Λογαριασμός ΔΕΗ και χαράτσι

γράφει ο Begar

Για να κλείσουμε το θέμα της ΔΕΗ και του χαρατσιού.

Σήμερα το πρωί πήγα στη ΔΕΗ για κάποια δουλειά που είχα. Εκεί, μου διευκρίνισαν τα εξής:

1. Μπορεί κάποιος να πληρώσει ολόκληρο το λογαριασμό του (ρεύμα + χαράτσι), χωρίς κανένα πρόβλημα.

2. Μπορεί κάποιος, περνώντας πρώτα από το τμήμα εξυπηρέτησης πελατών, να δηλώσει ότι ΔΕΝ επιθυμεί να πληρώσει το χαράτσι και να πληρώσει ΜΟΝΟ το ηλεκτρικό ρεύμα με τα υπόλοιπα κερατιάτικα (Δημοτικά τέλη, ΕΡΤ κλπ). Σ’ αυτή την περίπτωση η ΔΕΗ δεν κόβει την ηλεκτροδότηση, αλλά ενημερώνει γραπτώς την αρμόδια ΔΟΥ, για να κυνηγήσει εκείνη τον οφειλέτη. Η όποια πληρωμή γίνει, εξοφλεί την οφειλή προς τη ΔΕΗ αποκλειστικά και δεν εμφανίζεται ως πληρωμή στο χαράτσι, όπως γινόταν παλαιότερα.

3. Μπορεί κάποιος να μην πληρώσει τίποτα. Τότε η ΔΕΗ κόβει την ηλεκτροδότηση, πλην της περίπτωσης που ο πελάτης προβεί σε διακανονισμό της οφειλής, ώστε να αποπληρωθεί σε δόσεις, οι οποίες θα ενσωματωθούν στους επόμενους λογαριασμούς.

Η υπάλληλος μου ξεκαθάρισε ότι αν δεν θέλει κάποιος να πληρώσω το χαράτσι, πλεον αρκεί απλά να το δηλώσει και δεν απαιτούνται πατέντες και πολεμικές μέθοδοι. Η όλη ιστορία με την δικαστική απόφαση, την οποία πάγωσε ο Άρειος Πάγος, είχε να κάνει όχι με τον αν είναι υποχρεωτικό να πληρωθεί το χαράτσι μαζί με την υπόλοιπη οφειλή προς τη ΔΕΗ, αλλά για το αν απαγορεύεται εντελώς από τη ΔΕΗ να αναγράφει στους λογαριασμούς το χαράτσι και να το εισπράττει, έστω και με τη συγκατάθεση του καταναλωτή.

Η προσωπική μου άποψη είναι ότι σ’αυτή τη ζωή από τα μόνα  που δε γλυτώνεις είναι ο θάνατος και οι φόροι, οπότε για όποιον έχει τα χρήματα, καλύτερα να πληρώσει το χαράτσι μαζί με τη ΔΕΗ, παρά να μπλέκει με εφορίες και λοιπά τσίρκα.

Ένα σχόλιο σχετικά με το “Λογαριασμός ΔΕΗ και χαράτσι”

  1. Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΧΑΡΑΤΣΙΟΥ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΔΕΗ ΚΑΙ Η ΟΛΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΑΒΙΑΣΤΑ ΟΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΛΗΡΩΣ ΞΕΥΤΙΛΙΣΜΕΝΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΟΥ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕ ΤΗΝ ΔΕΔΟΜΕΝΗ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *