Νέα “κόκκινα” δάνεια 2,5 δισ. ευρώ στο α΄ εξάμηνο 2017

Νέα “κόκκινα” δάνεια, ύψους 2,5 δισ. ευρώ, δημιουργήθηκαν στις τράπεζες το α΄ εξάμηνο του έτους, πιστοποιώντας τις επιπτώσεις της κρίσης στο εισόδημα των δανειοληπτών, αλλά και τον “ανταγωνισμό” που δέχονται οι τράπεζες στην είσπραξη οφειλών από το Δημόσιο.

Το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ που αναφέρουν τραπεζίτες στο Capital.gr, αφορά δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών (NPLs) και προκύπτει από την αρνητική εικόνα τόσο του πρώτου, όσο και του δευτέρου τριμήνου.  Όπως αναφέρουν, τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια άνω των 90 ημερών ανήλθαν σε 1,5 δισ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο, ενώ περί το 1 δισ. ευρώ υπολογίζεται η αύξησή τους κατά το β΄ τρίμηνο. 

Η συνεχής ανοδική τάση των “κόκκινων” δανείων στις τράπεζες φέρει τη “σφραγίδα” τόσο της κρίσης και της μακρινής, ακόμη στην πράξη, ανάπτυξης, όσο και του “ανταγωνισμού” από πλευράς Δημοσίου. Σύμφωνα με τους τραπεζίτες, οι ηλεκτρονικές κατασχέσεις για οφειλές προς το Δημόσιο αποτελούν φόβητρο για τους οφειλέτες, με αποτέλεσμα αυτοί να προτιμούν να είναι εντάξει με τις υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο, αφήνοντας σε εκκρεμότητα τις πληρωμές δανείων προς τις τράπεζες.

Όπως αναφέρουν οι τραπεζίτες, η κατάσταση με τα “κόκκινα” δάνεια στο β΄ τρίμηνο, αν και βελτιώθηκε, εντούτοις ούτε άλλαξε από θετικό σε αρνητικό το ρυθμό δημιουργίας νέων NPLs, ούτε καθησυχάζει για τις προοπτικές του γ΄ τριμήνου. 

Όπως αναφέρουν ειδικότερα, τον Ιούνιο υπήρξε βελτίωση στις αποπληρωμές δανείων και δεν αποκλείεται τα τελικά στοιχεία για το τραπεζικό σύστημα να δείξουν ίσως και αρνητικό σχηματισμό νέων NPLs. Ωστόσο, αυτό από μόνο του δεν είναι ικανό να αναστρέψει τη συσσώρευση νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων που παρατηρούνταν μέχρι και τον Μάιο. Παράλληλα, δεν αποκλείεται η καλύτερη εικόνα του Ιουνίου να είναι αποτέλεσμα εποχικότητας (πάντα στο τέλος του εξαμήνου παρατηρείται καλύτερη εικόνα μεγεθών) και να αναστραφεί από την, αρνητική για τις πληρωμές, εποχικότητα του Ιουλίου και Αυγούστου.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα η ΤτΕ, το 73,7% του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών που εμπίπτουν στην κατηγορία καθυστέρησης μεγαλύτερης των 90 ημερών (χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι καταγγελμένες απαιτήσεις) εμφανίζουν καθυστέρηση μεγαλύτερη του ενός έτους. Το αντίστοιχο ποσοστό για τα στεγαστικά διαμορφώνεται στο 77,9%, για τα επιχειρηματικά στο 73,4%, ενώ για τα καταναλωτικά τα οποία έχουν καθυστέρηση μεγαλύτερη του εξαμήνου στο 83%. 

Στο ίδιο πλαίσιο, προβληματίζει ιδιαίτερα το γεγονός ότι το 52,3% των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που εμπίπτουν στην κατηγορία καθυστέρησης μεγαλύτερης των 90 ημερών (χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι καταγγελμένες απαιτήσεις) έχουν καθυστέρηση μεγαλύτερη των 720 ημερών, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στο τέλος του 2015 ανερχόταν σε 28,7%. 

www.capital.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *