Μειώνουν τις προμήθειες οι τράπεζες για το «πλαστικό χρήμα»

Τελευταία ενημέρωση περιεχομένου:

Φτηνότερο γίνεται το πλαστικό χρήμα καθώς οι τράπεζες προχωρούν σε μειώσεις των προμηθειών για συναλλαγές με κάθε είδους κάρτες – πιστωτικές, χρεωστικές, προπληρωμένες.

Οι προμήθειες ξεκινούν από το 0,5%, με τον μέσο όρο να διαμορφώνεται στο 1,2%.

Παράλληλα θα διαθέτουν σε χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις, από περίπτερα και φούρνους μέχρι ψιλικατζίδικα και mini market, μηχανάκια POS προς 99 ευρώ.

Η κίνηση αυτή από πλευράς τραπεζών ανοίγει τον δρόμο στο υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση που θα επεκτείνει τη χρήση του πλαστικού χρήματος σε όλες σχεδόν τις συναλλαγές και τη σύνδεσή του με φοροαπαλλαγές και bonus.

Την αρχή έκανε η Εθνική Τράπεζα, η οποία μειώνει στο 0,5% την προμήθεια για συναλλαγές μέχρι 10 ευρώ (δηλαδή στα 5 λεπτά) που γίνονται με κάρτες, σε περίπτερα, φούρνους κ.λπ. Ωστόσο, για αγορές μεγαλύτερης αξίας το ποσοστό της προμήθειας αυξάνεται.

Και προκειμένου να επεκταθεί η χρήση πλαστικού χρήματος, διαθέτει στην αγορά φορητή ασύρματη τερματική συσκευή POS (i-bank mobile POS) με κόστος 99 ευρώ + ΦΠΑ. Η συγκεκριμένη συσκευή μπορεί να συνδεθεί με έξυπνες συσκευές (κινητά τηλέφωνα ή tablets) και επιτρέπει την αποδοχή πληρωμών με κάρτες.

Η λύση απευθύνεται σε χιλιάδες επαγγελματίες (τεχνικά επαγγέλματα, ταξί, ιατροί, ασφαλιστές κ.λπ.) επιτρέποντάς τους να δέχονται πληρωμές από τους πελάτες τους με κάρτες σε οποιοδήποτε σημείο κι αν βρίσκονται και οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να καταθέτουν αίτηση για την απόκτησή του από τις 15 Φεβρουαρίου.

Με τον τρόπο αυτό χιλιάδες σημεία λιανικής πώλησης, σε όλη την Ελλάδα, όπως ψιλικατζίδικα, mini market, περίπτερα, καταστήματα γρήγορης εστίασης κ.λπ., θα αποδέχονται πληρωμές με κάρτες, ακόμη και για αγαθά με πολύ χαμηλό περιθώριο κέρδους.

Παράλληλα, η Εθνική, στο πλαίσιο του προγράμματος NBG Business Seeds, παρέχει σε νεοφυείς επιχειρήσεις (start-ups) που δραστηριοποιούνται στο ηλεκτρονικό εμπόριο, εντελώς ανέξοδα για τον πρώτο χρόνο και με εξαιρετικά προνομιακή προμήθεια από τον δεύτερο χρόνο και μετά, υπηρεσίες εκκαθάρισης πληρωμών στους πελάτες τους με χρήση κάρτας για τις online αγορές τους (υπηρεσία ηλεκτρονικού εμπορίου, i-bank e-commerce).

Σήμερα οι προμήθειες με τις οποίες χρεώνουν οι τράπεζες τις επιχειρήσεις -τους προμηθεύουν το μηχανάκι POS και εκκαθαρίζουν τη συναλλαγή- φτάνουν μέχρι 3,5% επί της αξίας της συναλλαγής.

Εννοείται ότι δεν πληρώνουν όλοι την ίδια προμήθεια καθώς το ύψος της έχει να κάνει με τα εξής:

• Τον όγκο των συναλλαγών. Για παράδειγμα, η προμήθεια είναι χαμηλότερη για ένα μεγάλο σούπερ μάρκετ και υψηλότερη για ένα μικρό κατάστημα λιανικής.

• Αν η συναλλαγή με χρήση πλαστικού χρήματος γίνεται με φυσική παρουσία στο κατάστημα ή διαδικτυακά (υψηλότερη η χρέωση στο ηλεκτρονικό εμπόριο).

• Αν η κατηγορία της επιχείρησης είναι επιρρεπής σε απάτες με κάρτες.

• Αν οι περισσότερες συναλλαγές πραγματοποιούνται με κάρτες εξωτερικού. Για παράδειγμα, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε τουριστικά νησιά και δουλεύουν κατά 70% με ξένους χρεώνονται με υψηλότερη προμήθεια.

Το κόστος
Η προμήθεια ενσωματώνει μια σειρά από κόστη, τα οποία πληρώνει με τη σειρά της η τράπεζα, όπως:

• Το κόστος χρήσης του διεθνούς σήματος Visa ή MasterCard (περίπου στο 0,15%).

• Το κόστος για την κάλυψη της απάτης -των συναλλαγών δηλαδή που γίνονται με κλεμμένες ή πλαστογραφημένες κάρτες- και είναι περίπου στο 0,08% με 0,1%.

• Το κόστος της προμήθειας που πληρώνει η τράπεζα-αποδέκτης μιας συναλλαγής, στην τράπεζα που έχει εκδώσει την κάρτα. Συγκεκριμένα, με κανονισμό της Κομισιόν η συγκεκριμένη προμήθεια μειώθηκε στο 0,3% για τις πιστωτικές και σε 0,2% για τις χρεωστικές κάρτες.

• Και φυσικά το κέρδος της από την εκκαθάριση της συναλλαγής.

Από την πλευρά τους, αρμόδια τραπεζικά στελέχη σημειώνουν πως το ύψος των προμηθειών αποτελεί πρόφαση για μεγάλη μερίδα ελεύθερων επαγγελματιών οι οποίοι επιμένουν να αντιστέκονται και δεν δέχονται πληρωμές σε πλαστικό χρήμα. Πρόκειται για επαγγέλματα που βρίσκονται στο κέντρο της φοροδιαφυγής.

Μάλιστα αναφέρουν χαρακτηριστικά πως πολλοί επιχειρηματίες χρησιμοποιούν την υπηρεσία πληρωμών pay-pall -παρά τις υψηλές χρεώσεις που έχει- καθώς τα χρήματα μπορούν να πιστωθούν απευθείας σε λογαριασμούς στο εξωτερικό.

Πηγή: Έθνος

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.