Μόνο με θαύμα γλιτώνει η Ελλάδα

Μόνο ένα θαύμα θα σώσει την Ελλάδα από την πραγματική χρεοκοπία και την επιστροφή στη δραχμή, καθώς οποιοδήποτε «κούρεμα» κι αν γίνει, δεν αποτελεί ουσιαστική λύση στο μέγα πρόβλημα της βιωσιμότητας του χρέους.
Η έκθεση-σοκ του ΔΝΤ που κυκλοφόρησε πριν από δύο εβδομάδες και έσπευσε μετά μανία να κατακεραυνώσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, περιλαμβάνει δύο πικρές αλήθειες: ότι το ελληνικό χρέος σε καμία περίπτωση δεν είναι βιώσιμο στα επίπεδα που βρίσκεται και δεύτερον, ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες χρειάζονται κεφάλαια της τάξεως των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ για να θωρακίσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια.

Όπως γράφει σήμερα η «Άποψη», και τα δύο αυτά στοιχεία προκαλούν «ακαριαίο» θάνατο στην ελληνική οικονομία, όσο η κυβέρνηση και η τρόικα επιμένουν στην ίδια συνταγή αύξησης των φόρων, την ώρα που δεν μαζεύεται το κράτος, δεν μειώνονται οι δαπάνες μέσω μαζικών απολύσεων και κυρίως δεν διοχετεύεται ούτε ένα ευρώ στην πραγματική οικονομία.

Η Γερμανία, που κινεί τα νήματα και σε πρώτο και σε δεύτερο πλάνο, βλέπει ως μία πρώτη λύση ένα «γενναίο» κούρεμα. Όμως αν αυτό δεν συνδυαστεί και με αναθεώρηση όλων των στόχων του Μνημονίου, χαμηλότερα επιτόκια και ένα δυνατό αναπτυξιακό πακέτο, τότε η χώρα μας όχι μόνο δεν θα ξαναβγεί στις αγορές, αλλά σε διάστημα μικρότερο των 10 ετών θα ξαναγυρίσει στο αρχικό στάδιο.

www.newsbeast.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *