Κόκκινα δάνεια: Σκληροί όροι για τις εταιρίες διαχείρισης

Αυστηρές οι προϋποθέσεις για την αδειοδότηση της διαχείρισης κόκκινων δανείων. Ο κεφαλαιακός πήχης για τις εταιρίες που αποκτούν και τις εταιρίες που διαχειρίζονται NPLs. Ασφαλιστικές δικλείδες για τους μετόχους. Οι όροι της ΤτΕ.  

Έτοιμη είναι η Πράξη Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία θα ορίζει τα κριτήρια και το αυστηρό πλαίσιο που πρέπει να πληρούν οι εταιρείες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων προκειμένου να λάβουν άδεια λειτουργίας και σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day.gr η δημοσιοποίηση της αναμένεται ανά πάσα στιγμή. 

Για το θέμα ενημέρωσε τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη ο διοικητής της ΤτΕ ΕΛΛ -0,43% Γιάννης Στουρνάρας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η Τράπεζα της Ελλάδος στην προσπάθεια να περιχαρακώσει με αυστηρούς όρους τις εταιρείες διαχείρισης επιβάλει υψηλές κεφαλαιακές απαιτήσεις, ενώ αναμένεται να τους δώσει την δυνατότητα αναχρηματοδότησης δανείων.

Το ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο που θα απαιτείται για όσες από τις εταιρείες αιτηθούν άδεια χορήγησης δανείων θα είναι τουλάχιστον 4,5 εκατ. ευρώ.Αντίθετα, για μια εταιρεία που θα αιτηθεί απλή άδεια διαχείρισης το ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο θα είναι μόλις 100 χιλ. ευρώ.

Αυστηροί όροι

Το υπό διαβούλευση εφαρμοστικό πλαίσιο θέτει αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις για την έγκριση χορήγησης άδειας διαχείρισης απαιτήσεων. Όπως αναφέρεται στον νόμο για την ενεργή διαχείριση των κόκκινων δανείων «οι ενδιαφερόμενες εταιρείες θα πρέπει να καταθέσουν στην ΤτΕ ΕΛΛ -0,43% επιχειρηματικό πλάνο, τις μεθόδους διαχείρισης, τα κριτήρια ιεράρχησης και κατηγοριοποίησης του χαρτοφυλακίου που αναλαμβάνουν, τις διαδικασίες χειρισμού για τους δανειολήπτες με κοινούς πιστωτές, τα κριτήρια αξιολόγησης της ικανότητας αποπληρωμής του φυσικού ή του νομικού προσώπου και την πολιτική επικοινωνίας με τους πελάτες». Ταυτόχρονα θα υποβάλλεται το μετοχολόγιό τους, οι πηγές χρηματοδότησης καθώς και ο σκοπός της εταιρείας (σ.σ. αν πρόκειται για στρατηγική επένδυση ή απλά επενδυτικό χαρτοφυλάκιο).

Επίσης, ο έλεγχος της μετοχικής σύνθεσης θα φθάνει μέχρι και τα φυσικά πρόσωπα που συμμετέχουν στην εταιρεία και θα υπάρχουν ασφαλιστικές δικλίδες που θα απαγορεύουν την αδειοδότηση εταιρειών οι μέτοχοι των οποίων διαπιστώνονται ότι διατηρούν επαγγελματικές ή συγγενικές σχέσεις με πρόσωπα που κατέχουν πολιτικά αξιώματα, ή είχαν συνεργασία την τελευταία δεκαετία με τις τράπεζες που εμπλέκονται στη συναλλαγή, ή σημαντικές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τράπεζες και Δημόσιο.

www.euro2day.gr


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.