Νέα άνοδος των καταθέσεων τον Ιούνιο – Μείωση €600 εκατ. στον ELA

Στη μείωση του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες από την Τράπεζα της Ελλάδος κατά 600 εκατ. ευρώ, προχώρησε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ στη συνεδρίασή του την Τετάρτη.

Το νέο πλαφόν δανεισμού διαμορφώνεται πλέον στα επίπεδα των 10,3 δισ. ευρώ και θα ισχύει έως και την Πέμπτη 26 Ιουλίου 2018, μετά από αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η μείωση αυτή, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, ευρώ αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, λαμβανομένων υπόψη των ροών που προέρχονται από καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα και από την πρόσβαση των τραπεζών στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος του περασμένου Μαΐου οι ελληνικές τράπεζες είχαν υπόλοιπο στον ELA της τάξης των 7,3 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, και τον Ιούνιο καταγράφηκε αύξηση της καταθετικής βάσης για πέμπτο συνεχή μήνα και όγδοο τους τελευταίους εννέα μήνες, συμβάλλοντας στον περιορισμό του ELA.

Με βάση εκτιμήσεις τραπεζών στελεχών, τα καταθετικά υπόλοιπα εγχώριων επιχειρήσεων και νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *