Κόκκινα δάνεια: «Σκάνε» τρεις µήνες µετά τη ρύθµισή τους

Στα 80 δισ. ευρώ µειώθηκαν τα κόκκινα δάνεια στο τέλος Μαρτίου 2019 -από 82 δισ. ευρώ στο τέλος του 2018-, ωστόσο το πρόβληµα παραµένει, καθώς πολλά από τα δάνεια που ρυθµίζονται «σκάνε» εκ νέου τρεις µήνες µετά τη ρύθµισή τους.

Αυτό διαπιστώνει η Εκθεση Νοµισµατικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος, µε τον διοικητή κ. Γιάννη Στουρνάρα να σηµειώνει πως η µείωση προήλθε κυρίως από διαγραφές (ύψους 900 εκατ. ευρώ) και πωλήσεις (ύψους 800 εκατ. ευρώ) και όχι µέσα από την ενεργητική διαχείρισή τους. Την ίδια ώρα υπάρχει συνωστισµός υποβολής αιτηµάτων από «κόκκινους» δανειολήπτες στην ηλεκτρονική πλατφόρµα, η οποία «άνοιξε» χθες, καθώς την πρώτη µέρα της λειτουργίας της ξεκίνησαν τη διαδικασία ετοιµασίας της αίτησης πάνω από 2.500 άτοµα.

Να σηµειωθεί ότι αναµένεται µέσω της πλατφόρµας να επανέλθουν στην κανονικότητα περί τα 180.000 δάνεια (στεγαστικά, µικρά επιχειρηµατικά, επαγγελµατικά) συνολικού ποσού 11 δισ. ευρώ. Μάλιστα όπως ανέφερε χθες ο ειδικός γραµµατέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρµούσης, τα επόµενα στάδια θεωρητικά µπορούν να διαρκέσουν 1+1 µήνα, προκειµένου να απαντήσουν οι τράπεζες για την προτεινόµενη ρύθµιση και εν συνεχεία να απαντήσει ο δανειολήπτης αν την αποδέχεται. Σε κάθε περίπτωση οι ενδιαφερόµενοι µπορούν να υποβάλουν το αίτηµά τους µέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των «κόκκινων» δανείων, θα πρέπει να σηµειωθεί ότι φέτος τον Μάρτιο υποχώρησαν στα 80 δισ. ευρώ, 27,2 δισ. ευρώ χαµηλότερα σε σχέση µε τον Μάρτιο 2016, που είχε καταγραφεί το ιστορικό υψηλό.

Οµως η ΤτΕ δεν κρύβει την ανησυχία της διότι:

Παρά τη βελτίωση του οικονοµικού και θεσµικού περιβάλλοντος, οι εισπράξεις µέσω οργανικών δράσεων, δηλαδή µε ρυθµίσεις, είσπραξη καθυστερούµενων οφειλών, αναδιαρθρώσεις δανείων, πλειστηριασµούς κ.λπ. παραµένουν περιορισµένες.

Ενώ οι τράπεζες προχωρούν σε µακροπρόθεσµου τύπου ρυθµίσεις, παραµένει ανησυχητικά υψηλά το ποσοστό των δανείων που «σκάνε» και πάλι και µάλιστα µέσα σε διάστηµα 3 µηνών.
Αυτό δηµιουργεί σοβαρά ερωτηµατικά ως προς την καταλληλότητα και αποτελεσµατικότητα των προσφερόµενων ρυθµίσεων, σηµειώνεται στην έκθεση της ΤτΕ. Οσον αφορά τους επιχειρησιακούς στόχους για τη µείωση των «κόκκινων», στόχος είναι ο δείκτης να έχει διαµορφωθεί κατά µέσο όρο σε επίπεδα κάτω του 20% στο τέλος του 2021. Οµως και πάλι οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να διανύσουν µεγάλη απόσταση καθώς ο ευρωπαϊκός µέσος όρος ήταν στο τέλος του 2018 3,2%.

Μάλιστα η ΤτΕ θεωρεί ότι απαιτείται µια αποφασιστική και συστηµική λύση στο πρόβληµα των µη εξυπηρετούµενων δανείων, που θα λειτουργεί συµπληρωµατικά προς τις προσπάθειες των ίδιων των τραπεζών. Και στην κατεύθυνση αυτή έχει καταθέσει τη δική της συστηµική πρόταση, όπως έχει πράξει και το υπουργείο Οικονοµικών για τη µείωση των µη εξυπηρετούµενων δανείων.

Πηγή


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

2 σκέψεις σχετικά με το “Κόκκινα δάνεια: «Σκάνε» τρεις µήνες µετά τη ρύθµισή τους

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.