Με τίμημα 20% η πρώτη πώληση εξασφαλισμένων NPLs

Τον δρόμο για τις επόμενες πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων με εξασφαλίσεις, ανοίγει η πώληση του χαρτοφυλακίου Amoeba της Τράπεζας Πειραιώς που ανακοινώθηκε χθες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, η συναλλαγή έγινε στο 20% της αξίας του χαρτοφυλακίου, αποφέροντας στην Τράπεζα Πειραιώς 400 εκατ. ευρώ.

Όπως ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα Πειραιώς, η τράπεζα κατέληξε σε συμφωνία με την Bain Capital Credit LP για την πώληση μη εξυπηρετούμενων και καταγγελμένων επιχειρηματικών πιστωτικών ανοιγμάτων (ΝPE), με εμπράγματες εξασφαλίσεις σε ακίνητα, συνολικού ύψους πιστωτικών απαιτήσεων 1,950 δισ. ευρώ, μικτής λογιστικής αξίας 1,450 δισ. ευρώ. Η επίδραση της συναλλαγής στα εποπτικά κεφάλαια του Ομίλου της 31ης Μαρτίου 2018, αναμένεται να είναι θετική κατά 20 μονάδες βάσης, ενώ παράλληλα θα μειώσει περισσότερο από 100 μονάδες βάσης τον δείκτη NPE της Τράπεζας. Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η Τράπεζα Πειραιώς δεν θα διατηρεί έλεγχο επί της εξυπηρέτησης του χαρτοφυλακίου ούτε θα διακρατήσει τους κινδύνους και τα οφέλη που συνδέονται με αυτό.

Όπως έγραφε το “Κεφάλαιο” της 25ης Μαΐου, πηγές από την αγορά έφεραν την Bain να έχει το προβάδισμα για την απόκτηση του χαρτοφυλακίου εξασφαλισμένων NPEs της Τράπεζας Πειραιώς, για το οποίο φημολογείτο εδώ και καιρό τιμολόγηση στα 20 σεντς ανά ευρώ.

Πηγές της αγοράς χαρακτήριζαν το εύρος των 20 – 30 σεντς ως αποτίμηση των εξασφαλισμένων NPLs των ελληνικών τραπεζών “από καλό έως πολύ καλό”. Σημειώνεται ότι για τα ανεξασφάλιστα NPLs το εύρος των προσφερόμενων τιμημάτων κινείται από 3 μέχρι 7 σεντς.

Το τίμημα που πέτυχε η Τράπεζα Πειραιώς για το Amoeba κρίνεται ικανοποιητικό από την αγορά, δεδομένου ότι, όπως αναφέρουν, η σύνθεση του χαρτοφυλακίου παρουσίαζε διασπορά σε είδος ακινήτων.

Το “βάπτισμα του πυρός” από την Τράπεζα Πειραιώς θα αποτελέσει μπούσουλα για τον σχεδιασμό χαρτοφυλακίων προς πώληση από τις τράπεζες που θα ακολουθήσουν.

Όπως είχε γράψει το Capital.gr, εντός του Μαΐου, η Alpha Bank πρόκειται να ακολουθήσει, βγάζοντας προς πώληση πακέτο μη εξυπηρετούμενων δανείων με εξασφαλίσεις, ύψους 800 εκατ. ευρώ. Το χαρτοφυλάκιο με την επωνυμία Jupiter, περιλαμβάνει δάνεια και τα ακίνητα που τα συνοδεύουν από τον ξενοδοχειακό και κατασκευαστικό κλάδο. Η δομή του χαρτοφυλακίου έχει αρκετά καλή διαστρωμάτωση σε είδος και γεωγραφική κατανομή των ακινήτων και θα λειτουργήσει δοκιμαστικά (test case) για την Τράπεζα, προκειμένου να προχωρήσει αργότερα, αναλόγως με την ανταπόκριση από τις αγορές, στη διάθεση συμπληρωματικού ή άλλων μεγαλύτερων πακέτων εξασφαλισμένων NPLs.

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *