριστούν οι τόκοι που έχουν “τρέξει” μετά την καταγγελία, οι τράπεζες θα προχωρούν σε νέα δανειακή σύμβαση με τον οφειλέτη, διάρκειας επτά ετών, και με επιτόκιο της τάξεως του 4,5%. Πρόκειται για επιτόκιο τουλάχιστον 10 μονάδες κάτω του ισχύοντος για τα καταναλωτικά δάνεια (13% – 14%) και σχεδόν 15 μονάδες χαμηλότερο αυτού που ισχύει στις πιστωτικές κάρτες (18% – 19%).

Πέρα από τη σημαντική μείωση του επιτοκίου και το χάρισμα των εξωλογιστικών τόκων, οι τράπεζες θα δίνουν κίνητρο στον πελάτη και για μείωση του κεφαλαίου της οφειλής του στο μισό, εφόσον είναι συνεπής στην αποπληρωμή του ρυθμισμένου δανείου του.
Ισχυρά κίνητρα αποπληρωμής θα δώσουν οι τράπεζες και στους οφειλέτες καταναλωτικών δανείων χωρίς εξασφάλιση που βρίσκονται σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών, αλλά απέχουν χρονικά από την καταγγελία.

Στις περιπτώσεις αυτές σχεδιάζονται βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες λύσεις. Στην πρώτη περίπτωση προτείνεται, ενδεικτικά, νέο 10ετές δάνειο με τοκοπληρωμή για 12 μήνες και επιτόκιο 2% για ευπαθείς ομάδες (δανειολήπτες άνεργοι, με προβλήματα υγείας κ.λπ.) και επιτόκιο μεσοσταθμικό 14% μετά τη λήξη του 12μήνου. Στις μακροπρόθεσμες λύσεις προτείνεται νέο δάνειο με διάρκεια 12 έτη και μειωμένο επιτόκιο 2,5% και 2% για ευπαθείς ομάδες για όλη τη διάρκεια του δανείου.

Οι προσπάθειες ανάκτησης οφειλών θα εντατικοποιηθούν και στο μέτωπο των στεγαστικών δανείων όπου οι επισφάλειες ανέρχονται σε ποσοστό 35,6%. Εκεί οι τράπεζες έχουν ως τελικό στόχο να διαμορφώσουν μία μηνιαία δόση στην οποία θα μπορεί να ανταποκρίνεται ο δανειολήπτης. Στο πλαίσιο αυτό αρχικά επιμηκύνουν τη διάρκεια του δανείου μέχρι και στα 35 χρόνια (μέχρι τα 30 χρόνια για καταναλωτικά δάνεια με εξασφάλιση) και εφόσον δεν “βγαίνει” η επιθυμητή δόση, προχωρούν σε μείωση επιτοκίου.

Αν και με τον τρόπο αυτό δεν προκύπτει δόση την οποία μπορεί να πληρώνει με συνέπεια ο οφειλέτης, τότε οι τράπεζες προχωρούν στη μέθοδο split balance. Χωρίζουν δηλαδή το δάνειο σε δύο μέρη, εκ των οποίων το ένα διαμορφώνει τη μηνιαία δόση που μπορεί να καταβάλει ο δανειολήπτης και το άλλο “παγώνει”. Για το μέρος του δανείου που μπαίνει στον “πάγο” ο δανειολήπτης καταβάλλει μόνο την εισφορά του νόμου 128 (0,12% για στεγαστικό δάνειο, 0,60% για καταναλωτικό με εξασφάλιση).
 
Σημειώνεται ότι το “πάγωμα” μέρους του δανείου μπορεί να ισχύσει για 4 χρόνια και μετά η τράπεζα εξετάζει αν μπορεί να “ξεπαγώσει” όλο ή μέρος από το “παγωμένο” κομμάτι του δανείου και συμφωνεί τη νέα δόση με τον πελάτη.

ΠΗΓΗ: www.capital.gr


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.