Κόκκινα δάνεια: Οι τράπεζες κρατούν μικρό καλάθι για την πλατφόρμα

Τελευταία ενημέρωση περιεχομένου:

Αναμένουν από 50 έως 100 χιλιάδες αιτήσεις – Από 20% έως 50% η επιδότηση για στεγαστικό και 30% για επιχειρηματικά δάνεια – Σε ποιες περιπτώσεις θα καταβάλλεται η επιδότηση

Επιφυλακτικοί παραμένουν οι τραπεζίτες σχετικά με τη λειτουργία της πλατφόρμας «κόκκινων» δανείων.

Η πλατφόρμα ξεκινά την 1Η Ιουλίου, ωστόσο, ύστερα από το φιάσκο που σημειώθηκε με τον εξωδικαστικό μηχανισμό, οι τραπεζίτες δεν θέλουν να προχωρήσουν σε εκτιμήσεις.

Όπως αναφέρει ανώτερο τραπεζικό στέλεχος «θεωρητικά θα μπορούσε να συγκεντρώσει 50-100 χιλ δανειολήπτες στεγαστικών ή επιχειρηματικών δανείων».

Παρά ταύτα οι τράπεζες περιμένουν να επιδειχθεί ενδιαφέρον, καθώς πρόκειται για στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια, έτσι υπάρχει ενδιαφέρον από τον κόσμο ώστε να μην χάσει την περιουσία του.

Οι τράπεζες είναι επίσης προσεκτικές όσον αφορά στη διαδικασία, καθώς δεν θέλουν να επηρεαστεί η κουλτούρα πληρωμών, όπως συνέβη μέχρι να συνταχθεί ο νέος νόμος της πλατφόρμας.

Ιδιαίτερα κρίσιμο είναι επίσης να μην διαταραχθούν οι σχέσεις με τους πελάτες οι οποίοι συνεχίζουν και αποπληρώνουν τα δάνεια τους παρά τις δυσκολίες.

Στην πρώτη φάση της λειτουργίας της, οι τράπεζες θα επεξεργάζονται τις αιτήσεις των δανειοληπτών και θα απαντούν εάν δέχονται τις προτάσεις «κουρέματος» των «κόκκινων» δανείων καθώς και την επιδότηση.

Η δεύτερη φάση της πλατφόρμας, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει ένα μήνα μετά τη λειτουργία της θα αφορά τις διαδικασίες με τις οποίες οι δανειολήπτες θα λάβουν τα χρήματα επιδότησης των δανείων τους.

Το έργο της πλατφόρμας αναπτύχθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Με βάση τα κριτήρια του νόμου θα υπολογίζεται το ποσοστό επιδότησης που θα λαμβάνει από το κράτος ο δανειολήπτης και ιδιαίτερα εκείνος που έχει στεγαστικό δάνειο και θα δικαιούται από 20% -50% ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του και το εισόδημα του.

Σε ό,τι αφορά τα ενυπόθηκα επιχειρηματικά δάνεια το ποσοστό της επιδότησης είναι 30% για όλους τους επιλέξιμους δανειολήπτες.

Επιπλέον, μέσω της πλατφόρμας οι δανειολήπτες θα αξιολογούνται με κριτήρια επιλεξιμότητας και τόσο το Δημόσιο όσο και οι τράπεζες θα έχουν πλήρη εικόνα των εισοδημάτων και της περιουσίας τους. Με βάση αυτά τα κριτήρια οι τράπεζες θα υποβάλλουν τις προτάσεις ρύθμισης στους δανειολήπτες.

Ας σημειωθεί πως σε περίπτωση που η διαδικασία μέσω της πλατφόρμας δεν οδηγήσει σε συμφωνία αναδιάρθρωσης της oφειλής, τότε ο δανειολήπτης μπορεί να καταθέσει αίτημα αναδιάρθρωσης ενώπιον του αρμόδιου Ειρηνοδικείου.

Μετά τη ρύθμιση του δανείου από την τράπεζα (επιμήκυνση χρόνου αποπληρωμής, χαμηλότερο επιτόκιο, κούρεμα οφειλής) καθορίζεται το ποσοστό της επιδότησης και το Δημόσιο καταβάλλει αντίστοιχο ποσό σε ειδικό, δεσμευμένο και ακατάσχετο λογαριασμό του οφειλέτη, καθ΄όλη τη τη διάρκεια της ρύθμισης του δανείου.

Ωστόσο το ποσοστό της επιδότησης μπορεί να μεταβληθεί καθώς αυτεπάγγελτα στη λήξη κάθε έτους θα επανεξετάζεται η οικογενειακή εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση των επιλέξιμων δανειοληπτών.

Η επιδότηση θα καταβάλλεται σε περίπτωση που ο οφειλέτης:

– Κρίθηκε επιλέξιμος για την υπαγωγή στο νέο πλαίσιο προστασίας( 4650/2019)

– Αποδέχτηκε τη συναινετική ρύθμιση που πρότειναν οι τράπεζες ή πέτυχε τη δικαστική ρύθμιση των οφειλών του, σύμφωνα με τον Ν.4605/2019
– Πληροί τα εισοδηματικά κριτήρια

Η αίτηση υποβολής στο νέο πλαίσιο επέχει θέση αίτησης και για τη συνεισφορά του Δημοσίου, το οποίο αποκτά άμεσα πρόσβαση στην ΑΑΔΕ ώστε ελέγξει το πλήρες φορολογικό προφίλ και η πλατφόρμα καθορίζει το ύψος της επιδότησης. Εντός 15 ημερών ο δανειολήπτης θα γνωρίζει εάν είναι επιλέξιμος καθώς και τι δικαιούται.

Πηγή

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Κόκκινα δάνεια: Οι τράπεζες κρατούν μικρό καλάθι για την πλατφόρμα

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.