Μία 10ετία χρειάζεται για μείωση των κόκκινων δανείων

Περίπου δέκα χρόνια εκτιμά ο DBRS ότι θα χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες, προκειμένου να περιορίσουν δραστικά, στα ευρωπαϊκά επίπεδα, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs). Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να μειώσουν τα προβληματικά δάνεια κατά 90% σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα, προκειμένου να περιορίσουν τον δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 5% του συνολικού χαρτοφυλακίου δανείων. Σημειώνεται ότι, για να πετύχουν δείκτη NPLs κάτω του 5%, εκτός των ελληνικών τραπεζών, και οι κυπριακές τράπεζες θα πρέπει να μειώσουν το απόθεμα προβληματικών δανείων κατά περίπου 90%, ενώ αντιστοίχως πέντε τράπεζες της Πορτογαλίας και τρεις της Σλοβενίας που χαρακτηρίζονται τράπεζες με υψηλά NPLs θα πρέπει να τα μειώσουν κατά 75%. Επίσης, τρεις τράπεζες υψηλών NPLs στην Ιρλανδία θα πρέπει να μειώσουν τα κόκκινα δάνειά τους κατά περίπου 70% και έντεκα ιταλικές, κατά περίπου 60%.

Σύμφωνα με τον οίκο DBRS, το πρόβλημα των υψηλών NPLs θα παραμείνει για χρόνια σε αρκετές ευρωπαϊκές τράπεζες και θα απαιτηθεί χρόνος για την εξυγίανση των ισολογισμών τους. Οπως σημειώνεται στην ανάλυση, το πρόβλημα έχει εντοπιστεί από την ΕΚΤ, η οποία έχει αναδείξει σε προτεραιότητα τη μείωση του αποθέματος κόκκινων δανείων. Σύμφωνα με εκτίμηση του οίκου, χωρίς πρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση των NPLs το πρόβλημα θα παραμείνει στην Ευρώπη για αρκετά χρόνια. Συνολικά στην ανάλυση του DBRS περιλαμβάνονται 59 τράπεζες με υψηλά NPLs σε σύνολο 132 τραπεζών, και το συνολικό ύψος των NPLs του δείγματος φθάνει τα 629 δισ. ευρώ (Ιούνιος 2017) και θα πρέπει να μειώσουν το απόθεμα αυτό κατά 54% για να επιτύχουν δείκτη NPLs κάτω του 5%. Για να γίνει αυτό, εκτιμά, θα απαιτηθούν περίπου 4 χρόνια με τις ελληνικές τράπεζες να χρειάζονται περίπου 10 χρόνια, τις κυπριακές 7 έτη, τις ιταλικές 5 έτη, τις πορτογαλικές 4 έτη, ενώ οι τράπεζες από Ιρλανδία, Βέλγιο, Ισπανία και Σλοβενία 2 με 3 έτη. Σημειώνεται ότι το δείγμα περιλαμβάνει και δύο γαλλικές τράπεζες που χαρακτηρίζονται υψηλών NPLs και οι οποίες θα πρέπει να μειώσουν το απόθεμα των NPLs κατά περίπου 5%, κάτι που, όπως εκτιμάται, μπορεί να επιτευχθεί σε λιγότερο από 1 έτος.

Σύμφωνα με την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τους επιχειρησιακούς στόχους των «προβληματικών» δανείων, στο τέλος Δεκεμβρίου 2017 τα μη εξυπηρετούμενα πιστωτικά ανοίγματα (NPEs) διαμορφώθηκαν σε 94,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 27,6 δισ. ευρώ ήταν στη στεγαστική πίστη, τα 11,5 δισ. ευρώ στην καταναλωτική πίστη και τα υπόλοιπα 55,2 δισ. ευρώ ήταν σε επιχειρηματικά δάνεια. Αντιστοίχως, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) διαμορφώθηκαν στο τέλος Δεκεμβρίου στα 65,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 20,6 δισ. ευρώ ήταν στεγαστικά, τα 8,9 δισ. ευρώ καταναλωτικά και τα 35,6 δισ. ευρώ επιχειρηματικά. Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις των διοικήσεων στην ΕΚΤ, οι εγχώριες τράπεζες την εφετινή χρονιά θα πρέπει να μειώσουν τα NPEs κατά 12,9 δισ. ευρώ και τα NPLs, κατά 13,1 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι τα NPLs περιλαμβάνουν τα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών, ενώ τα NPEs περιλαμβάνουν τα NPLs και επιπλέον δάνεια στα οποία έχει πραγματοποιηθεί αναδιάρθρωση λόγω προβλημάτων στην ομαλή εξυπηρέτησή τους.

Οπως έγραψε η «Κ» την προηγούμενη εβδομάδα, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του stress test –τα αποτελέσματα του οποίου αναμένεται να ανακοινωθούν στις αρχές Μαΐου– οι ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές σε συνεργασία με τις διοικήσεις των τραπεζών θα προχωρήσουν σε επανεξέταση της στρατηγικής για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών ανοιγμάτων, με στόχο την επιτάχυνση των ρυθμών μείωσής τους.

Πηγή


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.