Με …δόσεις και καθυστερήσεις έως και 6 μηνών καταβάλλονται τα ενοίκια!

Ολοένα και περισσότεροι ιδιοκτήτες σπιτιών, καταστημάτων και γραφείων αδυνατούν να εισπράξουν τα ενοίκια από τους μισθωτές τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα οι καθυστερήσεις φτάνουν ακόμη και τους πέντε μήνες, ενώ στο «παιχνίδι» μπαίνουν και οι διακανονισμοί με δόσεις!

Μεγάλο μέρος των ενοικιαστών δεν μπορεί να καταβάλει τα ενοίκια εξαιτίας της οικονομικής κρίσης με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει το φάσμα της έξωσης. Όπως τονίζουν, ωστόσο, οι ιδιοκτήτες ακινήτων, κάνουν ότι μπορούν προκειμένου να μην πιέσουν τους καλούς μισθωτές.

Μάλιστα, πολλοί προχωρούν σε διακανονισμούς για την αποπληρωμή ενοικίων που πολλές φορές ξεπερνούν τους 10 μήνες.

Από την άλλη, υπάρχουν και οι κατ’ επάγγελμα «φεσατζήδες» οι οποίοι μισθώνουν ακίνητα, δεν πληρώνουν ούτε ενοίκια ούτε λογαριασμούς και τελικά εξαφανίζονται αφήνοντας μεγάλα χρέη στους ιδιοκτήτες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του greekmoney.gr, τα στοιχεία δείχνουν ότι στον τομέα της ενοικίασης ακινήτων επικρατεί το… χάος. Σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις των ιδιοκτητών ακινήτων, πάνω από το 50% των Ελλήνων που ενοικιάζουν κάποιο ακίνητο καθυστερεί να πληρώσει το ενοίκιο από 2 έως και 6 μήνες. Χιλιάδες είναι οι μισθωτές που αδυνατούν λόγω της οικονομικής κρίσης να πληρώσουν στην ώρα τους, φέρνοντας σε απόγνωση και τους ιδιοκτήτες των ακινήτων.

Στην Αθήνα οι καθυστερήσεις στην πλειονότητά τους ξεπερνούν τους 2 μήνες ενώ στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με την ένωση ιδιοκτητών ακινήτων της πόλης, 4 στους 5 ενοικιαστές καθυστερούν ακόμη και 5 μήνες να καταβάλουν τα ενοίκια.

Το φαινόμενο των δύστροπων ενοικιαστών είναι παλιό, αλλά πριν την κρίση δεν ξεπερνούσε σε ποσοστό το 15%-20%. Την τελευταία διετία καταγράφεται τριπλασιασμός του αριθμού των κακοπληρωτών είτε λόγω αδυναμίας πληρωμής των οφειλών είτε… εξ επαγγέλματος.

Αν και είναι δύσκολο να υπολογίσει κανείς τα «φέσια» στην αγορά, εκτιμάται ότι πάνω από 1 δις το χρόνο είναι τα χρήματα που δε θα εισπράξουν φέτος οι ιδιοκτήτες.

Οσο για τις εντολές έξωσης, επίσημα στοιχεία δεν υπάρχουν, ωστόσο, φαίνεται νε σημειώνεται θεαματική αύξησή τους. Το 2010 ήταν συνολικά περί τις 5.000, αλλά τους πρώτους μήνες του 2011 είχαν φτάσει τις 4.000 και σίγουρα έκλεισαν για όλο το έτος πάνω από 10.000.

[sc:Πηγή id=”http://www.tsantiri.gr/ellada/me-dosis-ke-kathisterisis-eos-ke-6-minon-katavallonte-ta-enikia.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+tsantirigr+%28www.tsantiri.gr%29″ ]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *