Μικρό καλάθι για πωλήσεις κόκκινων δανείων αν δεν ανοίξει το QE

Καταλυτική για την έναρξη των πωλήσεων “κόκκινων” δανείων από τις τράπεζες θα είναι η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Εφόσον αυτή συμβεί μέχρι τα τέλη του έτους, τότε θα ανοίξει τον δρόμο για πωλήσεις “κόκκινων” δανείων που εκτιμώνται στα 2 δισ. ευρώ μέσα στο α΄ τρίμηνο του 2017.

Όπως επισημαίνουν τραπεζίτες στο Capital.gr, αν και συνιστούν τον πλέον δραστικό τρόπο για την αντιμετώπιση των NPLs, δεδομένων μάλιστα των φιλόδοξων στόχων στους οποίους έχουν δεσμευτεί οι τράπεζες, οι πωλήσεις δανείων θα χρησιμοποιηθούν διστακτικά καθ΄όλη τη διάρκεια του 2017.

Με το 2016 να χαρακτηρίζεται ως έτος διαμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου για τη διαχείριση των “κόκκινων” δανείων, το 2017 θα αποτελέσει “πρόβα” της ενεργητικής διαχείρισης που θα ενταθεί τα έτη 2018 και 2019. Μάλιστα, για να υπάρξουν πωλήσεις δανείων από το α΄ τρίμηνο του 2017, θα πρέπει να διαμορφωθούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Και πάλι, όμως, αυτές δεν θα επιτρέψουν “συνταρακτικές” κινήσεις από πλευράς τραπεζών, αφού όπως εκτιμάται, οι πωλήσεις δανείων δεν πρόκειται να ξεπεράσουν μάξιμουμ τα 2 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι νέες διοικήσεις των τραπεζών που οριστικοποιούνται μέσα στο επταήμερο που απομένει για να λήξει ο Οκτώβριος, θα πρέπει να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα κατά 41 δισ. ευρώ ή κατά 40% μέχρι τα τέλη του 2019.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, η χάραξη της στρατηγικής των τραπεζών προβλέπει ότι ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί με ίση συμμετοχή (συγκεκριμένα σε ποσοστό 35% έκαστη) ρυθμίσεων και διαγραφών δανείων. Οι πωλήσεις δανείων θα αφορούν το 20% του στόχου μείωσης των NPEs, ενώ στο ήμισυ, δηλαδή στο 10%, θα είναι η συμβολή των πλειστηριασμών. 

Ειδικότερα, υπολογίζεται ότι “κόκκινα” δάνεια 14,3 δισ. ευρώ θα τύχουν διαχείρισης μέσω μακροπρόθεσμων ρυθμίσεων, ενώ άλλα τόσα θα διαγραφούν. Οι πωλήσεις δανείων εκτιμώνται στα 8,2 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2019, ενώ οι πλειστηριασμοί στα 4,1 δισ. ευρώ.

Αναφερόμενοι στην έναρξη των πωλήσεων “κόκκινων” δανείων, οι τραπεζίτες αναφέρουν ότι θα πρέπει πρώτα να διαμορφωθεί μία αγορά και προϋπόθεση για να γίνει αυτό είναι η βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης για τις τράπεζες. Προς αυτή την κατεύθυνση θεωρούν κρίσιμη την ένταξη της Ελλάδας στο QE, καθώς θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους δανεισμού του Δημοσίου και συνακόλουθα μείωση του funding cost για τις τράπεζες.

Για να υπάρξει βεβαίως συμμετοχή της Ελλάδας στο QE της ΕΚΤ, προαπαιτούμενα είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η έκθεση βιωσιμότητας του χρέους. Εφόσον αυτά γίνουν, σύμφωνα με τις προσδοκίες προς τα τέλη του έτους, τότε ανοίγει για την Ελλάδα η “πόρτα” της ποσοτικής χαλάρωσης που θα επιφέρει μείωση του κόστους δανεισμού για Δημόσιο και τράπεζες και θα δημιουργήσει αποδεκτές τιμές για τις αγοραπωλησίες “κόκκινων” δανείων.

www.capital.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *