“Κύμα” καταγγελιών μη εξυπηρετούμενων δανείων ετοιμάζουν οι τράπεζες

Τους “κρουνούς” των καταγγελιών μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις τράπεζες, θα ανοίξουν οι αλλαγές που θα ισχύσουν στο καθεστώς του νόμου Κατσέλη από τις 15 Σεπτεμβρίου.

Το αναμενόμενο “τσουνάμι” καταγγελιών, που μέχρι πρότινος δεν άγγιζε τους δανειολήπτες του νόμου Κατσέλη, θα ενταθεί υπό την πίεση του SSM στις τράπεζες να ενισχύσουν τις ανακτήσεις οφειλών, προχωρώντας σε καταγγελίες και ένδικα μέσα (διαταγές πληρωμής, πλειστηριασμοί). 

Πέρα από τους ποσοτικούς στόχους για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, οι οποίοι θα αναθεωρηθούν ανοδικά εντός του Σεπτεμβρίου, ο SSM θέτει και ποιοτικούς στόχους στις τράπεζες, μεταξύ των οποίων είναι και οι καταγγελίες σε δάνεια με μακρόχρονη καθυστέρηση.

Ειδικότερα, ο SSM παρακολουθεί τα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 720 ημερών, τα οποία δεν έχουν καταγγελθεί, ως ποσοστό επί του αθροίσματος των δανείων σε καθυστέρηση άνω των 720 ημερών τα οποία δεν έχουν καταγγελθεί και των καταγγελμένων δανείων. 

Όλες οι τράπεζες έχουν δεσμευτεί να ενισχύσουν τις προσπάθειες για καταγγελία των δανείων αυτών και την προσφυγή σε ένδικα μέσα, έτσι ώστε το ποσοστό των μη καταγγελμένων δανείων με καθυστέρηση άνω των 720 ημερών να μειωθεί δραστικά μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου 2019.

Ειδικά για τα επιχειρηματικά δάνεια, στο διάστημα Ιουνίου 2017 – τέλους 2019, το ποσοστό των μη καταγγελμένων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων πρέπει να υποχωρήσει στο 0% – 6% από 10% – 21% και στα δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων στο 2% – 13% από 16% – 35%.

Με βάση τα τελευταία επίσημα δημοσιευμένα στοιχεία τέλους Δεκεμβρίου 2017, στο σύνολο των δανείων σε καθυστέρηση, το 45,4% έχουν καταγγελθεί από τις τράπεζες, ποσοστό 22,7% βρίσκεται σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών  (το 3,7% σε καθυστέρηση από 91 – 180 ημέρες, 2,9% σε καθυστέρηση από 181 – 360 ημέρες και το 16,1% σε καθυστέρηση άνω του έτους), ενώ ποσοστό 31,9% είναι τα δάνεια που θεωρούνται αβέβαιης είσπραξης.

Ειδικότερα, επί συνόλου μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων 95,653 δισ. ευρώ στα τέλη Δεκεμβρίου 2017 (το ποσό αυτό υποχώρησε στα 92,4 δισ. ευρώ στο τέλος α΄ τριμήνου 2018, ενώ την εβδομάδα αυτή αναμένονται τα στοιχεία της ΤτΕ για το β΄ τρίμηνο), οι τράπεζες είχαν καταγγείλει δάνεια ύψους 43,427 δισ. ευρώ. Σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών βρίσκονταν δάνεια 21,692 δισ. ευρώ (από αυτά, ποσό 3,501 δισ. σε καθυστέρηση από 91 – 180 ημέρες, ποσό 2,781 δισ. ευρώ σε καθυστέρηση από 181 – 360 ημέρες και 15,411 δισ. ευρώ σε καθυστέρηση άνω του έτους), ενώ τα δάνεια που θεωρούνται αβέβαιης είσπραξης ανέρχονταν σε 30,534 δισ. ευρώ.

Η πίεση του SSM στις τράπεζες να αυξήσουν τις καταγγελίες μη εξυπηρετούμενων δανείων, ξεκίνησε ένα χρόνο πριν, το καλοκαίρι του 2017. Κατόπιν της πίεσης αυτής ήρθε ένα πρώτο “κύμα” καταγγελιών μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι οποίες δεν γίνονταν πλέον στις 360 ημέρες καθυστέρησης, αλλά στις 210. Την ίδια στιγμή τα καταγγελμένα δάνεια άρχισαν να οδεύουν πολύ ταχύτερα σε πλειστηριασμό, κάτι που μέχρι τότε απαιτούσε διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών από τη στιγμή της καταγγελίας.

Έκτοτε, όχι μόνο άλλαξαν τα δεδομένα των πλειστηριασμών από τον Φεβρουάριο του 2018 (και από τον τρέχοντα μήνα θα καταγράφεται γεωμετρική άνοδός τους), αλλά και οι τράπεζες προχώρησαν σε πωλήσεις χαρτοφυλακίων καταγγελμένων δανείων. 

Πηγή

Ένα σχόλιο σχετικά με το ““Κύμα” καταγγελιών μη εξυπηρετούμενων δανείων ετοιμάζουν οι τράπεζες”

  1. Καλησπέρα .ειχα σταματήσει να πληρώνω για 6-8 μήνες μια κάρτα .Χθες πήγα να πληρώσω ενα μικρό ποσο .μετα βλέπω στον λογαριασμό στο Ίντερνετ εκει που γράφει ελάχιστη καταβολή ,ότι ηταν 0 .Αυτο σημαίνει ότι καταγγείλαν το δάνειο ?μου στείλανε μέσω ΕΛΤΑ ,έντυπα για να τους στείλω κάποια χαρτιά ,αλλα εγω δεν απάντησα .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *