“Μολότοφ” για την οικονομία οι πολιτικές εξελίξεις – Στον “αέρα” η δόση των 30 δισ. του Ιουνίου

«Μπουρλότο» στην οικονομία βάζουν οι πολιτικές εξελίξεις στην χώρας μας, αφού η μεγάλη δόση των 30 δις. ευρώ που είχε υπολογίσει ότι θα έπαιρνε η Αθήνα τον Ιούνιο από την Τρόικα βρίσκεται κυριολεκτικά στον «αέρα».

Με αυτά τα λεφτά είχαν υπολογίσει στο υπουργείο Οικονομικών να πληρώσουν  τον ΦΠΑ που χρωστά το Δημόσιο στις εξαγωγικές επιχειρήσεις, να δώσουν μία προκαταβολή  από τα ληξιπρόθεσμα  που  οφείλει  το κράτος  σε  φαρμακευτικές, κατασκευαστικές εταιρίες,  κλπ. και να καλυφθούν οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Όμως, το σενάριο  ακυβερνησίας που έχει αρχίσει να διαφαίνεται στην  χώρα μας, κάνει τους ξένους να μας κοιτούν με… μισό μάτι και να μην  θέλουν να μας δώσουν άλλα λεφτά από το δεύτερο πακέτο στήριξης αν δεν σχηματιστεί νέα κυβέρνηση  για να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του νέου Μνημονίου.

Ήδη σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών από τα 30 δισ. ευρώ του πακέτου του Ιουνίου, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αρνείται να καταβάλλει τα 1,3 δισ. που αποτελούν το μερίδιο της δική του συμμετοχής σε αυτό το ποσό της δόσης. Και αυτό γιατί ο εσωτερικός κανονισμός του Ταμείου απαγορεύει την εκταμίευση οποιουδήποτε ποσού χωρίς  την προηγούμενη έκθεση αξιολόγησης πορείας των μεταρρυθμίσεων και βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο τα ανώτερα στελέχη  στην διοικητική πυραμίδα του ΔΝΤ φρόντισαν να γίνει αντιληπτό στις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχαν την περασμένη εβδομάδα με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών.

Η άρνηση του ΔΝΤ να καταβάλλει την επόμενη δόση αυτομάτως μειώνει το ποσό που ανέμενε η χώρα μας στα 28,7δισ. ευρώ και ταυτόχρονα την ανάσα ρευστότητας στην ελληνική οικονομία, αφού το μεγαλύτερο μέρος από αυτά θα κατευθύνονταν για την κάλυψη επειγουσών κεφαλαιακών αναγκών  τραπεζών και επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα:
– Από το την δόση του Ιουνίου τα 23,5 δισ. ευρώ αφορούν κεφάλαια που χρειάζονται οι τράπεζες. Πρόκειται για την δεύτερη κεφαλαιακή «ένεση» αφού  έχουν προηγηθεί  τα 25 δισ. που πήραν τον Απρίλιο και  τα 1,5 δισ.  ευρώ που δόθηκαν στα πιστωτικά ιδρύματα  στην αρχή με την υπογραφή του PSI.  Έτσι οι τράπεζες  θα έπρεπε να ενισχυθούν έως το καλοκαίρι με συνολικά 50 δισ. για να αντέξουν τις ζημίες που υπέστησαν από το «κούρεμα» αλλά και για  τις ανάγκες τους, όπως αυτές προσδιορίστηκαν από τον διαγνωστικό έλεγχο που πραγματοποίησε ο ελεγκτικός οίκος BlackRock στα χαρτοφυλάκια δανείων των ελληνικών τραπεζών. Η έκθεση δεν έχει δοθεί στην δημοσιότητα πλην όμως κάνει λόγο για τις οξυνόμενες επισφάλειες από δάνεια που βρίσκονται ήδη στο «κόκκινο» και δεν εξυπηρετούνται αλλά και για τις συνέπειες της υποκεφαλαιοποίησης μετά τις μειώσεις στα assets και την ανώμαλη προσγείωση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

– Ένα ποσό της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ είχαν υπολογίσει στο υπουργείο Οικονομικών  ότι θα έπεφτε αμέσως στην αγορά, από τα συνολικά 6,3 δισ. ευρώ που χρωστά και δεν πληρώνει το κράτος στις επιχειρήσεις με τις οποίες συνεργάζεται.   Πρόκειται για ένα ποσό το οποίο εάν δινόταν εφάπαξ θα «ζέσταινε» την τσέπη των επιχειρηματιών,  θα αποκτούσε ρευστότητα η αγορά, θα αποκτούσε ώθηση η οικονομία και θα έμπαιναν τα πρώτα θεμέλια της ανάπτυξης.  Η ελληνική αγορά έχει ανάγκη από τέτοιου είδους ενέσεις ρευστότητας  αφού το περιβάλλον της οικονομίας προέρχεται ήδη από ένα καταστροφικό τελευταίο τρίμηνο του 2011 που η υποχώρηση του ΑΕΠ έφθασε στο 7% ακινητοποιώντας έτσι και την τελευταία ικμάδα παραγωγικής δραστηριότητας στην χώρα μας.

– «Ανάσα» δεν θα έπαιρναν οι επιχειρήσεις μόνο από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές αλλά και από τον ΦΠΑ που δεν τους έχει αποδώσει  εδώ και δύο χρόνια περίπου το δημόσιο και οι οποίες ξεπερνούν τα 3 δις. ευρώ. Οι εκλογές έχουν «παγώσει» όλες τις επιστροφές του φόρου κάτι το οποίο επιβεβαιώνονταν και από την απόφαση που εξέδωσε την προηγούμενη εβδομάδα το υπουργείο Οικονομικών και με την οποία έμπαινε «φρένο» σε κάθε διαδικασία για την ταχεία επιστροφή του φόρου. Το κράτος δεν είχε λεφτά για να μπορέσει να το κάνει και έτσι η προεκλογική δέσμευση του Παντελή Οικονόμου για άμεση τακτοποίηση αυτών των συσσωρευμένων  οφειλών σταμάτησε πριν καν αρχίσει. Η πρόταση του αναπληρωτή υπουργού προέβλεπε τα εξής : Την άμεση επιστροφή του φόρου για ποσά μέχρι των 30.000 ευρώ ( χωρίς έλεγχο),  για ποσά πιστωτικού ΦΠΑ από 30.000 έως 100.000 ευρώ να δίνονται με δειγματοληπτικό έλεγχο και για επιστροφές ΦΠΑ άνω των 100.000 ευρώ, να δίνονται μόνο μετά από μετά από φορολογικό έλεγχο.

M. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

3 σκέψεις σχετικά με το ““Μολότοφ” για την οικονομία οι πολιτικές εξελίξεις – Στον “αέρα” η δόση των 30 δισ. του Ιουνίου

 • 13/05/2012, 23:50
  Permalink

  Όλη η φασαρία γίνεται για τις τράπεζες. Για τους υπόλοιπους δεν τους καίγεται καρφί.

  Σχολιάστε
 • 14/05/2012, 02:33
  Permalink

  Γιατί εμένα μου κάνει για άρθρο-προπαγάνδα? Είναι γνωστό ότι η ΤτΕ έχει ειδικό λογαριασμό όπου τα χρήματα που μας δίνουν πάνε σε αυτόν και από εκεί γίνονται οι πληρωμ΄ρες των δανείων και των τόκων προς τους εξωτερικούς δανειστές. Το δημόσιο δεν έχει δικαίομα να αγγίξει τα χρήματα αυτά, οι συντάξεις και οι μισθοί του δημοσίου πληρόνονται από τα σχετικά έσοδα του κράτους. Το κουφέτο της στάσης πληρωμών το έχουμε ξαναδεί και το καλοκαίρι που μας πέρασε όταν πάλι δεν μας είχαν δώσει την δόση (σαν τα πρεζάκια είμαστε πλεόν) και όμως οι μισθοί και οι συντάξεις πληρώθηκαν κανονικά ή κάνω λάθος?

  Σχολιάστε
  • 14/05/2012, 08:56
   Permalink

   Η μισή αρθρογραφία των ημερών έχει σκοπό να τρομοκρατήσει τους Έλληνες, ώστε να επιστρέψουν στο μαντρί.

   Η απειλή περί στάσης πληρωμής, αναφέρεται στους δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους.Κυρίως οι δεύτεροι τρέμουν την ιδέα.

   Γενικά ολόκληρη την Κυριακή, σιχάθηκα να βλέπω στα τηλεοπτικά παράθυρα μια αηδιαστική επίθεση όλων εναντίων του ΣΥΡΙΖΑ. Σαν τους ναρκομανείς που τους πήρες τη δόση από τα χέρια και τρέμουν από το σύνδρομο της στέρησης.

   Χάσανε την εξουσία και έχουν τρελαθεί.

    

   Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

 1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
 2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
 3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
 4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
 5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.