Λίγο πριν την οικονομική κατάρρευση η ΔΕΗ

«Δε θα κάνουν τη ΔΕΗ Ολυμπιακή». Αυτό διεμήνυε πριν από 5 χρόνια ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ κ. Φωτόπουλος, κηρύσσοντας τον «ανένδοτο αγώνα» κατά του πρώην προέδρου της ΔΕΗ Τάκη Αθανασόπουλου και το πρόγραμμα επταετίας που είχε καταρτίσει, το οποίο -μεταξύ άλλων- περιελάμβανε: …

• Την κατασκευή νέων μονάδων λιθάνθρακα σε συνεργασία με την Γερμανική RWE ,τη ΛΑΡΚΟ και την ΑΓΕΤ Ηρακλής.
• Νέες μονάδες φυσικού αεριού με την Χαλυβουργική, στην Μεγαλόπολη και το Αλιβέρι.
• Σύγχρονες λιγνιτικές μονάδες στην Πτολεμαΐδα.

Στόχος του πρώην αντιπρόεδρου της ΤΟΥΟΤΑ και προέδρου της ΔΕΗ ήταν, με τις συνεργασίες ελλήνων-ξένων επενδυτών με την ΔΕΗ, να κατασκευαστούν τα εργοστάσια με το χαμηλότερο δυνατό κόστος ώστε να πληρώνει λιγότερα για ρύπους.

Παράλληλα ο κύριος Αθανασόπουλος ήθελε να αποδείξει στην ΕΕ ότι η αγορά ενέργειας άνοιξε, με τους ιδιώτες μπροστά, αλλά η ΔΕΗ να έχει σε κάθε νέο σχήμα το δικό της μερίδιο και να φέρει νέα καύσιμα στο ενεργειακό μίγμα της χώρας, ώστε οι λιγνίτες (το εγχώριο καύσιμο ) να χρησιμοποιηθούν και από την μεθεπόμενη γενιά.

Και τότε ήταν που άρχισαν όλα, με τους συνδικαλιστές να παίρνουν θέση κατά των νέων συνεργασιών. Το μένος των συνδικαλιστών ήταν μεγάλο, ενώ οι καταλήψεις, οι διακοπές των διοικητικών συμβουλίων και οι «μπούκες» όπως ονόμασα, ήταν σε εβδομαδιαία βάση προκειμένου η ΔΕΗ να μην προχωρήσει στο πλάνο της. Στο πλευρό των συνδικαλιστών και βουλευτές τότε του ΠΑΣΟΚ και μετέπειτα υπουργοί, όπως ο κύριος Σαχινίδης, ο κ. Διαμαντίνδης, η κα Ξενογιαννακοπούλου και ο κ. Παπακωνσταντίνου. Ωστόσο με ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου εγκαλεί το ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ για το θέμα της «μπούκας» λέγοντας:

«Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, δεν συμμετείχε σε “μπούκες”, γι αυτό και παρακαλούμε να ανακαλέσετε προσβλητικούς χαρακτηρισμούς σας όπως “μπουκαδόρος”, καθώς και παρόμοιες εκφράσεις ότι αναφέρεστε σε κατάληψη κτιρίου εργαζομένων, στην οποία παρέστη ο κ. Παπακωνσταντίνου ως ένδειξη συμπαράστασης, και φυσικά όχι σε παρεμπόδιση συνεδρίασης Διοικητικού Συμβουλίου, “μπούκα”, ή κάτι αντίστοιχο».

Τρία χρόνια μετά την διακυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, το επενδυτικό πρόγραμμα του πρώην προέδρου έχει ακυρωθεί σχεδόν στο σύνολο του. Η ΔΕΗ βρίσκεται πλέον ένα βήμα πριν από τη στάση πληρωμών και για να καλυφθεί η «μαύρη» τρύπα στα οικονομικά της (που μέσα σε ένα χρόνο ξεπέρασαν τα 5δισ€), εγκρίθηκαν από τον ΥΠΕΚΑ αυξήσεις 12% για το πρώτο 6μηνο.

Προκείμενου να βρει χρήματα και να απελευθερωθεί η αγορά, η ΔΕΗ είναι σήμερα υποχρεωμένη να πουλήσει 4-6 λιγνιτικές μονάδες, ενώ στο σενάριο μετοχοποίησης 17%, για να προσελκύσουν ιδιώτες επενδύτες, ενδεχομένως να δοθεί και ένα υδροηλεκτρικό φράγμα

fimotro.blogspot.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *