Μεγάλα «ζόρια» στα κρατικά έσοδα τον Μάιο

Με το πρωτογενές έλλειμμα φλερτάρει επικίνδυνα ο κρατικός προϋπολογισμός αναδεικνύοντας την ραγδαία επιδείνωση των δημοσίων οικονομικών.

Μέχρι το τέλος Απριλίου, ο προϋπολογισμός εμφάνιζε τεχνητά -αφού το ΓΛΚ πλήρωσε 2 δισ. ευρώ λιγότερες δαπάνες σε σχέση με το στόχο- πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως των 2,4 δισ. ευρώ με τα έσοδα να ξεπερνούν πρόσκαιρα τις αρρυθμίες των πρώτων μηνών του έτους.

Τον Μάιο όμως η εικόνα, αναφέρουν πληροφορίες, ανατράπηκε δραστικά με τα έσοδα να περνούν στα κόκκινα και το πρωτογενές πλεόνασμα να… σβήνει. Αν παραχώρησε ήδη την θέση του σε πρωτογενές έλλειμμα ή θα συμβεί τον τρέχοντα μήνα, μένει να φανεί τις επόμενες ημέρες με την ανακοίνωση των στοιχείων για την εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι τον Μάιο, ο κρατικός προϋπολογισμός πέρασε για τα καλά στα «κόκκινα» με υστέρηση των καθαρών εσόδων στο πεντάμηνο κοντά στα 650 εκατ. ευρώ. Τα φορολογικά έσοδα αποτελούν τη βασική αιτία.

Οι αυξημένες εισπράξεις εσόδων από τις ρυθμίσεις των εκατό δόσεων (κοντά στα 500 εκατ. ευρώ έχει εισπράξει το τελευταίο δίμηνο το υπουργείο Οικονομικών) δεν κατάφεραν να ισοσκελίσουν τις απώλειες από την μεγάλη καθυστέρηση των πρώτων εισπράξεων από φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων.

Με βάση τις προβλέψεις του νόμου, θα έπρεπε να έχει ήδη πληρωθεί η πρώτη δόση φόρου εισοδήματος. Αντ’ αυτού δεν έχει ανοίξει καν η ηλεκτρονική εφαρμογή εξαιτίας αλλαγών στα έντυπα και καθυστερήσεων στην έκδοση όλων των απαιτούμενων αποφάσεων.

Επιπρόσθετα, πληροφορίες αναφέρουν ότι καταγράφεται σημαντική πτώση της κατανάλωσης, όπως αποτυπώνεται στις εισπράξεις ΦΠΑ συμπιέζοντας περαιτέρω τα έσοδα.

Υπηρεσιακά στελέχη, εκτιμούν ότι αν δεν υπάρξουν άμεσες παρεμβάσεις για την αύξηση των εσόδων οι πιθανότητες να επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις των Θεσμών για πρωτογενές έλλειμμα (με όρους Προγράμματος)κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ φέτος έρχονται ακόμα πιο κοντά.

Και όσο περισσότερο ξεφεύγει η κατάσταση στα δημοσιονομικά στοιχεία, τόσο μεγαλύτερη προσπάθεια – άρα τόσα περισσότερα μέτρα- θα πρέπει να ληφθούν για να επιτευχθούν οι όποιοι νέοι στόχοι συμφωνηθούν για το πρωτογενές πλεόνασμα του έτους.

Σε αυτό το σκηνικό, το ενδεχόμενο απόσυρσης της αρχικής συμφωνίας κυβέρνησης –Θεσμών για κατάργηση των εκπτώσεων ΦΠΑ στα νησιά φαίνεται να απομακρύνεται.

Ο υπουργός Γ. Βαρουφάκης, τις προηγούμενες ημέρες άφησε να διαφανεί τον κυβερνητικό προβληματισμό μετά τις έντονες αντιδράσεις τόσο από τους νησιώτες όσο και ενδοκυβερνητικά.

Για να μετουσιωθεί όμως ο προβληματισμός σε απόφαση αναίρεσης της προγραμματισμένης κατάργησης της έκπτωσης ΦΠΑ 30% στα νησιά, πρέπει να βρεθούν από ισοδύναμα, 350 εκατ. ευρώ. Και στη δεδομένη συγκυρία φαντάζει τουλάχιστον δύσκολο…

www.euro2day.gr


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.