Νέα γενιά κόκκινων δανείων απειλεί τις τράπεζες

Μήνας έντονων διεργασιών είναι για τις τράπεζες ο Σεπτέμβριος, καθώς τα ανοικτά ζητήματα με αφορμή το stress test κρατούν σε συνεχή εγρήγορση τις διοικήσεις τους. Οι επαφές τους με τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και τον SSM (Ευρωπαϊκός Εποπτικός Μηχανισμός) είναι συνεχείς. Επίσης, περί τα τέλη Σεπτεμβρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος των στοιχείων ενεργητικού (AQR), ενώ μέχρι τις 25 Οκτωβρίου θα γνωρίζουμε και τις κεφαλαιακές ανάγκες που προκύπτουν για κάθε μια από τις συστημικές τράπεζες στο βασικό σενάριο των stress tests και οι ανάγκες για το δυσμενές σενάριο.

Τρία είναι τα θέματα που κρίνονται εξαιρετικά σημαντικά για τις ελληνικές τράπεζες, λόγω των stress test: α)η αξιολόγηση του χαρτοφυλακίου εταιρικών δανείων, β) ο τρόπος με τον οποίο θα αποτιμηθούν οι ενεχυριασμένες κατοικίες στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων, όπως και τα ενεχυριασμένα ακίνητα που έχουν μπει ως εξασφαλίσεις για δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και γ) το ποσοστό των δανείων που έχουν αναδιαρθρωθεί αλλά και πάλι δεν εξυπηρετούνται.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον έλεγχο των στοιχείων ενεργητικού που βρίσκεται σε εξέλιξη το βασικό στοιχείο που έχει προκύψει είναι ότι ένα αρκετά μεγάλο μέρος δανείων, κυρίως επιχειρηματικών που έχουν αναδιαρθρωθεί, δεν εξυπηρετούνται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια νέα γενιά κόκκινων δανείων. Ένα στα τρία δάνεια που αναδιαρθρώθηκαν την τελευταία τριετία ξαναγίνονται «κόκκινα». Το θέμα των αναδιαρθρώσεων είναι κάτι που απασχολεί τις τραπεζικές διοικήσεις καθώς βλέπουν ότι τα αποτελέσματα δεν είναι τα αναμενόμενα. Ειδικά στις περιπτώσεις  εταιρειών που είναι υπερδανεισμένες οι αναδιαρθρώσεις όπως αναφέρει τραπεζικό στέλεχος δεν έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής. Αντίθετα, οι επιχειρήσεις που θέλουν να επιβιώσουν καταβάλλουν μεγαλύτερη προσπάθεια οι αναδιαρθρώσεις να κρατηθούν στη ζωή. Σημειώνεται, ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν στα βιβλία τους ληξιπρόθεσμα και αναδιαρθρωμένα δάνεια ύψους 59 δισ. ευρώ που έχουν στα βιβλία τους.

Τραπεζικοί κύκλοι επισημαίνουν πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κάνει… φύλλο και φτερό τους φακέλους που περιλαμβάνουν επιχειρηματικά δάνεια που ενώ έχουν αναδιαρθρωθεί δεν εξυπηρετούνται. Και το ζητούμενο είναι εάν η ΕΚΤ και ο SSM  απαιτήσουν από τις ελληνικές τράπεζες να συμπεριλάβουν τα συγκεκριμένα δάνεια στα μη εξυπηρετούμενα. Και απ’ ότι πληροφορείται το sofokleousin.gr η Ευρωπαϊκή Τράπεζα όχι μόνο δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει πίσω στο συγκεκριμένο ζήτημα αλλά ζητά και λεπτομερή στοιχείς για τα συγκεκριμένα αναδιαρθρωμένα επιχειρηματικά δάνεια. Αυτό σημαίνει πως οι ελληνικές τράπεζες θα είναι αναγκασμένες να εγγράψουν μεγαλύτερες προβλέψεις για επισφάλειες, κάτι το οποίο θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην κεφαλαιακή ισχύ των τραπεζών.

Γενικότερα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPL’s ) ανήλθαν σε 40,8% του χαρτοφυλακίου δανείων των ελληνικών τραπεζών κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015 και το ύψος τους, έχει διαμορφωθεί σε 100 δισ. ευρώ. Tα κόκκινα δάνεια περιλαμβάνουν δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών, αλλά και πιστώσεις που δεν είναι ακόμη επακριβώς ταξινομημένες, επίσης σε καθυστέρηση και οι οποίες δεν φαίνεται να υπάρχει πιθανότητα να εξυπηρετηθούν χωρίς πώληση των ενεχύρων που τις συνοδεύουν. Tα κόκκινα δάνεια είχαν βρεθεί στο 39,9% σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της TτE, που όμως αφορούν τον Δεκέμβριο. Tα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια αποτελούν ίσως τη μεγαλύτερη πληγή για τις ελληνικές τράπεζες. Tα ποσοστά των επιχειρηματικών κόκκινων δανείων επί του συνόλου των αντιστοίχων χαρτοφυλακίων των τραπεζών σχηματίζονται ως εξής: Eμπόριο 54%, κατασκευές 49%, Mεταποίηση 47,8%, Yφαντουργία 71%, Eνέργεια 3,5%, Mεταφορές 28,8%, κλάδος Ξυλείας και Eπιπλα 63%, Γεωργία 61,4%. Oι προβλέψεις για κάλυψη των NPL΄S ανήλθαν στο 55,8% το 2014 και στο 49,13% το 2013.

«Περιμέναμε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να κορυφωθούν το α’ τρίμηνο του 2015, όμως τώρα περιμένουμε πως αυτό θα συμβεί κάποια στιγμή το 2016, αναλόγως της οικονομικής σταθερότητας», είχε επισημάνει πριν ο αναλυτής της Moody’s, Νώντας Νικολαϊδης. «Υπάρχει υψηλός κίνδυνος αθέτησης στα αναδιαρθρωμένα δάνεια και τα άλλα προβληματικά δάνεια», είχε τονίσει. 

www.sofokleousin.gr


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.