Με το… στανιό βγάζουν τον μήνα τα ασφαλιστικά Ταμεία

Με εσωτερικά δάνεια, εκποίηση περιουσίας και επιστροφές φόρων θα πληρωθούν τον Φλεβάρη οι συντάξεις. Στα ταμεία, τα περιθώρια ρευστότητας στενεύουν όσο διευρύνεται το κλίμα αβεβαιότητας σε οικονομικό, κοινωνικό επίπεδο. Κρίσιμες θεωρούνται οι επόμενες ημέρες. 

Σε δεινή θέση βρέθηκε για έναν ακόμη μήνα το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), στο οποίο αφού εξέτασαν σοβαρά το ενδεχόμενο πληρωμής ενός μόνο μέρους από το μέρισμα που δικαιούνται οι 284.000 συνταξιούχοι του δημοσίου, τελικά φαίνεται πως βρέθηκε λύση και θα πληρωθούν κανονικά, τουλάχιστον και για αυτόν τον μήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ταμείο υπάρχουν έσοδα της τάξης των 10 εκατ. ευρώ, έναντι αναγκών της τάξης των 36 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι τον προηγούμενο μήνα, για να καταβληθούν τα μερίσματα, χρειάστηκε να χορηγηθεί ολιγοήμερο δάνειο ύψους 12 εκατ. ευρώ από το ΕΤΕΑ, το οποίο όμως πρέπει τώρα να επιστραφεί. Άλλωστε, το ΕΤΕΑ αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα, καθώς τα έσοδά του υπολείπονται των αναγκών του για καταβολή συντάξεων, κατά περίπου 50 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η λύση για το ΜΤΠΥ που δίνει μικρή ανάσα και στο ΕΤΕΑ βρέθηκε μέσω… ξεχασμένων επιστροφών φόρων του δημοσίου προς το Ταμείο. Κρίσιμες θεωρούνται οι επόμενες ημέρες, καθώς θα διαπιστωθεί εάν τελικά το ΕΤΕΑ εισπράξει τα υπόλοιπα 38 εκατ. ευρώ.

Υπάρχει βέβαια και η δυνατότητα καταφυγής στην περιουσία, κυρίως μέσω του Κοινού Κεφαλαίου της Τράπεζας της Ελλάδος, στο οποίο διαθέτει κεφάλαια το υπερ-επικουρικό. Να σημειωθεί ότι το ΕΤΕΑ αναμένεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην επικείμενη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές για το ασφαλιστικό, καθώς ήδη εκπονείται αναλογιστική μελέτη προκειμένου να διαφανεί αν η πρόταση του υπουργείου Εργασίας είναι βιώσιμη. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για έλλειμμα της τάξης των 300 εκατ. ευρώ, “φωτογραφίζοντας” και τις επερχόμενες περικοπές στις ήδη καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις.

Οι εισπράξεις του ΙΚΑ που είδε τον Ιανουάριο τα έσοδά του να μειώνονται σχεδόν κατά 8%, σύμφωνα με πληροφορίες βελτιώνονται τις τελευταίες ημέρες, γεγονός που δίνει ελπίδες στα στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης ότι ο Φεβρουάριος δεν θα είναι χειρότερος. Βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, ο προηγούμενος μήνας ήταν ο χειρότερος της τελευταίας τετραετίας, καθώς τα έσοδά του από ασφαλιστικές εισφορές έφθασαν στα 890,5 εκατ. ευρώ από 958,7 εκατ. ευρώ που ήταν τον αντίστοιχο μήνα του 2015.

Ακολουθώντας πάντως, την τακτική που ξεκίνησε από το 2012, για έναν ακόμη μήνα, τον Φεβρουάριο, το ΙΚΑ θα προχωρήσει στη λήψη νέου δανείου ως ολιγοήμερη ταμειακή διευκόλυνση, ύψους 210 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες καταβολής των συντάξεων. Παράλληλα βέβαια, ενδέχεται να δώσει δάνειο στον ΟΑΕΕ ύψους 10 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν και οι ανάγκες του ταμείου των ελεύθερων επαγγελματιών.

Όσο για τον ΟΓΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κρατικός προϋπολογισμός θα καταβάλει τα 280 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 300 που απαιτούνται ενώ τα υπόλοιπα 20 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν από τις εισπράξεις του ταμείου.

Τέλος, συνεχίζεται η χαμηλή εισπραξιμότητα και στο ΕΤΑΑ. Μάλιστα, δόθηκε και παράταση μέχρι 30 Ιουνίου 2016 στην προθεσμία καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών έτους 2015 για όλους τους κλάδους του ΕΤΑΑ. Να σημειωθεί ότι δικηγόροι, γιατροί και μηχανικοί έπρεπε να καταβάλουν τις εισφορές του 2015 μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2016, ενώ τώρα μπορούν να πληρώσουν, χωρίς έννομες συνέπειες για ασφαλισμένους και εργοδότες μέχρι και 30 Ιουνίου.

www.euro2day.gr


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.