Κόκκινα δάνεια: Οι παγίδες του νέου πλαισίου ρύθμισης

«Πλήρως λογιστικοποιημένο και απρόσωπο» χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Προστασίας Δανειοληπτών Καταναλωτών Πολιτών, Ευάγγελος Κρητικός τον νέο Κώδικα Δεοντολογίας των τραπεζών για τις ρυθμίσεις των κόκκινων δανείων.

Μιλώντας στο enikonomia.gr ο κ. Κρητικός τονίζει πως ναι μεν κάποιες διατάξεις του προσφέρουν προσωρινή ανακούφιση στους δανειολήπτες, όμως υπάρχουν και αρνητικά σημεία.

Σύμφωνα με τον ίδιο αυτά είναι τα εξής: α) δεν προβλέπει διαγραφή χρεών ακόμη και ως το 100% σε περιπτώσεις που χρήζουν τέτοιας ευνοϊκής μεταχείρισης. Για παράδειγμα αν κάποιος είναι 70 ετών, χωρίς περιουσιακά στοιχεία και με κάποια ανίατη ασθένεια, τι θα διεκδικήσουν οι τράπεζες από εκείνον;, αναρωτιέται.

Β) Ακόμη και για άτομα με ειδικές ανάγκες ή με ποσοστά αναπηρίας δεν προβλέπονται ευνοϊκότερες ρυθμίσεις, υπογραμμίζει ο πρόεδρος Δανειοληπτών και προσθέτει και ένα τρίτο σημείο:

Γ) Δεν είναι προσαρμοσμένος στα σημερινά οικονομικά δεδομένα. Παρά την «ανάσα» που δίνουν ορισμένες διατάξεις του για μια μεταβατική περίοδο στους δανειολήπτες, όταν το διάστημα αυτό παρέλθει, οι δανειολήπτες «γονατίζουν» από τους συσσωρευμένους τόκους και τις δόσεις κεφαλαίου. Το επαχθές τοκοφόρο αποτέλεσμα παραμένει, όπως λέει ο κ. Κρητικός και στην ουσία «ο νέος Κώδικας μετακυλίει το πρόβλημα στο μέλλον».

 

3 σχόλια σχετικά με το “Κόκκινα δάνεια: Οι παγίδες του νέου πλαισίου ρύθμισης”

  1. (δ) Μερική Διαγραφή Οφειλής (“Partial Debt Forgiveness/
    Write Down”): Οριστική διαγραφή μέρους της συνολικής
    απαίτησης του ιδρύματος, ώστε η εναπομένουσα οφειλή
    να διαμορφωθεί σε ύψος που εκτιμάται ότι είναι δυνατό
    να εξυπηρετηθεί ομαλά.

    (ε) Διακανονισμός Απαιτήσεων (“Settlement of Loans”):
    Εξωδικαστική συμφωνία κατά την οποία το ίδρυμα λαμ-
    βάνει είτε εφάπαξ καταβολή σε μετρητά (ή ισοδύναμα
    μετρητών) είτε σειρά προκαθορισμένων τμηματικών κα-
    ταβολών. Στο πλαίσιο του διακανονισμού το ίδρυμα εν-
    δέχεται να προβαίνει σε μερική διαγραφή της απαίτησης

    (ζ) Ολική Διαγραφή Οφειλής (“Full Debt Write – off”):
    To ίδρυμα αποφασίζει τη διαγραφή του συνόλου της
    οφειλής εφόσον δεν υπάρχουν ρευστοποιήσιμα στοιχεία
    και δεν αναμένεται περαιτέρω ανάκτηση.

    Κατα τα άλλα ο Κρητικός λέει οτι δέν υφίστανται διαγραφές εως και 100% της οφειλής! Το “ΟΛΙΚΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ” τί σημαίνει??? Μάλλον ο Κρητικός έχει ΟΛΙΚΗ άγνοια του κειμένου του νόμου ή απλά επίτηδες λέει όσα λέει για να κερδίσει εντυπώσεις……

    1. “ώστε η εναπομένουσα οφειλή
      να διαμορφωθεί σε ύψος που εκτιμάται ότι είναι δυνατό
      να εξυπηρετηθεί ομαλά.”

      Εδώ είναι όλο το ζουμί της διάταξης.

      Πόσα λεφτά το μήνα πρέπει να μένουν στον οφειλέτη για να ζει;

      Οι τράπεζες θεωρούν ότι ο οφειλέτης πρέπει να τρώει καθημερινά μακαρόνια με κέτσαπ, να μην διαθέτει τηλέφωνα, σταθερό και κινητό,να μη διαθέτει αυτοκίνητο, να μην βγαίνει έξω ούτε για καφέ και να φοράει 10 χρόνια το ίδιο βρακί.

      Αυτό θεωρεί ότι πρέπει να κάνει ο οφειλέτης για να την ξεπληρώσει.

      Εγώ με όσους μίλησα, που πήγαν να κάνουν ρύθμιση, οι απαιτήσεις των τραπεζών είναι εξωπραγματικές.

      Αν θέλει το κράτος να είναι σοβαρό και πράγματι να λύσει το πρόβλημα, ας ορίσει ένα ρεαλιστικό ελάχιστο εισόδημα για τον οφειλέτη, ώστε να μπορεί να ζει και να μην αφήνει την εκτίμηση στον εκάστοτε ειρηνοδίκη ή τραπεζίτη.

      1. Πολύ σωστο σχόλιο, ειδικα η τελευταια παράγραφος αλλά και το πως θεωρουν οι τράπεζες πως πρεπει να ζούμε για να τις ξεπληρωσουμε…Θα ξεκαθάριζε απίστευτα το τοπιο με αυτό τον τροπο που λες μπεγκαρ, θέλω να πιστεύω οτι δε γίνεται εσκεμμένα, αν και δύσκολο.Σκεψου πόσοι υπο το φόβο των συνεπειών αναγκάζουν τον εαυτό τους να ζουν σε τέτοιες συνθήκες.Πιστεύω είναι πολλοί

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *